24.05.2018  |  EL  |  Belysning

Lysrenovering halverer energiforbruget hos Carlsberg

Carlsberg har reduceret energiforbruget med 50 procent ved at skifte lyset i bryggeriets logistikcenter. Samtidig giver lysrenoveringen bedre arbejdsforhold for medarbejderne.

Carlsbergs logistikcenter i Høje Tåstrup har gennemgået en større lysrenovering. Det drejer sig om fem store haller, hvorfra der hver dag distribueres massevis af øl og andre drikkevarer til butikker, barer og restauranter, som nu har fået opgraderet sine lysforhold.

“Skiftet fra konventionelt lys til LED vil ikke blot bidrage med en besparelse på 50 procent af energiforbruget og nedsætte CO2-udslippet, men vil også skabe en energieffektiv og fleksibel lyssætning, der passer langt bedre til os”, siger Jesper Larsen, terminalchef hos Carlsberg i Høje Tåstrup, om det nye lys, som belysningsproducenten Ledvance har leveret.

600 nye LED-lysenheder

De fem store haller fik udskiftet de konventionelle lyspunkter, der hver var udstyret med tre 58 W T8 fluorescerende lysstofrør (4000K), med integrerede Damp Proof 55W/4000K LED-armaturer. Foruden den gode energiudnyttelse på 115 lm/W var armaturerne valgt grundet deres høje lysstyrke på 6400 lumen, deres neutrale hvide lys med en temperatur på 4000 K og deres evne til at leve op til samtlige Carlsbergs krav. 

Kilde: Ledvance

Læs også: Danske el-installatører i front inden for brugen af LED

Det nye lys har samlet set givet en besparelse på 650.000 kWh og mindsket C02-udslippet med 400 ton om året.

Nye lysforhold giver bedre arbejdsklima
Foruden grønne besparelser vurderer Carlsberg, at de nye lysforhold vil øge produktiviteten og hjælpe med at nedbringe antallet af arbejdsulykker. Det tidligere konventionelle lys, gjorde det nemlig til tider svært at navigere flere steder, både indvendigt i de store haller og udvendigt på udendørsarealerne, og det kunne være svært særligt for natholdet at arbejde effektivt. Der var også problemer med både lysstofrør og halogenlamper, der brændte ud midt i arbejdstiden, og som ikke kunne udskiftes uden at lukke området ned.

I de høje lysmaster på udendørsarealerne og ved læsseramperne, hvor de kraftige halogenprojektører skulle lyse kørearealet og lastbilerne op ved på- og aflæsning, sprang lyskilderne førhen meget ofte. Med det nye effektive LED-lys kommer der til at gå lang tid mellem udskiftningerne, da de nye LED-projektører, Floodlight 200W, har omkring fem gange længere levetid. Derudover har de nye projektørers et kraftigere og mere homogent lys med en styrke på 20.000 lumen. De nye LED-projektører er også brugt til oplysning af facaderne.

Læs også: Lyset skal få folk til at købe mere

Ifølge Michael Hansson fra Kvalitek, der har udarbejdet planen for Carlsbergs nye lys, er der to primære årsager til hans valg af Ledvance som leverandør. Her peger han først og fremmest på kvaliteten.

"Ikke alene er lyseffekten høj, men armaturerne er af så god kvalitet, at de holder meget længe. Med en levetid på 50.000 driftstimer, der for mange kan strække sig i op til 15 år, skal de som regel først udskiftes i forbindelse med en ombygning eller renovering - og ikke fordi de går i stykker eller brænder ud", siger Michael Hansson.

Hertil fremhæver han den hurtige leveringtid, der ofte kun er på et par dage.

"Den hurtige leveringstid betød i dette tilfælde, at vi kunne gennemføre projektet på rekordtid og nå det hele før jul, som er Carlsbergs absolut travleste tid på året”, forklarer Michael Hansson.

- EST

Mere fra Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

www.installator.dk

Installator.dk – forum for el, VVS og ventilation – er et erhvervsmedie og community, som dækker alle fagbrancher inden for installation, og som er målrettet direkte til og læses af fagfolk. Partnere på installator.dk kan bidrage aktivt med indhold/erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af installator.dk. Vi udkommer dagligt p…

Se virksomhedsprofil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere