Bæredygtighed i fokus på VELTEK Ventilations medlemsmøde
Med Storebæltsbroen som baggrund og omgivet af forårsgrøn bøgeskov samledes VELTEK Ventilation den 27. marts 2025 på Hotel Hesselet i Nyborg. Arrangementet, der omfattede ordinær generalforsamling efterfulgt af et fagligt medlemsmøde, tiltrak en rekorddeltagelse på mere end 55 deltagere fra hele ventilationsbranchen.
Foto: Malene Sturm
Formandens beretning: Et år med gennemslagskraft
I sin formandsberetning fremhævede Puk Spencer årets fokus på bæredygtighed og grøn omstilling. VELTEK har arbejdet målrettet for at reducere energiforbrug og miljøpåvirkning i byggeriet, samtidig med at indeklimaet stadig prioriteres højt.
Dette er blandt andet sket gennem EU-debat, position paper om implementering af bygningsdirektivet, møder med Energistyrelsen og en eksperthøring på Christiansborg om målet for en nulemissions-bygningsmasse i 2050.
VELTEK har også sikret, at branche-EPD’er er blevet normgivende i bygningsreglementet, vi har arbejdet med en ny analyse af energimærket og engageret os på europæisk plan gennem Eurovent. På statistikområdet har VELTEK indgået et nyt samarbejde med Prognosecenteret og videreudviklet branchestatistikken.
Nye ansigter i bestyrelsen
Puk Spencer (Lindab) og Dennis Jeppesen (Solar) modtog genvalg for en ny 2-årig periode. Martin Bo Holstein (NOVENCO Building & Industry A/S), tidligere suppleant, blev officielt valgt som bestyrelsesmedlem, og Allan Stihøj (EXHAUSTO) erstattede Peter Hartmann, der træder ud af bestyrelsen i forbindelse med jobskifte.
Som suppleanter blev Christen Lautrup (Metrotherm/KVM Genvex) og Anders Busk Nielsen (Ørbæk Ventilation) valgt. Den øvrige bestyrelse består af Bo Sterner (Systemair), Carsten Krog Madsen (Øland), René Fast-Frederiksen (Swegon) og Else Marie Sørensen (Camfil).
Nye klimakrav og deres implikationer
På medlemsmødet gennemgik Brian Rask fra Sweco de kommende ændringer i BR18, hvor klimakravene strammes og differentieres på tværs af typologier. Omfanget af nybyggeri, der omfattes af kravene, udvides markant og vil nu også inkludere uopvarmede bygninger over 50 m² og tilbygninger over 250 m².
Byggeprocessen medregnes nu i klimaregnskabet, herunder transport til byggepladsen, som kan udgøre hele 24% af den samlede klimabelastning. Dette kan få betydelig indflydelse på producenternes konkurrenceevne afhængigt af produktionssted.
Brian Rask afrundede sit oplæg med praktiske råd til håndtering af EU-taksonomiens materialedeklarationskrav, herunder at starte med CE-mærkede produkter og produkter med færre komponenter, samt at gennemføre risikovurderinger over produktporteføljen.
Det Grønne Ventilationskatalog til renovering
Christian Grønborg Nicolaisen fra Teknologisk Institut præsenterede Det Grønne Ventilationskatalog – et beslutningsværktøj, der skal lette valget af bæredygtige, energieffektive ventilationsløsninger i etageejendomme.
Kataloget tager udgangspunkt i et systematiseret overblik over typiske ventilationsløsninger for etageejendomme opført mellem 1880-2000 og viser mulige forbedringer med forventede energibesparelser og indeklimaforbedringer.
Nicolaisen understregede, at kataloget er udviklet som et værktøj for boligselskaber, bestyrelser, bygherrer og rådgivere, der sammenholder bygningens muligheder med systemer på markedet for at opnå det bedste indeklima med minimalt pladsoptag og respekt for eksisterende arkitektur.
Nye standarder for indeklima ved renovering
Peter Noyé fra Niras rundede dagen af med at introducere den opdaterede Branchevejledning for indeklimaberegninger, med særligt fokus på indeklimakrav ved renovering. Han understregede vigtigheden af branchevejledninger og et fælles sprog om indeklima. Den nuværende vejledning er allerede meget anvendt, men med det øgede fokus på renovering er en opdatering nødvendig.
Peter Noyé belyste udfordringen ved renovering: mange eksisterende bygninger er ikke klar til de nye krav. Ét af hans forslag var, at man kunne overveje at definere kravene anderledes eller justere forudsætningerne specifikt for renoveringsprojekter. Som minimum bør man leve op til renoveringsklassen, hvis de fulde krav ikke kan opfyldes. Han understregede dog, at bygningsreglementets nuværende krav altid bør være udgangspunktet, og eventuelle afvigelser skal begrundes.