Cocio sparer 213.000 KWH om året
Rådgivningsvirksomheden SE Big Blue har stået for en CTS-optimering af Cocios ventilationssystemer med en markant besparelse i energiforbruget til følge.
Et af de CTS-projekter, som projektleder Palle Madsen fra SE Big Blue har været leder af, foregik på chokolademælksproducenten Cocios fabrik i Esbjerg. Her blev resultatet af en optimeret CTS-styring en årlig energibesparelse på knap 213.000 kWh og en reduktion af CO2-udledningen på 51 tons per år. Samtidig blev Cocios investering tilbagebetalt på under fem måneder.
Baggrunden for CTS-optimeringen var, at ventilationssystemerne flere steder i Cocios produktion ikke var optimalt koordineret med varmesystemet. Derfor iværksatte Cocio sammen med SE Big Blue en række foranstaltninger for at mindske energispildet.
Behovsstyret ventilation
En af optimeringerne fandt sted i produktionshallen, hvor ingredienserne til den færdige Cocio bliver blandet. Her blev der iværksat en ændring i styringen af fire centrale ventilationsenheder, så de i stedet for at køre non-stop, blev behovsstyret efter Cocios maksimalt tilladte fugt- eller temperaturgrænse.
Både i tappehallen, ved den efterfølgende kogning af chokolademælken og i pakkeriet blev der etableret en ny styring af frekvensomformere og kalorifere til at styre de respektive ventilationsanlæg.
Også kontorlandskabet fik et eftersyn. Her blev der monteret CO2-følere i ventilationsanlægget, så det nu er behovsstyret efter temperatur og CO2-niveau. Dermed blev anlægget forvandlet fra at være tvangsstyret med et minimum af luftskifte og konstant drift til at være et centralt styret CTS-anlæg, der automatisk optimerer varme, ventilation og CO2-niveau.