Bæredygtigt byggeri kræver biogene materialer

Pil, ålegræs, hør og halm. Det er ikke materialer, de fleste forbinder med byggerier. Men hvis der skal gøres noget ved byggeriets klimaaftryk, så er det nødvendigt også at gentænke byggematerialer. Det sætter en ny indsats fra Realdania fokus på.

Pil, ålegræs, hør og halm. Det er ikke materialer, de fleste forbinder med byggerier. Men hvis der skal gøres noget ved byggeriets klimaaftryk, så er det nødvendigt også at gentænke byggematerialer. Det sætter en ny indsats fra Realdania fokus på. Foto: Vadehavscentret - Steffen Stamp..

Byggeriet og vores bygninger står for en stor del af den samlede udledning af drivhusgasser. Hvis Danmark skal reducere betydeligt i CO2-udledningen og imødegå knapheden på ressourcer, er det afgørende, at vi både arbejder med at nedbringe de velkendte materialers klimaaftryk og øger genbruget. Men vi er også nødt til samtidig at gå nye veje og udvikle helt nye, alternative materialer.

Det er baggrunden for en ny indsats fra den filantropiske forening Realdania, der skal bidrage til at fremme udviklingen af biogene byggematerialer af lokal, dansk oprindelse. I dag er det stort set kun træ, der benyttes bredt i byggebranchen, men en række andre biogene materialer som for eksempel ålegræs, hamp og halm har et stort potentiale i forhold til at reducere byggeriets klimaaftryk.
I grønbogen ’Biogene byggematerialers anvendelse i byggeriet’ peger forskere på, at der allerede i dag er en række tilgængelige ressourcer i Danmark og et stort potentiale for en produktion af biogene materialer fra skovbrug, landbrug og marine miljøer. Ressourcer, der er fornybare og kan dyrkes og høstes årligt fra samme areal.

”Der findes biogene ressourcer i Danmark, vi ikke i tilstrækkelig grad udnytter, og som har potentiale til at spille en langt større rolle i byggeriet. Vi har for eksempel biogene ressourcer, som kan dække hele Danmarks behov for materiale til isolering og pladematerialer. En større kommerciel udbredelse og anvendelse af biogene materialer i byggeriet kan blive et afgørende element i at nedbringe byggeriets klimaaftryk”, siger Stig Hessellund, projektchef i Realdania. 

Viden, innovation og eksempler
Den nye indsats bygger oven på grønbogens viden om de biogene materialers potentiale, og kommer til at bestå af fire spor: Det første handler om at skabe endnu mere viden om barriere og potentialer, når man anvender denne type byggematerialer. Det andet spor har fokus på innovation, produktudvikling og afprøvning af konkrete materialer. Det tredje spor skal skabe de gode eksempler på, hvordan materialerne kan anvendes i praksis i byggeriet, og som andre kan lade sig inspirere af. Og det fjerde spor handler om formidling af viden plus debat og netværk omkring udviklingen af nye danske biogene byggematerialer.

”Vi anerkender til fulde, at branchens grønne omstilling er svær. Vi håber derfor, at vi med denne indsats kan bidrage til ny viden, produktudvikling, eksempelbyggerier og formidling for på den måde at understøtte udviklingen og omstillingen i hele byggeriets værdikæde”, forklarer Stig Hessellund.

Læs også: Manglende viden spænder ben for at bo bæredygtigt

Indsatsen for at understøtte biogene byggematerialer er en del af Realdanias samlede arbejde for at fremme bæredygtighed i byggeriet. Ud over kortlægningen af de biogene materialers potentialer bygger indsatsen videre på og knytter sig til en række andre aktiviteter fra foreningens side. Det gælder blandt andet Realdania By & Bygs eksperimentbyggerier i Fredericia og VILLUM FONDEN og Realdanias samarbejde om projektet ”Boligbyggeri fra 4 til 1 Planet”, hvor målet er at reducere klimaaftrykket fra nybyggede boliger i Danmark til en fjerdedel.

- PiB

Solar Danmark

Sponseret

Lærlingedagen 2025 - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

Relateret indhold

04.04.2025Installator.dk

Årets Varebil 2025 er kåret

04.04.2025KUDSK Service

Sponseret

Kudsk søger lejere. Er det dig?

04.04.2025Installator.dk

Trumps told kan bremse fremdriften

03.04.2025Installator.dk

Kriseramt solcelleselskab etablerer nyt driftsselskab

03.04.2025VELTEK

Sponseret

EL & TEKNIK 2026 Tema: Fremtidens Danmark – Energieffektiv og elektrisk

03.04.2025Lemvigh-Müller A/S

Sponseret

ESG skaber værdi i Lemvigh-Müller

02.04.2025Solar Danmark

Sponseret

Mere end 550 lærlinge og mestre besøger Solar Danmarks lærlingedage

02.04.2025Installator.dk

Søgetal til erhvervsuddannelser langt under målsætning

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Solcelleanlæg - VE-installatør

Vil du være VE-montør af solcelleanlæg? KEA kvalificerer dig til at blive godkendt. Har du el-autorisation, bliver du VE-installatør af solcelleanlæg.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

København NV

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Ledelse i praksis - FM

Bliv kvalificeret til at lede både dig selv og andre i og omkring FM-funktioner samt - opgaver.

Dato

07.04.2025

Tid

09:00

Sted

Hellerup

Solar Danmark
Uddannelse
Lærlingedagen 2025 Vejen - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Solar Blue Install Network inviterer til en dag med faglighed og netværk, hvor du som elektrikerlærling og mester får indsigt i aktuelle emner, trends og nyheder i installationsbranchen. Mere end 500 deltog i 2024 – så tilmeld dig nu og vær sikker på at få en plads! Det er gratis og kræver ikke medlemskab at deltage.

Dato

08.04.2025

Sted

Vejen

Solar Danmark
Uddannelse
Lærlingedagen 2025 Aarhus - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Solar Blue Install Network inviterer til en dag med faglighed og netværk, hvor du som elektrikerlærling og mester får indsigt i aktuelle emner, trends og nyheder i installationsbranchen. Mere end 500 deltog i 2024 – så tilmeld dig nu og vær sikker på at få en plads! Det er gratis og kræver ikke medlemskab at deltage.

Dato

09.04.2025

Sted

Aarhus

Avidenz A/S
Kursus
Sagkyndig - lovpligtigt eftersyn af tekniske hjælpemidler (Esbjerg)

Tag dette kursus i lovpligtigt eftersyn af tekniske hjælpemidler. Spar penge, og foretag de lovpligtige eftersyn, når det passer ind i jeres planlægning.

Dato

09.04.2025

Tid

09:00

Sted

Scandic Olympic, Strandbygade 6, 6700 Esbjerg

Danvak
Konference
4 x 4 by Danvak – Brandsikring af ventilationsanlæg

Ventilationssystemer, designet til at transportere luft i bygninger, kan i en brandsituation potentielt føre varme, røg og flammer gennem kanalerne til andre dele af bygningen. Det er derfor afgørende, at ventilationskanaler, der passerer gennem brandadskillelser, er korrekt forseglet. Uden en korrekt tætning kan branden passivt sprede sig ved at udnytte åbninger eller svagheder i gennemføringer til tilstødende rum.

Dato

09.04.2025

Tid

11:30

Sted

Teknologisk Institut, Gregersensvej 1, 2630 Taastrup