Byggeleverandør vil samle og genanvende 100 tons plastik
Davidsens Tømmerhandel vil med ny take-back løsning sikre at emballageplast bliver til nye byggematerialer og emballage.
Der bliver leveret massevis af paller med byggematerialer til landets byggepladser, og mange er pakket ind i beskyttende emballage, som hurtigt kasseres og – med de nuværende løsninger – ofte blandes med andet affald.
Det besværliggør genanvendelsen, og i stedet ender store dele af plastikken på forbrændingsanlæg, hvilket er stik imod folketingets målsætning om at genanvende 75 procent af al plastikaffald i bygge- og anlægssektoren i 2030.
Nu vil Davidsen sammen med BetaPack A/S gøre det nemmere at frasortere emballagefolie, der er produceret af såkaldt PE-plast, så plasten i modsætning til løsningerne på markedet i dag forringes mindst muligt, og dermed kan genanvendes til nye produkter flere gange.
Fremadrettet kan Davidsen nemlig tage plastikaffald med retur fra alle landets byggepladser, store som små, når lastbilerne afleverer materialer på byggepladsen, eller kunderne kan selv indlevere deres anvendte plastik i Davidsens forretninger, hvorfra det sendes til genanvendelse. Den nye løsning er netop blevet lanceret, og det er muligt at købe returposer i Davidsen-afdelinger i hele landet:
"Den nye take-back løsning er en landsdækkende service, hvor entreprenørerne køber retursække i en af vores afdelinger, som fyldes op med emballageaffald på byggepladsen. Når vores lastbiler leverer nye materialer, tager de affaldsressourcen med retur til genanvendelse. For byggeplastemballage har en høj kvalitet med stort genanvendelsespotentiale, hvis det holdes separat fra andet plastikaffald,” siger Mikkel Bang Hedelund, bæredygtighedschef i Davidsens Tømmerhandel, og fortsætter:
"Med indsamlingen kan vi genanvende minimum 90 procent af plastikken, og vi genanvender der, hvor vi kan erstatte mest muligt jomfrueligt materiale. I Davidsen undersøger vi hele tiden, hvordan vi og vores kunder kan trække byggebranchen i en mere bæredygtig retning med fokus på den cirkulære økonomi, og vi mener, at vi med den nye løsning tilbyder den bedste genanvendelsesmulighed, ellers havde vi ikke lanceret den. Vores mål i 2024 er at indsamle 100 tons emballagefolie, og vi håber, at flere leverandører vil tilbyde lignende løsningen i fremtiden, så vi kan genanvende mest muligt."
Indleveret plast skal recirkuleres højest muligt i affaldshierarkiet
BetaPack sender den indsamlede emballagefolie videre til deres samarbejdspartner Conkret i Polen, som er en af Europas førende aktører inden for genanvendelse af PE-plast, og deres højtspecialiserede anlæg vasker og inddeler plasten i fraktioner alt efter kvaliteten af plastikken. Og selvom køreturen til Polen er lang, giver det god mening ifølge BetaPacks administrerende direktør Jens Thomsen:
"Som leverandør af plastmaterialer har vi et ansvar for at sikre den størst mulige recirkulering, og det betyder, at vi skal sende plasten derhen, hvor de bedste kompetencer er. For PE-plast kan genanvendes igen og igen, hvis det sorteres ordentligt, og det er noget som vores samarbejdspartner Conkret har mange års erfaring med. Endnu bedre er det, at det PE-plast, vi returnerer, bliver genanvendt til at producere nye byggematerialer for BetaPack som dampspærre, afdækningsfolier, murfolier og grundmursplader," fortæller Jens Thomsen og fortsætter:
“Det kræver stærke partnerskaber, hvis det skal lykkedes at frasortere plasten ude på byggepladserne, og her er samarbejdet med Davidsen en gylden mulighed for at udbrede mere sortering og sikre en opbakning fra entreprenørerne og håndværkerne, så vi kan begynde at recirkulere mere plast så højt oppe i værdikæden som muligt, for at bevare plastens værdi.”
- EHS