Brandsikring ved byggeri og installationer
Der slækkes på kravene om brandsikring i bygningsreglementet. Således bliver nye bygninger stadig taget i brug uden den nødvendige og lovpligtige sikring mod, at ild og røg kan bevæge sig mellem lofter og vægge.
Når en bygning brænder helt ned til grunden, er det oftest fordi, huller i vægge og lofter efter installationsarbejde tillader branden at bevæge sig frit rundt i bygningen. Hos TEKNIQ, der repræsenterer over 3.000 tekniske installationsvirksomheder inden for el- og vvs-branchen, er man opmærksomme på brandsikring og anser det som et vigtigt område. Det er specielt i samspillet mellem de forskellige håndværkere på byggepladsen, at tingene risikerer at gå galt. En murer har eksempelvis lavet et hul i væggen, så vvs-installatøren kan komme til at trække sine rør. Men før hullet igen er lukket og sikret mod spredning af røg og flammer, har tømreren måske sænket loftet.
Ansvaret skal placeres
Ifølge Mads Risgaard Knudsen, Teknisk konsulent i TEKNIQ, er det vigtigt, at aftalegrundlaget er i orden ved byggeri og installation inden man går i gang:
Man skal finde ud af, hvem der har ansvaret, og primært om det er en selv. Der bør foreligge en klar aftale om ansvaret. Hvis ikke, må man udfordre byggeledelsen til at tage det op. Og hvis ingen kan placere ansvaret, må man selv tage det og eksempelvis selv tætne det pågældende hul.
Også på uddannelserne på de tekniske skoler er der, ifølge Mads Risgaard Knudsen, fokus på brandsikring. Derudover kan installatørerne eksempelvis tage kurser om emnet hos DBI (Dansk Brand- og sikringsteknisk Institut).
JR