Bevidst arbejde for bedre indeklima på skoler

Flere kommuner har lagt en plan for, hvordan indeklimaet kan forbedres på de lokale skoler, og der er udarbejdet en strategisk indeklimaplan.

Tung luft, dårligt lys og rungende støj i lokalet. Det er et vilkår for mange danske skoleelever. I over halvdelen af landets klasselokaler er der for meget CO2 og undersøgelser viser, at indeklimaet ikke er forbedret siden 2009. Foto: Claus Bjørn Larsen..

Tung luft, dårligt lys og rungende støj i lokalet. Det er et vilkår for mange danske skoleelever. I over halvdelen af landets klasselokaler er der for meget CO2 og undersøgelser viser, at indeklimaet ikke er forbedret siden 2009. Nu har 10 danske kommuner lagt en plan for, hvordan indeklimaet kan forbedres på de lokale skoler. Dermed har 22 danske kommuner nu udarbejdet en strategisk indeklimaplan via Realdanias indsats ’Skolernes Indeklima’.

”Et godt indeklima på skolerne er for vigtigt til, at der kun bliver gjort noget, når det bliver tydeligt, at der er problemer. Vi vil gerne være mere på forkant. Med den strategiske indeklimaplan har vi fået et overblik over, hvordan det ser ud med indeklimaet på vores skoler – og en viden om, hvordan vi kan forbedre det. Jeg er derfor også meget glad for, at Byrådet med den nye budgetaftale for 2024 har valgt at bakke op om indeklimaplanen med de nødvendige ressourcer,” siger Kristian Andersen, formand for Børne- og Familieudvalget i Ringkøbing-Skjern Kommune.

Kristian Andersen er fra én ud af de 10 kommuner, der nu har lagt planer for, hvordan luft, lys og lyd skal forbedres for de lokale skoleelever og medarbejdere. De resterende ni kommuner er Frederikshavn, Aalborg, Skanderborg, Kalundborg, Ringsted, Glostrup, Gribskov, Hørsholm og København.

Det er godt nyt for de danske skoleelever. For et dårligt indeklima har store konsekvenser: Det påvirker børns indlæringsevne, trivsel og sundhed. I størstedelen af klasselokalerne rundt om i landet bliver grænseværdierne for især CO2 og støj overskredet i store dele af undervisningstiden. Det betyder, at børnene ikke får det fulde udbytte af undervisningen. Et godt indeklima i skolerne kan derfor give gladere, klogere og sundere børn.

”I vores arbejde med skolernes indeklima har vi forsøgt at udvide værktøjskassen for kommunerne med al den nyeste viden og med de mange indeklimaløsninger, der findes i dag. Men før kommunerne griber til løsninger, skal de først have et overblik og en plan. Ellers risikerer de, at løsningerne bliver lappeløsninger – og dyrere end nødvendigt. Det er derfor positivt, at 22 kommuner nu arbejder strategisk med indeklimaet til gavn for både elever og medarbejdere på skolerne”, siger Anne Gade Iversen, projektchef i den filantropiske forening Realdania. 

Indeklima handler ikke kun om, at det er rart med frisk luft i lokalet. Lys påvirker vores humør, præstationer, indlæring og generelle sundhed. Et støjniveau, hvor eleverne ikke kan høre hvad læreren siger, er skadeligt for koncentration. Varme eller kolde klasselokaler påvirker også negativt. Og det har alt sammen betydning for vores børns evne til at lære, huske og koncentrere sig. Og for lærere og det pædagogiske personale.

Læs også: Eksperter efterspørger ny standard for luftrens

Derfor ser de strategiske indeklimaplaner, som de 10 kommuner har udarbejdet, også forskellige ud. For indeklima er mange ting, og skoler og kommuner er forskellige. I nogle kommuner har man udviklet værktøjer, der kan screene hvert klasselokale og udpege både udfordringer og løsninger på dårligt indeklima. Andre steder – som i Glostrup Kommune – bliver der kigget på en ny og bedre brug af lokalerne. I Aalborg kigger på man på ændret adfærd for lærere og elever, mens man længere mod nord – i Frederikshavn Kommune – har udarbejdet en håndbog, hvor energiledelse og indeklimaledelse kobles tæt sammen. Derudover er håndbogen koblet til et årshjul, så der er en klart defineret ansvarsfordeling mellem ledelsen, administration, driften samt bygningsbrugerne.

- PiB

Eaton Electric Danmark

Sponseret

Teknisk seminar om 3 fasede UPS

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

Relateret indhold

23.04.2025Belimo A/S

Sponseret

Du kan ikke styre noget, du ikke måler

15.04.2025Geovent

Sponseret

Frisk luft til padelspillere hos Match Padel i Silkeborg!

03.04.2025Genvex

Sponseret

Kom med til Bornholm og mød "Mr. Genvex"

03.04.2025VELTEK

Sponseret

Bæredygtighed i fokus på VELTEK Ventilations medlemsmøde

25.03.2025Genvex

Sponseret

Du kan få hjælp til finansieringen af dit ventilationsanlæg

21.03.2025Genvex

Sponseret

Få en gennemgang af vores nye ECO 175

18.03.2025Geovent

Sponseret

C.C. Jensen optimerer produktionen med varmegenvinding og forbedret arbejdsmiljø

17.03.2025Installator.dk

Intelligent teknologi rykker ind i ventilationsløsningerne

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Kommunikation, samarbejde og byggejura i byggeprocessen

På faget Kommunikation, samarbejde og byggejura i byggeprocessen lærer du at vurdere byggesagens juridiske problemstillinger på baggrund af en juridisk granskning og kunne formidle disse til byggesagens samarbejdspartnere.

Dato

28.04.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup + Online

Avidenz A/S
Kursus
Den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse (Ringsted)

Tag den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse hos Avidenz - autoriseret arbejdsmiljørådgiver.

Dato

29.04.2025

Tid

08:00

Sted

Scandic Ringsted, Nørretorv 57, 4100 Ringsted

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Varmeinstallation bolig

Lær at håndtere arbejdet på mindre varmeanlæg med tilhørende automatik.

Dato

30.04.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup

Eaton Electric Danmark
Seminar
Teknisk seminar om 3 fasede UPS - Brøndby

Eaton inviterer til teknisk seminar om 3 fasede UPS. Bliv klogere på hvordan du designer fremtidens UPS-løsninger til bygninger, sundhedssektoren, industrien og datacentre.

Dato

06.05.2025

Tid

07:30

Sted

Gammelager 14, 2605 Brøndby (Hos Solar)

Vølund Varmeteknik A/S
Kursus
🔧 TEKNISK BASISKURSUS varmepumper 🔧

Kurset giver dig kendskab til varmepumpernes styringsprincipper, anlægsopbygning og giver dig en generel viden om opstart af varmepumper - både jordvarme og luft-til-vand varmepumper. Kurset vil indeholde en del praktiske opgaver.

Dato

06.05.2025

Tid

08:30

Sted

Vølund Varmeteknik Industrivej Nord 7B 7400 Herning

Dansk Standard
Kursus
El-sikkerhed, diplomkursus - 2 dage

Over 2 dage giver kurset et godt kendskab til lovgivning og standarder indenfor elektrisk sikkerhed, og til hvordan kravene efterleves i praksis.

Dato

06.05.2025

Tid

09:00

Sted

Scandic Kolding Kokholm 2 6000 Kolding