Brændselsceller i praktisk brug
Der har været talt om brændselsceller gennem efterhånden flere år, men i praksis er udbredelsen begrænset. Nu er en metanol-drevet brændselscelle klar til brug.
Tanken bag de mobile celler er, at produktet skal være et brugbart alternativ eller supplement til kendte løsninger som eks. generatorer og solceller. Det skal være let at anvende, og det skal være driftssikkert - selv under vanskelige forhold. Producenten er det tyske SFC (Smart Fuel Cell), som producerer EFOY brændselsceller til bl.a. mobile og industrielle applikationer.
Ifølge Michael Nørgaard Nielsen, Multiplex, er de mest anvendelige til applikationer med lavt elforbrug nævner som eksempel lysskilte, som skal have en konstant forsyning med el.
I rigtig mange tilfælde er det langt billigere at bruge en brændselscelle end at grave ledninger ned. Hvis elforbruget er for stort er nedgravede ledninger dog fortsat bedst, ellers skal man bruge for meget tid på at hælde metanol på, siger han og oplyser, at beholderne rummer fem eller ti liter metanol.
Brændselsceller baseret på brint kan levere langt mere strøm, men det skal i modsætning til metanol opbevares i trykbeholdere.
Brændselsceller og alternativet
I en del tilfælde er dieselgeneratorer det reelle alternativ. De har den store fordel, at de leverer meget strøm men de er store, klodsede, tunge, forurenende og støjende. Selv små 2000 W generatorer skal bæres rundt, fyldes op, have forlængerledninger osv.
EFOY 1600 har et støjniveau svarende til en moderne opvaskemaskine (47dB), og det er kun, når blæseren kører. Ellers er den lydløs. Enheden kan fast installeres, og det eneste, man skal sikre, er at der er metanol i beholderen. Beholderen kan sagtens skiftes, mens brændselscellen er i funktion. Der er metanol i slangen svarende til 1 min. drift ved fuld effekt.
Beholderne er sikre beholdere med en sikkerhedsventil, så skulle man være så uheldig at vælte en beholder uden låg, mister man kun en enkelt dråbe. Beholderne er desuden godkendt til flytransport. Og så er der ingen forstyrrende EMC.
Hver ting til sin tid
Solceller er gode, når solen skinner, men de er følsomme over for manglende sol, støv og møg, de er heller ikke egnede til at blive trådt på, hvorfor de optager meget opmagasineringsplads, hvad enten de er monteret på taget af køretøjet eller skal stå på jorden. EFOY kører, når der brug for det, hvad enten det er nat eller dag. Den automatiske ladeproces gør hverdagen særdeles let for brugeren.
Med tanke på miljøet er brændselscellen ubetinget den mest rene løsning af de tre her nævnte. Uanset, om det er nat eller dag, regner eller sner, eller om indsatsopgaven skal løses stationært eller mobilt, så kræver brændselscellen ikke andet end, at der er metanol på tanken. Processen er tilmed helt ren, idet der kun kommer rent kondensvand samt CO2 svarende til et barns udånding.
Ifølge Michael Nørgaard Nielsen er brændselscellen meget energieffektiv. Brændstofudnyttelsen ligger på 50-60%
Klarer også kulde
Brændselscellen klarer også kulde. Hvis omgivelsestemperaturen falder under 0 grader C starter den automatisk og holder sig dermed varm. Den kører i 30 min (svarende til 0,3 dl metanol), hvorefter den slukker, indtil der igen måles 0 grader C. Så selv om et køretøj holder stille i kolde områder, vil EFOY altså være indsatsklar, og batterierne være fuldt opladt.
EFOY brændselscellerne er lavet med henblik på let og problemfri anvendelse, og selv installationen er nem. Cellerne leveres med alle nødvendige kabler og beslag - der medfølger ydermere et fjernbetjeningspanel, hvorfra status på EFOY overvåges, og cellen kan startes og slukkes.