Co2Pro lancerer ny batteri-løsning med stærk businesscase

Der kan være gode penge at tjene på at lade Energinet trække på en ny batteriøsning fra Huawei, når elnettet er i ubalance. Ikast-virksomheden Co2Pro er klar med en kompakt løsning til virksomheder, der allerede har investeret i solceller, eller som har en ekstra netkapacitet.

Foto: Co2Pro

I takt med at en stadig større del af Danmarks elproduktion skal komme fra vindmøller og solpaneler står elforsyningen overfor betydelige udfordringer i forhold til at levere en stabil forsyning.

Der skal løbende skrues op og ned i forhold til det øjeblikkelige forbrug, men hvis den grønne energi ikke er til rådighed på et givet tidspunkt – eller producerer mere end, der er behov for - giver det ubalance i nettet.

Og her kommer batterilagring ind som en del af løsning, da batterierne både kan modtage overskudsstrøm, men også levere strøm, når det mangler i nettet.

EWII hører til blandt de elselskaber, der investerer i meget store batteriløsninger, for at afhjælpe problemet, men nu kan også de virksomheder med overskydende netkapacitet, der har investeret i mindre eller mellemstore solcelleanlæg være med.

Co2Pro har som den første distributør i Danmark fået adgang til at sælge Huawei´s skalerbare Battery Energy Storage System forkortet BESS.

”Vores nye batteriprodukt fra Huawei har potentiale til at blive et af vores hovedprodukter, der kommer til at flytte sig i de kommende år i og med, at nettet er udfordret i forhold til balancering. 

Det er skalerbart og det vil kunne bruges af virksomheder, der allerede har en eksisterende nettilslutning, der vil kunne bruges til balancering. Dermed behøver man ikke at vente på de store solcelleparker eller batteriparker, der skal hjælpe med til at balancere nettet.” fortæller Henrik K. Jochumsen, der er adm. direktør og partner i Co2Pro.

For virksomheder, der allerede har – eller planlægger at installere - et solcelleanlæg, kan batteriløsningen blive en god investering. Ikke mindst hvis virksomheden ligger øst for Storebælt.

”Tager vi Sjælland og Sverige, hvor elnettene er forbundet via et søkabel, har netselskaberne her store udfordringer med balancering af nettet. Derfor er de parate til at betale store beløb, når de har behov for at hente et vist antal kW i et givet antal minutter, når nettet er ude af balance,” siger direktøren.

Businesscasen er bedst øst for Storebælt

Hvis en virksomhed har en batteriløsning, kan de stille kapaciteten til rådighed for netselskaberne. Det sker rent praktisk ved, at kapaciteten bliver udbudt til salg på en auktion - som det er tilfældet med det almindelige indkøb af el - og så er der mulighed for at få en pæn indtjening.

”For dem der historisk har investeret i batteriløsninger, har vi set tilbagebetalingstider ned til halvandet år.” siger Henrik K. Jochumsen

Businesscasen er bedst på nettet øst for Storebælt, mens afregningsprisen vest for Storebælt er noget lavere.

”Men det er stadig en fornuftig businesscase, og den vil flytte sig, når vi kommer på kvarters-afregning for strøm om et år eller to. Så vil den blive væsentlig bedre,” forudser han.

Batteriløsningen kan selvfølgelig også bruges internt i virksomheden, hvor løsningen på baggrund af den anslåede produktion fra solcellerne, kombineret med prisen på el fra nettet, kan optimere virksomhedens udgifter på området. 

”Men så er der tale om en forholdsvis lang tilbagebetalingstid. Derfor koncentrerer vi os om de muligheder, der ligger i at stille kapaciteten til rådighed for netselskaberne, fordi det er her, den bedste businesscase ligger,” siger Henrik K. Jochumsen.

I modsætning til de helt store batteriløsninger er produktet fra den kinesiske producent et færdigt out-of-the-box produkt, der har indbygget alle de nødvendige sikkerhedsfunktioner, og som derfor kan leveres og installeres hurtigt, fortæller han.

“Det tager en dag eller to at installere, og så er anlægget klar til drift, hvis man har tilladelserne fra elnetselskabet på plads.”

Den mindste løsning er et batteri på 100 kW. Det betyder, at det kan lade eller aflade med 100 kW og køre i en time. Batteriet kan også leveres med 127 kWh, 165 kWh og 200 kWh. 

”Men batterierne kan også parallelforbindes, så den samlede kapacitet kan udvides op til 2 MW. Så det er et meget fleksibelt og skalerbart produkt.”

Co2Pro installerer i dag selv løsningerne, men vil på sigt også gerne samarbejde med installatører, der skal være godkendt og certificeret af Huawei for at få lov at installere produktet.

Grøn omstilling og høje elpriser tredoblede resultatet

 Det har været en særdeles god forretning for Ikast-virksomheden Co2Pro at koncentrere forretningen om salg af solenergi-løsninger. 

 Co2Pro mere end fordoblede bruttofortjenesten fra 12 mio. kr. i 2021 til 27 mio. kr. i 2022, mens resultatet blev tredoblet fra 4,8 til 14,3 mio. kr.

”Det skyldes både den grønne omstilling og selvfølgelig også de høje energipriser. Samtidig har vi fået bedre fat i Polen og Sverige.

Og opturen er fortsat i 2023, hvor Henrik K. Jochumsen regner med, at resultatet når op over 18,5 mio. kr. efter skat.

Virksomheden adskiller sig fra mange andre grossister ved at have stor teknisk know-how om produkterne og en serviceafdeling, der kan hjælpe installatører med spørgsmål i forbindelse med opsætningen af solcelle-løsningerne.

”Vi har valgt kun at arbejde med produkterne af den højeste kvalitet. Derfor samarbejder vi tæt med Huawei, der er verdens største producent af solcelle-invertere. De giver 10 års garanti, og vi behøver ikke at være bange for, at de - i modsætning til små kinesiske producenter – pludselig kan gå konkurs, så garantien ikke er noget værd. Det samme gælder for de solceller, som vi importerer fra LONGi, der er verdens største på området,” siger direktøren.

Co2Pro blev etableret i 2011 af Henrik K. Jochumsen og hans partner Michael Schuster, der i dag ejer virksomheden sammen med Jan Østergård, der er salgschef i virksomheden. 

”Vi startede egentlig med at kaste os over LED-belysning, men gik hurtigt i gang med solcellerne, hvor vi fik agenturet på solceller fra Mitsubishi. Men det stoppede på pludselig fra den ene dag til den næste, da den japanske regering efter atomkatastrofen besluttede, at alle japansk producerede solceller skulle bruges derhjemme. Heldigvis havde vi kontakt til LG og blev i stedet forhandler af deres produkter. 

Da den danske regering så fjernede den gunstige afregning af strøm fra solceller i 2012, gik salget nærmest i stå. Mange forsvandt fra markedet, men vi begyndte også at forhandle varmepumper i en periode og klarede os. I dag koncentrerer vi os alene som solenergi-produkterne.”

Og det har været en særdeles god beslutning for Ikast-virksomheden, der beskæftiger 28 medarbejdere, hvor af de to er ansat i afdelingen i Polen.

Henrik K Jochumsen, der er adm. direktør og partner i Co2Pro har for nylig starten importen af Huawei´s skalerbare Battery Energy Storage System (BESS). Foto: CO2Pro

Lan-com A/S

Sponseret

Lan-Com A/S introducer natdistribution

Installator.dk

Presset branche samler tunge profiler på Varmepumpedagen 2024

Relateret indhold

17.11.2024Installator.dk

Tema: Arbejdstøj og personlig beskyttelse Bæredygtighed er blevet et stort tema inden for workwear

15.11.2024Installator.dk

Bygma åbner ny forretning på Odense Havn

13.11.2024Fagerhult AS

Sponseret

Fagerhult lancerer Control Track Versa – bæredygtigt lys til kontorlokaler

13.11.2024Installator.dk

Looad.dk tilbyder nu refusion af elafgift til elbilsejere med solceller

12.11.2024Eaton Electric Danmark

Sponseret

Hvad er transientbeskyttelse og hvorfor er det så vigtigt?

12.11.2024Elma Instruments A/S

Sponseret

NYHED - ATEX-multimeter til Ex-zoner

11.11.2024Alcadon ApS

Sponseret

[SE BILLEDERNE] Det er jo ligesom LEGO-klodser...

08.11.2024Installator.dk

Schneider: Fremtidens bygninger mangler fleksibilitet i el-distributionen

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Avidenz A/S
Kursus
Den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse (Ejby - FYN)

Tag den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse hos Avidenz - autoriseret arbejdsmiljørådgiver.

Dato

12.11.2024

Tid

08:00

Sted

Fjelsted Skov, Store Landevej 92, 5592 Ejby (FYN)

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Ventilationsanlæg - indregulering og måling

Tre koncentrerede kursusdage, hvor du får styr på teorien og får koblet praktikken rigtigt på - her følges teorien op med praktikken.

Dato

19.11.2024

Sted

Taastrup

Danvak
Kursus
BR18, brandsikring, krav og løsninger

Bliv skarp på BR18’s brandkrav og få en gennemgang af certificerede rådgiveres funktion og konsekvens for rådgivere, byggeledere, installatører m.fl.

Dato

19.11.2024

Tid

08:00

Sted

Horisont Hotel & Konference, Agro Food Park 10, 8200 Aarhus N

Solar Danmark
Messe
Blue Install Network for elinstallatører - Odense

Kom til et spændende netværksmøde med fire aktuelle temaer, besøg minimessen og slut dagen af med lidt god mad.

Dato

19.11.2024

Tid

14:00

Sted

Odense

Vølund Varmeteknik A/S
Kursus
KOMPETENCEGIVENDE - Servicekursus

Kurset giver dig et dybere kendskab til udførsel af et serviceeftersyn og gør dig i stand til at foretage et lovpligtigt serviceeftersyn samt indregulering af Vølunds varmepumper.

Dato

20.11.2024

Tid

08:00

Avidenz A/S
Kursus
Sagkyndig - lovpligtigt eftersyn af tekniske hjælpemidler (Ringsted)

Tag dette kursus i lovpligtigt eftersyn af tekniske hjælpemidler. Spar penge, og foretag de lovpligtige eftersyn, når det passer ind i jeres planlægning.

Dato

20.11.2024

Tid

09:00

Sted

Scandic Ringsted, Nørretorv 57, 4100 Ringsted