Bred tilfredshed med at boligjobordningen bliver bevaret
Med aftalen om en ny finanslov gøres boligjobordningen permanent. ”Glædeligt” og ”godt håndværk” lyder det fra flere brancheorganisationer.
Boligjobordningen og håndværkerfradraget overlever. Det var et af resultaterne, da regeringen fredag den 8. december præsenterende den nye finanslovsaftale, som man har indgået i samarbejde med Dansk Folkeparti.
”Det er meget glædeligt, at man på denne måde styrker det økonomiske incitament, der er så vigtigt, når de danske boligejere skal investere i at forbedre deres hjem ved fortsat at have håndværksydelser med som en del af ordningen”, siger Niels Jørgen Hansen, administrerende direktør i brancheorganisationen Tekniq. Han uddyber:
”Vi kan jo se, at netop økonomien spiller en afgørende rolle for danskernes lyst til eksempelvis at energirenovere, og derfor er det glædeligt, at man fra politisk side viser vilje til at bakke op om dette. Der er ikke mindst positivt, at ordningen nu gøres permanent, således at boligejerne kender de økonomiske rammer, når de overvejer, om det er tid til at gøre de grønne drømme til virkelighed – selvom vi kunne have ønsket, at der også blev givet fradrag til materialer og ikke kun til arbejdsløn”.
Danskernes store ønske
Også hos erhvervsorganisationen Dansk Byggeri glæder man sig over, at aftalepartierne har realiseret danskernes store ønske om at bevare håndværkerfradraget.
”Det er et rungende ja til at give folk en hjælpende hånd med at vedligeholde deres bolig, bekæmpe sort arbejde og skabe flere lærepladser”, siger administrerende direktør i Dansk Byggeri, Lars Storr-Hansen, og fortsætter:
”Det er helt afgørende, at håndværkerfradraget nu er blevet permanent, så danskerne såvel som håndværkervirksomhederne ved, hvad de har at regne med fremover. Det har Dansk Byggeri i meget lang tid arbejdet for at skabe bred forståelse for”.
Håndværkerfradrag fjerner sort arbejde
Hos Dansk Byggeri mener man desuden, at håndværkerfradraget er effektivt i bekæmpelsen af sort arbejde. Siden fradraget blev indført i 2011 er det sorte håndværker- og servicearbejde faldet med 8,6 milliarder kroner, viser tal fra Rockwool Fonden. Det har ifølge Dansk Byggeris overslagsberegning medført en ekstra skatteindtægt på cirka 1,5 milliarder kroner.
Et udvidet håndværkerfradrag giver derudover flere opgaver, som typisk udføres af lærlinge. I stedet for at opsuge mere arbejdskraft vil fradraget i høj grad fortsætte med at bidrage til lærepladser, der kan få flere unge i gang med en håndværksuddannelse. Det er afgørende for at sikre kvalificeret arbejdskraft i fremtiden, mener man hos Dansk Byggeri.
Fornuftig og fremadrettet aftale
Hos erhvervsorganisationen SMVdanmark kalder man aftalen fornuftig og fremadrettet, fordi den rammer den sorte økonomi og sikrer flere lærepladser.
”Sorte håndværkere tager ikke lærlinge. Derfor er det på mange måder positivt, at håndværkerfradraget, der er vores hidtil mest effektive middel mod sort arbejde, overlever og bliver gjort permanent. Det gør sorte håndværkertimer hvide og er med til at sikre både flere arbejdspladser og flere lærepladser i byggefagene”, siger Jakob Brandt, vicedirektør i SMVdanmark.