Barrierer fjernes: Nu skal forsyningssektoren fange CO2
Det store CO2-fangstpotentiale i forsyningssektoren skal realiseres, så blandt andet CO2 fra danskernes affald kan blive indfanget. Derfor vil regeringen ændre rammevilkårene - og det roses af Dansk Fjernvarme.
Forsyningsanlæg som kraftvarme- og affaldsforbrændingsanlæg hører til de største udledede af CO2 i Danmark. Derfor skal de nu have mulighed for at fange CO2 - og forsyningssektoren skønnes at kunne bidrage med fangst af 2,3 mio. tons CO2 hvert år fra 2029, fremgår det af en pressemeddelelse fra Klima-, energi- og forsyningsministeriet.
Regeringen foreslår derfor nye langsigtede rammevilkår, så målet kan blive til virkelighed.
Løsningen indebærer en fælles regulering af alle forsyningsselskaber, der vil deltage i CO2-fangst. Den vil give deltagerne mulighed for finansiering gennem sparede omkostninger fra køb af CO2-kvoter, salg af klimakreditter og salg af CO2 til anvendelse.
Ejerne af forsyningsanlæggene, f.eks. kommunerne, skal have lov til at løbe risikoen ved at investere i CO2-fangstanlæg, ligesom det vil være muligt at indgå partnerskaber med private selskaber for at sprede risikoen.
”Vi får ikke CO2-fangst i stor skala uden risiko. Det er vigtigt, at vi sørger for at beskytte forbrugerne, så de ikke bliver tvunget med på den risiko, som affalds- og kraftvarmeanlæggene nu kan løbe – og det gør vi med de nye rammer,” siger klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard.
Dansk Fjernvarme roser regeringens nye udspil om langsigtede rammevilkår for CO2-fangst, transport, lagring og udnyttelse og kalder det “et stort skridt i den rigtige retning”.
“Vi hæfter os særligt ved, at når et anlæg sparer omkostninger til CO2-kvoter og afgifter ved at fange CO2, kan værdien af de sparede afgifter og kvoter anvendes til at finansiere CO2-fangst. Det er et rigtig godt initiativ, som sektoren har efterspurgt længe, og det er et vigtigt bidrag til, at det kan blive muligt at etablere CO2-fangst anlæg i Danmark,” siger Kim Mortensen, der er direktør i Dansk Fjernvarme og brancheorganisation for alle landets fjernvarmeselskaber, kraftvarmeværker og affaldsenergianlæg.
-emte