Branchevejledning skal gøre op med lys-fusk

Dansk Center for Lys har udgivet en branchevejledning, der skal give købere, sælgere og rådgivere inden for lysdesign et fælles grundlag for at forhandle og gennemskue nye projekter. Målet er at komme snyd til livs og hæve lyskvaliteten og dermed arbejdsmiljøet i hele landet.

Idéen med den nye vejledning fra Dansk Center for Lys er, at alle parter får et fælles udgangspunkt for at diskutere emner som lysbehov, teknologi, pris og vedligehold. Arkivfoto. .

At købe lysdesign er en jungle. Beregningerne kan være behæftet med fejl, og som forudsætningsløs køber kan det være meget svært at gennemskue, om et givent tilbud tager højde for alle relevante faktorer.

Konkurrencen på området har gjort lysberegninger til et gedemarked, men det skal den nye branchevejledning fra Dansk Center for Lys gøre op med. Idéen er, at alle parter med vejledningen i hånden har et fælles udgangspunkt for at diskutere emner som lysbehov, teknologi, pris og vedligehold, og det skal gøre lysberegningerne – og dermed priser på tilbud – sammenlignelige. 

”Selv branchens dukse indrømmer, at det er for svært at holde den høje moral uden fælles retningslinjer”, siger Anne Bay, direktør i Dansk Center for Lys. Foto: DCL..

Snyd med levetid på lys
”Vi hørte tit, at der blev snydt, eksempelvis med levetiden på belysningsprodukterne og reflektansen på rummets overflader. Derudover har leverandørernes beregninger været svære at gennemskue, og særligt når kunder ændrer de fysiske rammer, for eksempel hvis der bliver malet eller kommer nyt gulvtæppe, holder beregningerne så stik?”, siger Anne Bay, der er direktør i Dansk Center for Lys.

Det er ofte den såkaldte vedligeholdelsesfaktor, der gør, at lysberegningerne ikke holder i længden. Lyskilder slides og rum og armaturer tilsmudses, og ændringer i eksempelvis kontorlokaler kan markant ændre på en ellers god løsning.

Det betyder, at leverandører eller rådgiveren må gætte sig frem til, hvordan et holdbart lysdesign skal beskrives, og her har der været mange eksempler på at optimisme omkring levetider og reflekser, og ligefrem fusk, har påvirket lidt for meget, når opgaverne er beskrevet og dimensioneret.

Nu skal der ryddes op
”Selv branchens dukse indrømmer, at det er for svært at holde den høje moral uden fælles retningslinjer. Man har haft et incitament til at snyde, fordi optimistiske lysberegninger leder til billigere tilbud. Det går i sidste ende ud over brugerne, som får for lidt arbejdslys, og det skal branchevejledningen rydde op i”, mener Anne Bay.

Vejledningen skal supplere de tekniske standarder, der allerede findes på området. Seneste fælleseuropæiske lysstandard er implementeret i Danmark, som en del af Bygningsreglementet, BR15, og er derfor en del af dansk lovgivning.

Fælles grundlag skal sikre beregninger
”Idéen er at rådgivere og leverandører kan henvise til vejledningen og dermed får alle et fælles grundlag for at lave en god aftale. Det er også derfor, at vi kalder vejledningen for et dialogværktøj til bestilleren, leverandøren og lysplanlæggeren”, fortæller Anne Bay.

Vejledningen specificerer eksempelvis, hvordan man skal regne, hver gang der er ting, som ikke kan specificeres på tilbudstidspunktet. Det kan for eksempel være møbleringen. Dermed bliver det nemmere at sammenligne to tilbud og gennemskue, hvad der begrunder en eventuel forskel i pris.

”Man har haft et incitament til at snyde, fordi optimistiske lysberegninger leder til billigere tilbud”. Anne Bay, direktør i Dansk Center for Lys

Vejledningen har været undervejs siden 2016, og et udvalg bestående af 15 branchefolk har samarbejdet om den endelige formulering.

De 15 repræsentanter kommer fra forskellige interessegrupper herunder rådgivende ingeniører, totalentreprenører, forhandlere samt brancheforeningen FABA.

Vejledning allerede i brug
”Vi har stået i en unik situation i forhold til at udarbejde vejledningen, fordi vi i Dansk Center for Lys er uafhængige. Det betyder, at alle parter kan have tillid til vejledningen, og jeg tror også, at det er grunden til, at den bliver brugt derude”, siger Anne Bay, der kun har modtaget positive tilbagemeldinger efter udgivelsen af vejledningen.

For installatører kan vejledningen være et godt værktøj til at kvalificere et tilbud og dokumentere vedligeholdelsesfaktoren. Det er der taget højde for i vejledningen i form af skemaer over diverse lyskilders, herunder LED-lys’, lysstrømsnedgang over tid.

”Vi håber, at vejledningen kan være med til at øge kvaliteten og brugen af fagfolk, eksempelvis ved at installatørerne tager vejledningen med til belysningsleverandøren”, siger Anne Bay.

Niko-Servodan A/S

Sponseret

Har du en forældet smart home installation? Konverter nemt til Niko Home Control

SG Armaturen A/S

Sponseret

Junistar Bio

Denne artikel er del af et tema:

Tema: Belysning

Mange har efterhånden set lyset med hensyn LED’s fortræffeligheder, hvad angår besparelser på elregningen og lavere CO2-udledning. Samtidig er både lysstyring og LED-kvaliteten inde i en rivende udvikling. Redaktionen ser i temaet nærmere på teknologien bag nogle af de spændende LED-projekter både inden- og udendørs landet over. 

Relateret indhold

26.04.2024Installator.dk

Dramatisk fald i varmepumpesalget i 1. kvartal

26.04.2024Installator.dk

Indtjeningen normaliseret i Norlys - faldt med godt 90 pct.

25.04.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

Hovedsponsor for DM i Skills 2024 har ambitioner for elektrikerfaget

25.04.2024Eaton Electric Danmark

Sponseret

Eaton styrker løsningssalg på UPS og mellemspændingsudstyr med garvet projektleder

25.04.2024BLICHFELD POWER & MEASUREMENTS A/S

Sponseret

Ny kabelsøger vLoc3 RTK-Pro med indbygget RTK GNSS præcision, 4G LTE og Signal Distortion

23.04.2024Alcadon ApS

Sponseret

Sæt et KÆMPE ❌ i kalenderen onsdag den 19. Juni 2024!

23.04.2024Installator.dk

Solcelleejere går glip af indtægter fra overskudsstrøm

22.04.2024SG Armaturen A/S

Sponseret

Junistar Bio

Jobmarked

Se alle

ABB A/S

Field Service Engineer / tekniker med interesse i spændet mellem IT og automation

Tag dit næste karriereskridt hos ABB sammen med et globalt team, der giver energi til transformationen af vores samfund og industri for at opnå en mere produktiv, bæredygtig fremtid.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

12.05.2024

GN Belysning A/S

Salgskonsulent til el-installatører, Sjælland og øerne

Vi søger en engageret og erfaren salgskonsulent, der får ansvaret for at udvikle salget og kunderelationerne på Sjælland og øerne.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Zealand - Erhvervsakademi Sjælland

Vi søger en dygtig underviser til vores VVS-installatøruddannelse

Har du en passion for VVS-faget og brænder du for at udvikle og formidle din faglige viden? Så er der en spændende mulighed for at blive en del af Zealands team i Slagelse. Vi søger en dygtig adjunkt eller lektor til vores VVS-installatøruddannelse, som udbydes både som fuldtidsstudie og som efteruddannelse i Slagelse.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

02.05.2024

METRO THERM A/S

Vi søger en Key Account Manager til vores varmepumpeteam

Har du forstand på varmepumper? Og trives du på landevejen? Så er det måske dig, vi søger som vores nye Key Account Manager hos METRO THERM.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Solar Danmark

Intern sælger El

Trives du med en alsidig hverdag, hvor du samtidig kan være en del af et stærkt og dynamisk salgsteam som har den gode kundeoplevelse i fokus? Har du fagligheden i orden samt teknisk flair, og kan du yde god og professionel rådgivning inden for tekniske/elmæssige løsninger? Så har du nu muligheden for at blive en del af vores team.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

11.05.2024

ABB A/S

Projektleder inden for el-infrastruktur

Tag dit næste karriereskridt hos ABB sammen med et globalt team, der giver energi til transformationen af vores samfund og industri for at opnå en mere produktiv, bæredygtig fremtid. I ABB har vi et klart mål om at udbrede diversitet og inklusion både når det gælder: køn, LGBTQ+, handikap, etnicitet og alder. Sammen er vi startet på en rejse, hvor vi allesammen både individuelt og sammen hylder og hilser individuelle forskelle velkommen.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.05.2024

Energi360

Salgsteknisk konsulent

Energi360 søger salgstekniske konsulenter med el eller VVS teknisk baggrund til både øst/vest Danmark.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

09.05.2024

ABB A/S

Senior Hardware Engineer – control panels for automation

Take your next career step at ABB with a global team that is energizing the transformation of society and industry to achieve a more productive, sustainable future.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Banedanmark

Bliv sportekniker i Banedanmark

Trives du i det fri, og vil du være med til at vedligeholde Banedanmarks jernbanespor?

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Solar Danmark

Account Manager til El-Installatørsalg

Er du drevet af salg og kan skabe langvarige kunderelationer? Vil du være en del af et succesfuldt team af eksterne og interne salgskonsulenter inden for el, i en stilling som du selv er med til at forme? Så har vi muligvis jobbet til dig, som Account Manager el-Installatørsalg.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

06.05.2024

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Materialeforståelse og komponenter til mindre byggerier

Få kompetencerne til at håndtere det korrekte valg af materialer ifm. forskellige typer af konstruktioner.

Dato

08.02.2024

Sted

Hellerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
ENERGIKONSULENT 2 - FLERFAMILIEHUSE OG ERHVERV

Uddannelsen til energikonsulent i flerfamilie og erhverv certificerer dig til at kunne energimærke alle typer bygninger.

Dato

10.04.2024

Sted

Hellerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Kommunikation, samarbejde og byggejura i byggeprocessen

På modulet Kommunikation, samarbejde og byggejura i byggeprocessen lærer du at vurdere byggesagens juridiske problemstillinger på baggrund af en juridisk granskning og kunne formidle disse til byggesagens samarbejdspartnere.

Dato

11.04.2024

Sted

Hellerup

Danvak
Kursus
Commissioning

Vi oplever, at der er et stigende behov for færdigheder inden for dette felt i forbindelse med kravsspecifikation, projektering, opførelse, aflevering og drift af byggerier i Danmark.

Dato

29.04.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

RIB Software
Kursus
Skal du nå at have en af de sidste pladser på vores Facility Management kursus?

Mange områder inden for både byggeri og drift bliver i stigende grad digitaliseret og FM er ingen undtagelse - er du klar til at varetage dette?

Dato

29.04.2024

Tid

08:00

Sted

Tivoli Hotel i København

Vølund Varmeteknik A/S
Kursus
TEKNISK VIDEREGÅENDE KURSUS Jordvarme og luft-til-vand varmepumper

Kurset giver dig et dybere kendskab til varmepumpernes styringsprincipper, anlægsopbygning samt fejlfinding og giver dig en generel viden om opstart af varmepumper. Kurset vil indeholde en del praktiske opgaver, og det forudsættes, at du har en vis erfaring indenfor VVS, el og køleteknik, og at du har deltaget på basis-kursus.

Dato

07.05.2024

Tid

08:00

Sted

Vølund Varmeteknik Industrivej Nord 7B 7400 Herning