Bispebjerg Hospital opfører stort grundvandsanlæg
For fremtiden bliver det et grundvandsanlæg, der skal levere størstedelen af energien til opvarmning og nedkøling af Bispebjerg Hospital.
Det er netop blevet vedtaget, at Bispebjerg Hospital skal have etableret et Aquifer Thermal Energy Storage-anlæg (ATES), som skal pumpe kulde og varme op af jorden og derved forsyne hospitalsgangene med energi.
Med anlægget bliver koldt grundvand hentet op om sommeren, og det bruges så til at køle hospitalet ned med. Når vandet er blevet varmt, bliver det ledt tilbage ned i jorden, hvor det lagres. På den måde kan man om vinteren bruge det til at varme hospitalet op med, skriver Dagens Byggeri.
Læs også: Folketinget har i årevis spildt store summer på opvarmning
Løsningen er således både billig og miljøvenlig, da hele kølebehovet og cirka halvdelen af varmebehovet på hospitalet bliver dækket. Den resterende halvdel af varmen leverer forsyningsselskabet Hofor.
Et omfattende gravearbejde
For at kunne etablere grundvandsanlægget skal der bores 12 huller på 100 meters dybde og graves cirka fire kilometer rør ned det svarer til, at omtrent 2.000 kubikmeter jord skal fjernes.
Vi støder på mange forhindringer i form af træer, bygninger og andre rør i jorden, og vi kommer til at være til gene på hospitalsområdet, men det er umagen værd. Det er dyrere at etablere end konventionelle løsninger til gengæld er driftsomkostningerne så meget lavere, at merudgiften er tilbagebetalt i løbet af mindre end ti år, siger entreprisechef Carsten Nyboe fra Nyt Hospital og Ny Psykiatri Bispebjerg.
Læs også: Vandhanefadæse på supersygehus vokser
Sideløbende med etableringen af ATES-anlægget bliver der også lavet et nyt nødstrømsanlæg. Opgaven med at etablere begge anlæg bliver delt i fem i følgende rækkefølge: ATES, nødstrøm, teknikhus, boring af huller og rørlægning.
- KLZ