Boligejere: Bæredygtige byggematerialer er for dyre

Der skal bedre oplysning og bedre priser til, hvis de danske boligejere i højere grad skal vælge byggematerialer med mindre klimabelastning.

Høje priser og manglende viden er blandt de barrierer, der afholder boligejerne fra at tilvælge bæredygtige materialer. Det viser en ny undersøgelse udført af Voxmeter for gulvvirksomheden Timberman. 

Bæredygtige byggematerialer er ikke det, der bliver bygget mest med i de danske hjem, og det skyldes særligt tre ting. Undersøgelse blandt 2.000 boligejer og andelshavere, viser, at det skyldes, at danskerne vægter lave priser højere end bæredygtighed, mens manglende viden og mangelfuld information om produkters miljøpåvirkning også spiller ind.

Knap 30 procent af de adspurgte boligejere ser høje priser som en udfordring, når de skal vælge bæredygtige materialer til deres bolig. Det behøver dog ikke være en afvisning af ideen om bæredygtighed, men kan blot være et udtryk for, at danskerne er blevet endnu mere prisbevidste i det nuværende økonomiske klima med inflation og udhuling af reallønnen. 

Undersøgelsen viser da også, at det kun er 6,7 procent af boligejerne, som i meget høj grad eller i høj grad er villige til at betale ekstra for bæredygtige materialer. Dog er næsten 40 procent af deltagerne faktisk ”i nogen grad” villige til at betale mere for bæredygtige materialer. 

Svært at finde rundt i materialerne

Efter høje priser peger flest – nærmere bestemt 26,4 procent – på manglende viden som en udfordring, mens 24,2 procent har svaret, at de har svært ved at finde information om produkters miljøpåvirkning. Til gengæld vil man gerne have mærkningsordninger, dem lægger 36 procent vægt på, når de overvejer et materiales bæredygtighed. 

”Vi kan af undersøgelsen se, at hver sjette boligejer oplever, at mærkningsordningerne er forvirrende. Her har vi som branche således en opgave i at kommunikere tydeligere, og hos Timberman har vi blandt andet været i gang med at gennemgå al materiale, så vi tydeligt får markeret, hvilke mærkningsordninger vores gulve har, og hvad det har af betydning for miljøet,” fortæller Mogens Fisker, som er adm. direktør i Timberman.

Tiden med overforbrug og nemme løsninger er ovre

Trendkonsulent Pernille Kirstine Møller, ejer af Curated og med en baggrund som trendforsker hos pej gruppen, anser også høje priser og manglende information som faktorer, der påvirker danskernes valg af bæredygtige byggematerialer. 

”I dag er det eksklusivt at finde materialer, som er bæredygtige, for de er ofte ikke til at komme i nærheden af rent prismæssigt, hvis de skal ligne konventionelle materialer, og de danske forbrugere kan ikke nødvendigvis gennemskue alle fordelene ved at vælge bæredygtigt,” siger Pernille Kirstine Møller.

Hun spår dog, at de næste generationer vil stille meget højere krav, og så mener hun, der er brug for et opgør med bæredygtighed:

”Tiden med overforbrug er blevet en magelig vane, hvor vi kollektivt er blevet enige om, at det er nemmere at udskifte frem for at bevare. Men de kommende generationer vil se det som en selvfølgelighed, at vi tænker i nye baner, der tager klimaet med i ligningen. Allerede nu er vi ved at gå tilbage til at reparere ting i stedet for at smide ud, og så får materialers holdbarhed en stor rolle igen, for det bliver vigtigt for producenterne at kunne dokumentere, at deres varer kan holde mange år frem, hvis de skal kunne kalde det bæredygtigt,” siger hun.

Den gode nyhed omkring skiftet fra nyt til renovering, er ifølge en rapport fra Rambøll i 2020, at renovering vinder i alle tilfælde over nybyggeri i et 50-årigt perspektiv på både klima og økonomi, selv om også driften er medregnet. Analysen viser, at jo mere gennemgribende renoveringen er, desto større er klimagevinsten.

Undersøgelsen viser, at når danskerne skal vurdere et materiales bæredygtighed, er muligheden for genbrug den anden vigtigste faktor. 

Solar Danmark

Sponseret

Lærlingedagen 2025 - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

Relateret indhold

02.04.2025Solar Danmark

Sponseret

Mere end 550 lærlinge og mestre besøger Solar Danmarks lærlingedage

02.04.2025Installator.dk

Søgetal til erhvervsuddannelser langt under målsætning

01.04.2025DTU

Sponseret

Ny efteruddannelse på DTU i ESG-styring og -rapportering

01.04.2025Geberit A/S

Sponseret

Geberit får EcoVadis guldmedalje for arbejdet med bæredygtighed

01.04.2025Installator.dk

CBRE åbner afdeling nr. 20 i Fredericia

01.04.2025Installator.dk

Hurtigt voksende teknikentreprenør åbner ny afdeling - igen

31.03.2025Belimo A/S

Sponseret

Arbejder du i BIM, er det nemt at bruge Belimos produkter

31.03.2025Installator.dk

Bauhaus ansætter ny varehuschef i Odense

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Solcelleanlæg - VE-installatør

Vil du være VE-montør af solcelleanlæg? KEA kvalificerer dig til at blive godkendt. Har du el-autorisation, bliver du VE-installatør af solcelleanlæg.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

København NV

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Ledelse i praksis - FM

Bliv kvalificeret til at lede både dig selv og andre i og omkring FM-funktioner samt - opgaver.

Dato

07.04.2025

Tid

09:00

Sted

Hellerup

Solar Danmark
Uddannelse
Lærlingedagen 2025 Vejen - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Solar Blue Install Network inviterer til en dag med faglighed og netværk, hvor du som elektrikerlærling og mester får indsigt i aktuelle emner, trends og nyheder i installationsbranchen. Mere end 500 deltog i 2024 – så tilmeld dig nu og vær sikker på at få en plads! Det er gratis og kræver ikke medlemskab at deltage.

Dato

08.04.2025

Sted

Vejen

Solar Danmark
Uddannelse
Lærlingedagen 2025 Aarhus - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Solar Blue Install Network inviterer til en dag med faglighed og netværk, hvor du som elektrikerlærling og mester får indsigt i aktuelle emner, trends og nyheder i installationsbranchen. Mere end 500 deltog i 2024 – så tilmeld dig nu og vær sikker på at få en plads! Det er gratis og kræver ikke medlemskab at deltage.

Dato

09.04.2025

Sted

Aarhus

Avidenz A/S
Kursus
Sagkyndig - lovpligtigt eftersyn af tekniske hjælpemidler (Esbjerg)

Tag dette kursus i lovpligtigt eftersyn af tekniske hjælpemidler. Spar penge, og foretag de lovpligtige eftersyn, når det passer ind i jeres planlægning.

Dato

09.04.2025

Tid

09:00

Sted

Scandic Olympic, Strandbygade 6, 6700 Esbjerg

Danvak
Konference
4 x 4 by Danvak – Brandsikring af ventilationsanlæg

Ventilationssystemer, designet til at transportere luft i bygninger, kan i en brandsituation potentielt føre varme, røg og flammer gennem kanalerne til andre dele af bygningen. Det er derfor afgørende, at ventilationskanaler, der passerer gennem brandadskillelser, er korrekt forseglet. Uden en korrekt tætning kan branden passivt sprede sig ved at udnytte åbninger eller svagheder i gennemføringer til tilstødende rum.

Dato

09.04.2025

Tid

11:30

Sted

Teknologisk Institut, Gregersensvej 1, 2630 Taastrup