Bred enighed om at ny aftale sikrer danske arbejdspladser
Regeringen og arbejdsmarkedets parter har natten til mandag indgået en midlertidig trepartsaftale om supplerende arbejdsfordelingsordning for fyringstruede lønmodtagere. Det vækker glæde, både hos TEKNIQ Arbejdsgiverne, 3F og FH.
En ny trepartsaftale, som blev indgået mellem FH, DA og regeringen natten til mandag den 31. august, sikrer lønmodtagere på det private arbejdsmarked bedre mulighed for beskæftigelse resten af året ved at deles om arbejdet.
Aftalen indebærer at medarbejdere i de uger, hvor de er ledige og går på dagpenge, vil modtage op til hvad der svarer til 23.000 kroner om måneden for en fuldtidsledig. Det svarer til cirka 120 procent af den højeste dagpengesats.
Både timelønnede og funktionærer på det private arbejdsmarked er dækket under aftalen året ud. Også ikke-forsikrede personer får adgang til ordningen. Det kræver dog, at de melder sig ind i en a-kasse og betaler kontingent bagud.
Arbejdsgivere og fagbevægelser er glade
Den nye aftale glæder blandt andet TEKNIQ Arbejdsgiverne, som mener, at aftalen er tiltrængt efter, at det danske arbejdsmarked har været medtaget af coronakrisen.
”Det er afgørende, at man ikke bare trækker tæppet væk under eksempelvis de industrivirksomheder, der baserer en stor del af deres omsætning på eksport og derfor formentlig først vil komme til at mærke coronapandemiens effekter de kommende måneder. Derfor er der god grund til at glæde sig over aftalen, som jo i vid udstrækning går ind og erstatter den lønkompensationsordning, der netop er ophørt”, siger Troels Blicher Danielsen, adm. direktør hos TEKNIQ Arbejdsgiverne, som repræsenterer cirka 4.300 virksomheder indenfor el, vvs og metal. Han mener, at aftalen viser, at arbejdsmarkedets parter tager ansvar.
Også 3F er tilfredse med trepartsaftalen.
”Det er et skridt på vejen for 3Fs og hele fagbevægelsens indsats for at forbedre dagpengesystemet og sikre vores arbejdsløse kolleger”, siger 3F’s formand Per Christensen.
Da Danmarks erhvervsliv stadig og fortsat påvirkes at coronakrisen, er Lizette Risgaard, formand for FH, også særligt tilfreds med den nye aftale, som skaber mere jobsikkerhed på markedet.
”Det glæder mig, at vi med denne aftale om arbejdsfordeling kan skabe større tryghed for tusindvis af privatansatte i en utryg tid”, siger hun.
Ingen aftale uden forhandlinger
Selvom parterne alle er tilfredse med aftalen, blev den ikke vedtaget uden diskussioner.
”Jeg vil ikke lægge skjul på, at den nye trepartsaftale har krævet udstrakt velvilje både fra mine kolleger i fagbevægelsen, fra regeringen og fra arbejdsgiverside. Men det helt afgørende hensyn har været at finde en løsning for de tusindvis af fyringstruede lønmodtagere og de virksomheder, der fortsat er kriseramt”, siger Per Christensen.
Den nye trepartsaftale skal indføres ved lov. Det sikrer, at ordningen kan udbredes til hele det private arbejdsmarked uanset, hvad overenskomster eller lovgivning i forvejen sætter af begrænsninger. Og det ellers noget, som FH generelt ikke er glade for:
”Normalt er vi jo ikke tilhængere af lovgivning inden for vores område, hvor vi plejer at aftale os til rette mellem parterne. Men i denne helt særlige situation er jeg tilfreds med, at det er lykkedes os at lave en model, der omfatter alle private arbejdspladser, der måtte få behov for hjælp”, siger Lizette Risgaard.
Trepartsaftalen betyder, at private virksomheder får mulighed for at etablere arbejdsfordeling for alle typer medarbejdere. Dermed supplerer den de eksisterende ordninger.
-CH