Bedre muligheder for tilskud til grøn varme og energirenovering
Fremover bliver der flere årlige ansøgningsrunder til den såkaldte Bygningspulje. Samtidig justeres tilskuddet, så flere kan få støtte.
Hvis de utætte vinduer trænger til at blive skiftet ud, eller det sorte fyr skal erstattes af en grøn varmepumpe, så er der gode nyheder.
I efteråret blev de første 245 millioner kroner ud af mere end 2,3 milliarder kroner til energieffektiviseringer og udskiftning af olie- og gasfyr udmøntet. Flere end 19.000 boligejere søgte om tilskud, men kun 5420 fik tildelt støtte. Derfor er regeringen, Venstre, Dansk Folkeparti, Radikale, SF, Enhedslisten, Konservative, Liberal Alliance og Alternativet enige om at justere puljen, så flere kan få tilskud, og så ansøgningsprocessen forbedres. Det skal sikres ved at uddele den årlige pulje over flere omgange og sætte tilskudssatsen en anelse ned.
”Der har været en helt overvældende interesse for at søge tilskud til udskiftning af olie- og gasfyr og energiforbedringer. Det er naturligvis meget positivt, at danskerne har taget så godt imod ordningen. Men det betød desværre også, at mange oplevede at få et afslag. Derfor har vi nu handlet hurtigt og tilpasset puljen, så flere kan få tilsagn om tilskud fremadrettet”, siger klimaminister Dan Jørgensen.
Stop-go effekt
Justeringen af Bygningspuljen kommer blandt andet efter kritik fra installatører af varmepumper, som frygtede at tilskudspuljen ville medføre en såkaldt ”stop-go” effekt på markedet.
”Vi imødegår de mulige negative effekter på markedet. Desuden sikrer vi med flere årlige ansøgningsrunder, at man ikke skal vente et helt år, før man kan søge igen, hvis man får afslag. Vi vil følge udviklingen tæt, så vi hele tiden sørger for, at de mange midler, vi har afsat til klimavenlig varme, bliver anvendt så effektivt som muligt”, siger klimaminister Dan Jørgensen.
Med den samlede indsats til udfasning af olie- og gasfyr og forventet udvikling skønnes det, at de fleste oliefyr og omtrent en tredjedel af gasfyrene vil være udskiftet i 2030. Tiltagene til udfasning af olie- og gasfyr aftalt med klimaaftalen og Finansloven 2021 forventes at reducere CO2-udledningerne med 0,7-0,8 millioner tons i 2030.
Første ansøgningsrunde åbner i ugen efter påsken.
-CH