13.07.2018  |  EL  |  El-materiel

Bornholm investerer 45 millioner kroner i LED-gadebelysning

Bornholm smider 45 millioner kroner i udskiftning af øens gadebelysning. I alt bliver det til 8.500 nye LED-lyskilder, der på sigt skal spare kommunen både strøm og penge.

Bornholm erstatter øens gamle og nedslidte gadebelysning med 8.500 nye LED-lyskilder, der kommer til at spare både strøm og penge. Og ifølge kommunens egne beregninger giver det en årlig besparelse på 2,5 millioner kroner, når udskiftningen er fuldt gennemført i 2021.

”Det er vision omsat til handling”, siger Leif Olsen (F) tv2bornholm.dk, med henvisning til den energirenovering, der har kostet kommunen et lån på 45 millioner kroner.

Flere af de nuværende lamper er med kviksølvpærer og højtryksnatriumpærer, som efter ny EU-lovgivning er ulovlige at importere. Samtidig er der foretaget en række succesfulde forsøg med LED-belysning rundt omkring på solskinsøen. Og her var konklusionen klar. Der kan hentes en besparelse på elforbruget på cirka 80-85 procent ved automatisk dæmpning til lavest mulig effekt, når der ikke er trafik på den pågældende vej. Det er fordelagtigt et sted som Bornholm, hvor der i nogle områder ikke færdes særlig mange mennesker. 

Læs også: Bornholm udskifter alle øens elmålere

Dertil kommer yderligere besparelser på driften på omtrent 1,25 millioner kroner årligt. LED-systemerne kan nemlig selv rapportere eventuelle fejl, der måtte opstå. Og dermed kan antallet af eftersyn reduceres. Også levetiden på LED-belysningen er bedre og ligger på mellem 50-100.000 driftstimer, mens de nuværende kun ligger på omkring 10.000 timer. 

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

- EST

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere