Cirka 20 tons fødevarer reddet på årets Roskilde Festival
Omkring 20 tons mælk, kød, brød og en masse andre madvarer er i år blevet reddet fra madspildsdøden på årets Roskilde Festival. Det store hold bag indsatsen er tilfredse med årets kamp mod madspild.
Da årets Roskilde Festival lukkede og slukkede, rullede 80 frivillige ud tidligt søndag morgen for at samle uåbnet overskudsmad. Selvom 20 tons fødevarer lyder af en del, er der i år indsamlet mindre overskudsmad per bod, end der gjorde sidste år.
Seks kølebiler bevægede sig rundt på pladsen i løbet af hele dagen for at indsamle og registrere de mange fødevarer, som derefter blev sat på køl eller frost i seks tyvefodscontainere, som Boxit har leveret til foretagendet, indtil de skal uddeles af FødevareBanken i de kommende måneder.
– Det er en kæmpe indsats og en stor dag, hvor det hele bare skal klappe, og heldigvis er det også i år gået lige efter planen, og vi har fået samlet en masse fødevarer, der ellers bare var røget i skraldespanden, sigerIrina Bothmann, der sammen med kompagnonen Maria Abrahamsen driver virksomheden Rub og Stub, der har stået for årets indsats.
’Man kan ikke bare gå ud og samle mad ind til hjemløse’
Efter de mange tons mad er registreret, så det sikres, at maden er sporbar, har Rub og Stub i år produceret 1,6 tons fødevarer, der i de kommende måneder bliver delt ud til FødevareBankens modtagere.
– Det er et stort arbejde at registrere og logge alle de her fødevarer, men det er nødvendigt, hvis der for eksempel skulle komme besked fra producenten om, at der er fundet bakterier i en fødevare. I så fald får jeg det at vide på min mail. Det er en altafgørende del i de her indsatser, og man kan ikke bare gå ud og samle mad ind til hjemløse og give det videre – det må man simpelthen ikke på grund af sikkerheden, forklarer Irina Bothmann.
Otte køle- fryseskabe på 20 fod
Maden bliver først og fremmest sat på køl, og herefter bliver en del af de indsamlede råvarer fragtet til køkkenet på skolen ZBC i Roskilde, hvor Irina Bothmann og holdet forlænger holdbarheden ved at lave mad.
– Vi steger for eksempel oksekød af og fryser det ned, og vi laver spandevis af bechamel, fordi der er så meget mælk. Så får aftagerne det ud i pakker, så de kan samle deres egen lasagne. Det hele er en stor maskine, hvor alt skal køre, og vi ville ikke kunne gøre det uden samarbejdet med FødevareBanken, der står for at fordele maden, eller vores køle- og frysecontainere, der søger for at forlænge holdbarheden, så maden kan komme videre i systemet, siger Irina Bothmann, der har samarbejdet med Boxit, der leverer containerne nu for fjerde år i træk.
– Det er et virkelig godt projekt, som vi er glade for at kunne være med på igen i år. Det et ubegribeligt, hvor meget mad, der hvert år går til spilde i forbindelse med store arrangementer som Roskilde Festival, og her gør denne type indsats en stor forskel, siger Kim Viggo Ørbæk Jensen, der er salgschef i Boxit og står for samarbejdet med Rub & Stub.
Læs mere om BOXITs køleconainer / frysecontainer eller se denne kundecase.
En god nedadgående kurve
I 2018 blev der indsamlet 23 tons madvarer på Roskilde Festival, i 2019 19 tons, i 2022 13 tons og i år de 20 tons. Selvom mængden af overskudsmad per bod er glædeligt nedadgående, regner Irina Bothmann stadig med at komme igen på Roskilde Festivalen de næste mange år.
– Vi kommer aldrig i nul – og det er også okay. Store festivaler og events er en skøn luksus, men når vi overproducerer, skal vi også gøre vores bedste for at håndtere det ansvarligt, siger Irina Bothmann.
Hvis køle-/Frysecontaineren er placeret på Herregårdssten, asfalt eller evt. grus, er det nemt at køre fødevarer ind og ud af containeren med en truck. Inde i køle-/frysecontainerne fra BOXIT er gulvet plant og uden riller, hvilket adskiler sig fra mange andre køle-/frysecontainere på markedet. Gulvet gør det nemmere at køre rundt inde i containerne med vogne og palleløftere.