Bedre vejledning om ladestandere til elbiler

Elektriker-kritik fører til styrket vejledning fra Sikkerhedsstyrelsen. Men det løser ikke problemet, mener Dansk El-Forbund.

Sikkerhedsstyrelsen anbefaler generelt, at man skal hyre en elinstallatør til montering af en ladestander i privaten..

Efter kritik fra Dansk El-Forbund (DEF) har Sikkerhedsstyrelsen styrket vejledningen om opsætning af ladestandere til elbiler. Det fortæller Fagbladet Elektrikeren, der tidligere har påvist kritisabel vejledning fra forhandlere af ladestandere til elbiler til private kunder.

Omtalen skabte debat i faglige kredse, og i Folketingets Transportudvalg spurgte transportordfører hos Enhedslisten Henning Hyllested, om artiklen gav anledning til politisk handling. Svaret kom fra erhvervsminister Simon Kollerup, som havde hentet bidrag til besvarelsen fra Sikkerhedsstyrelsen.

Han bekræftede, at opsætning eller installation af ladestandere til elbiler er autorisationskrævende arbejde. Det fremgik også af svaret, at ’som udgangspunkt er det den enkelte borgers ansvar at sikre sig, at ladestandere til elbiler installeres på lovlig vis, når det drejer sig om installation i borgerens private bolig’.

Ifølge ministeren er Sikkerhedsstyrelsen opmærksom på, at der installeres flere ladestandere i takt med, at udbredelsen af elbiler stiger: ’Sikkerhedsstyrelsen følger derfor løbende udviklingen og er blandt andet i gang med at styrke vejledningen på området’.

Læs også: Risiko for klamphuggeri ved opsætning af ladestandere til elbiler

Han vil derfor afvente og se effekten af en styrket vejledning, før han eventuelt vil tage initiativ til yderligere tiltag. Kort efter svaret var der nye youtube-videoer om ladestandere på Sikkerhedsstyrelsens hjemmeside og i app’en ’Tekniq El’.

Styrelsen oplyser, at den generelt anbefaler, at man gør brug af en elinstallatør eller en virksomhed, der monterer ladestandere, hvis man vil have installeret en ladestander i hjemmet.

’Derudover er det klart, at behovet for tiltag på området kan ændre sig i takt med, at elbiler vinder større udbredelse,’ skriver styrelsen. Men i DEF er teknisk konsulent Martin Mortensen skuffet over den manglende politiske handling:

”Man løser ikke problemet ved at lægge et par youtube-videoer på en hjemmeside eller i en app. Hvis man køber en ladestander, bør der være en vejledning, som gør opmærksom på reglerne, og som opfordrer til at bruge autoriserede fagfolk. Derfor bør ministeren tage fat i forhandlerne, så forbrugerne bliver vejledt korrekt om de produkter, de køber”.

Også transportordfører Henning Hyllested (EL) er skuffet over ministersvaret:

”Det er selvfølgelig skuffende, når ministeren i første omgang vælger blot at lade stå til. Og det er slet ikke godt nok, når Sikkerhedsstyrelsen i svaret noterer sig, at ’nogle forhandleres vejledning ved salg af ladestandere er mangelfuld’. Så erkender man jo allerede her, at der er et problem”.

- HCL

Solar Danmark

Sponseret

Lærlingedagen 2025 - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

Relateret indhold

31.03.2025ABB A/S

Sponseret

ABB i samarbejde med ArcelorMittal for at reducere miljøpåvirkningen fra el-distributionssystemer

06.03.2025Elma Instruments A/S

Sponseret

Elma Thermo X – Ny serie termiske kameraer fra Elma

06.03.2025Schneider Electric A/S

Sponseret

Schneider Electrics fabrik i Ringsted er nu CO2-neutral i driften

05.03.2025Solar Danmark

Sponseret

Få afgiftsrefusion på opladning af elbil, også selvom du har solceller

28.02.2025Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

26.02.2025BLICHFELD POWER & MEASUREMENTS A/S

Sponseret

Skal du bruge en motor-diagnose på max 5 minutter?

24.02.2025Schneider Electric A/S

Sponseret

EVENT: Mød os på Hannover Messe 2025

24.02.2025Condair A/S

Sponseret

Nyt år, nye krav: Condair hjælper med at opfylde kravene til miljøvenligt byggeri

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Solcelleanlæg - VE-installatør

Vil du være VE-montør af solcelleanlæg? KEA kvalificerer dig til at blive godkendt. Har du el-autorisation, bliver du VE-installatør af solcelleanlæg.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

København NV

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Ledelse i praksis - FM

Bliv kvalificeret til at lede både dig selv og andre i og omkring FM-funktioner samt - opgaver.

Dato

07.04.2025

Tid

09:00

Sted

Hellerup

Solar Danmark
Uddannelse
Lærlingedagen 2025 Vejen - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Solar Blue Install Network inviterer til en dag med faglighed og netværk, hvor du som elektrikerlærling og mester får indsigt i aktuelle emner, trends og nyheder i installationsbranchen. Mere end 500 deltog i 2024 – så tilmeld dig nu og vær sikker på at få en plads! Det er gratis og kræver ikke medlemskab at deltage.

Dato

08.04.2025

Sted

Vejen

Solar Danmark
Uddannelse
Lærlingedagen 2025 Aarhus - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Solar Blue Install Network inviterer til en dag med faglighed og netværk, hvor du som elektrikerlærling og mester får indsigt i aktuelle emner, trends og nyheder i installationsbranchen. Mere end 500 deltog i 2024 – så tilmeld dig nu og vær sikker på at få en plads! Det er gratis og kræver ikke medlemskab at deltage.

Dato

09.04.2025

Sted

Aarhus

Avidenz A/S
Kursus
Sagkyndig - lovpligtigt eftersyn af tekniske hjælpemidler (Esbjerg)

Tag dette kursus i lovpligtigt eftersyn af tekniske hjælpemidler. Spar penge, og foretag de lovpligtige eftersyn, når det passer ind i jeres planlægning.

Dato

09.04.2025

Tid

09:00

Sted

Scandic Olympic, Strandbygade 6, 6700 Esbjerg

Danvak
Konference
4 x 4 by Danvak – Brandsikring af ventilationsanlæg

Ventilationssystemer, designet til at transportere luft i bygninger, kan i en brandsituation potentielt føre varme, røg og flammer gennem kanalerne til andre dele af bygningen. Det er derfor afgørende, at ventilationskanaler, der passerer gennem brandadskillelser, er korrekt forseglet. Uden en korrekt tætning kan branden passivt sprede sig ved at udnytte åbninger eller svagheder i gennemføringer til tilstødende rum.

Dato

09.04.2025

Tid

11:30

Sted

Teknologisk Institut, Gregersensvej 1, 2630 Taastrup