Bæredygtige energisystemer og -komponenter skal finde bedre sammen

Teknologisk Institut vil i den nye resultatkontrakt ”20’ernes energisystem” arbejde for, at fremtidens grønne energisystemer hænger bedre sammen. Potentialet er store CO2-besparelser og et stort eksportmarked.

Ved at kigge på energikomponenters samspil på tværs af sektorer kan vi sikre, at fremtidens energisystem bliver mere fleksibelt og dermed bedre til at udnytte den producerede vedvarende energi bedre, når den er til rådighed", fortæller Simon Møiniche Skov. Arkivfoto..

Udviklingen inden for nye og mere intelligente energikomponenter som fx varmepumper, solceller og elbiler og yderligere udbygning af vedvarende energikilder er de seneste år accelereret kraftigt.
Det skaber et nyt behov for, at de forskellige energisystemer og -komponenter understøtter hinanden og kommunikerer bedre sammen. Det skal de for at blive bedre til at udnytte den producerede vedvarende energi, når den er til rådighed. Det skal ske gennem:

• digitalisering,
• øget integration mellem forsyningssektorer og
• fleksibelt forbrug på tværs af bygninger, industri og transport.

Potentialet er store CO2-besparelser og et stort eksportmarked.

Om ”20’ernes energisystem”

Resultatkontrakten 20’ernes energisystem udvikles gennem tæt samarbejde med centrale aktører såsom danske og udenlandske universiteter, fx. DTU Compute og Groningen universitet, cleantech virksomheder, der arbejder med intelligent energivisualisering samt overvågning og styring, fx Best Green, Neogrid og Hybrid Greentech, elhandlere fx Energi Danmark og True Energy og danske leverandører af energikomponenter Nilan, Lithium Balance og Nerve Smart Systems. Indsatsområdets aktiviteter vil blive gearet ved inddragelse af danske virksomheder i nationale og internationale demonstrationsprojekter i EUDP, Grand Solutions, Horizon 2020/Europe og EU Green Deal. Læs mere om resultatkontrakten.

”For at gøre vores nuværende energisystem mere bæredygtigt, er vedvarende energi altafgørende. Men for at gøre det mere omkostningseffektivt, skal vi kigge ind i nye, tværgående og digitale markedsmæssige løsninger, der understøtter fleksibelt forbrug. I øjeblikket findes der ingen faciliteter til test af flere energikomponenter i et optimeret samspil. Det vil vi opbygge og afprøve i denne resultatkontrakt, fortæller projektlederen”, sektionsleder Simon Møiniche Skov, Teknologisk Institut.

Læs også: Nye digitale teknologier skal bane vejen for energifleksibel bygningsdrift

Optimal kobling af smarte energikomponenter
I resultatkontrakten ”20’ernes energisystem” vil Teknologisk Institut udvikle teknologier, produkter og testmetoder, der understøtter optimal kobling af smarte energikomponenter som solcelleanlæg, varmepumper, energilagre og ladestandere til elbiler både op mod hinanden og på tværs af energiformer som el, varme og køl og op mod tilgængelige data som vejrdata og elpriser.

”Danmarks digitale modenhed er generelt høj, men digitalisering og sektorkobling i de grønne energisystemer er ikke slået tilstrækkeligt igennem endnu. Fremtidens energisystemer skal koble en lang række specialiserede energiteknologier sammen. Ved at kigge på energikomponenters samspil på tværs af sektorer kan vi sikre, at fremtidens energisystem bliver mere fleksibelt og dermed bedre til at udnytte den producerede vedvarende energi bedre, når den er til rådighed. Her er der brug for at udnytte state-of-the-art-viden og nye demonstrationsfaciliteter, hvor tests, datahåndtering og -opsamling foregår digitalt og dermed bliver mere agilt og flytbart”, tilføjer Simon Møiniche Skov.

Om resultatkontrakter

Resultatkontrakter indgås mellem de syv GTS-institutter, herunder Teknologisk Institut, og Uddannelses- og forskningsministeriet for at styrke innovation og konkurrencekraft i dansk erhvervsliv gennem ny teknologi. GTS står for Godkendt Teknologisk Service og GTS-institutterne tilbyder en kæde af teknologiske kompetencer, der rykker grænsen for, hvad der er muligt for virksomheder i hele landet.

22 millioner tons mindre CO2
En analyse fra Dansk Industri  viser, at vi ved at tænke intelligent og på tværs af sektorer kan reducere CO2-udledningen i Danmark med 22 millioner tons over de næste 25 år. Analysen påpeger samtidigt, at den globale efterspørgsel efter energieffektive løsninger forventes at stige med 5.000 milliarder kroner frem mod 2040 eller otte gange det samlede globale marked for vindmøller i 2018.

Eaton Electric Danmark

Sponseret

Teknisk seminar om 3 fasede UPS

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

Relateret indhold

24.04.2025Schneider Electric A/S

Sponseret

Det er verdens grønneste virksomhed, og de måler alt: - Det er dumt at lade være

16.04.2025Schneider Electric A/S

Sponseret

Schneider Electric anerkendt som nr. 1 inden for liquid cooling

09.04.2025Installator.dk

Undersøgelse: Danske boligejere bekymrer sig mindst om energieffektivitet

03.04.2025Schneider Electric A/S

Sponseret

Nye Altivar™ softstartere optimerer motorstyring i digitaliserede anlæg

31.03.2025ABB A/S

Sponseret

ABB i samarbejde med ArcelorMittal for at reducere miljøpåvirkningen fra el-distributionssystemer

06.03.2025Elma Instruments A/S

Sponseret

Elma Thermo X – Ny serie termiske kameraer fra Elma

06.03.2025Schneider Electric A/S

Sponseret

Schneider Electrics fabrik i Ringsted er nu CO2-neutral i driften

05.03.2025Solar Danmark

Sponseret

Få afgiftsrefusion på opladning af elbil, også selvom du har solceller

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Varmepumper - VE-installatør

Vil du være VE-installatør af varmepumper? KEA får dig klar til godkendelse.

Dato

25.04.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup + Online

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Kommunikation, samarbejde og byggejura i byggeprocessen

På faget Kommunikation, samarbejde og byggejura i byggeprocessen lærer du at vurdere byggesagens juridiske problemstillinger på baggrund af en juridisk granskning og kunne formidle disse til byggesagens samarbejdspartnere.

Dato

28.04.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup + Online

Avidenz A/S
Kursus
Den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse (Ringsted)

Tag den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse hos Avidenz - autoriseret arbejdsmiljørådgiver.

Dato

29.04.2025

Tid

08:00

Sted

Scandic Ringsted, Nørretorv 57, 4100 Ringsted

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Varmeinstallation bolig

Lær at håndtere arbejdet på mindre varmeanlæg med tilhørende automatik.

Dato

30.04.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup

Eaton Electric Danmark
Seminar
Teknisk seminar om 3 fasede UPS - Brøndby

Eaton inviterer til teknisk seminar om 3 fasede UPS. Bliv klogere på hvordan du designer fremtidens UPS-løsninger til bygninger, sundhedssektoren, industrien og datacentre.

Dato

06.05.2025

Tid

07:30

Sted

Gammelager 14, 2605 Brøndby (Hos Solar)

Vølund Varmeteknik A/S
Kursus
🔧 TEKNISK BASISKURSUS varmepumper 🔧

Kurset giver dig kendskab til varmepumpernes styringsprincipper, anlægsopbygning og giver dig en generel viden om opstart af varmepumper - både jordvarme og luft-til-vand varmepumper. Kurset vil indeholde en del praktiske opgaver.

Dato

06.05.2025

Tid

08:30

Sted

Vølund Varmeteknik Industrivej Nord 7B 7400 Herning