15.10.2015  |  EL  |  Energi

Banker rådgiver om energirenoveringer

Installatørerne får konkurrence af bankpersonale, når det gælder rådgivning om energibesparelser.

I Frederikshavn har kommunen taget skridt til at samarbejde med bankerne om at efteruddanne bankpersonalet, så det kan rådgive om energibesparelser.   

Læs også: Økonomi vejer tungest, når husejere energirenoverer

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

Udgiften kan betale sig for Frederikshavn Kommune, da den nye ordning kan hjælpe kommunen med at nå sit klimamål om at være selvforsynende med vedvarende energi i 2030.    

Ordningen er døbt Frederikshavnermodellen, fordi det er Energibyen Frederikshavn, der har fået idéen til efteruddannelsen.

”Vi håber at gøre bankpersonalet til ambassadører for energirenoveringer og nå længere i forhold til det kæmpe potentiale, der er for at spare på energien”, siger Poul Rask, der er projektchef i Energibyen, Frederikshavn Kommune.

Bankrådgivere lærer om klimaskærme
I løbet af efteruddannelsen lærer bankrådgiverne for eksempel, hvad en klimaskærm er, og hvorfor det kan betale sig at energirenovere. Det sker i samarbejde med Energistyrelsens Bedre Bolig-ordnings energirådgivere, der også kan udarbejde planer for husejerne, som de kan tage med i banken.

Ifølge Frederikshavns Kommune fik husejerne tidligere ikke nok ud af energirenoveringer, fordi de blev udført sporadisk og ikke betragtede huset som en helhed. Men nu har bankrådgiverne ifølge kommunen et bedre vidensgrundlag til at forstå planerne:   

”Husejerne opnår større økonomisk råderum og bedre komfort og god miljømæssig samvittighed ved at energirenovere. Med en plan for renoveringen får husejeren den bedste energiløsning på både kort og lang sigt”, siger Bahram Dehghan, projektleder i Energibyen, Frederikshavn Kommune.

Som tommelfingerregel fortæller Bedre Bolig-rådgiverne, at et hus, der energirenoveres, stiger cirka 100.000 i salgspris, for hver gang det går fra én energiklasse til den næste. Skal huset ikke sælges, hentes pengene i årsafregningen fra forsyningsselskaberne.

Læs også: Energirenovering af boliger er gået i stå

Frederikshavnermodellen er en del af EU-projektet, Infinite Solutions, og er ifølge Frederikshavn Kommune kommet så godt fra start, at Energistyrelsen har bedt kommunen om at dele erfaringerne fra ordningen.

- JKK  

Mere fra Joe

Joe Kristian Kipp

Redaktør, Installator.dk

Uddannelse: cand.comm. i journalistik og historie, Roskilde Universitet 2009. Tidligere job: journalist på erhvervsmagasinerne SCM og CSR, Horisont Gruppen a/s, redaktør samt journalist på magasinet Lederne, pressemedarbejder, Lederne.Fokusområder: teknologi, ledelse og virksomhedsdrift, arbejdsmarkedspolitik og samfundsforhold.

Se profil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere