Computersimulering af lys vinder frem

Kunderne er mere villige til at købe, når de ser en lyssimulering af et byggeprojekt, men danske installatører er bagud i forhold til nabolandene.

Det rette lys har en kolossal virkning på, hvor godt vi har det, og hvor produktive vi er”, siger Anne Bay, direktør hos Dansk Center for Lys. Foto: Jakob Eskildsen. .

Brugen af computersimulering af lys giver el-installatører en konkurrencemæssig fordel i kampen om kunderne, som de danske el-installatører forbigår. I nærliggende lande som Sverige og Tyskland er det meget mere udbredt end herhjemme at præsentere kunden for et billede, der viser, hvordan hans byggeri vil se ud, når han tænder lyset.

Elinstallatør Casper Juhl i Holmegård på Sydsjælland bruger lyssimuleringer i tilbudsgivningen og projektering for både privatboliger, butikker og erhverv. Det gør kunderne tilfredse, fordi de får, hvad de har set på billedet. 

”Det er klart, at det kræver tid og energi at få implementeret nye løsninger i virksomheden, men omvendt genererer det også et overskud efterfølgende. Pris og kvalitet hænger unægteligt sammen, men ved at projektere lysopgaverne korrekt, anvende styringer og nyeste teknologier indenfor belysninger, kan der sagtens udarbejdes en løsning, som er væsentlig billigere, end hvis der ikke havde været en projektering ind over”, siger Casper Juhl.

Læs også: Forbrugerne overser LED-pæren

Elinstallatør Claus Frøslund-Jensen, indehaver af rådgivningsvirksomheden Lightingdesigner.dk oplever også, at han er et skridt foran konkurrenterne, når han med ganske simple kneb kan vise en simulering. De bliver især anvendt ved prestigebyggerier som store offentlige bygninger, virksomhedsdomiciler og luksusvillaer.

”Det et mit indtryk, at installatørerne herhjemme ikke tager computersimulering særlig alvorligt og hverken vil lave simuleringerne eller er interesseret i at vise dem for kunderne. Det er som om, installatørerne ikke ser potentialet i det. Det er trist, for jo mere man ved om et belysningsprojekt, des mere kan man adskille sig fra konkurrenterne ved at optimere på et anlæg og både gøre løsningen bedre og billigere med færre armaturer”, siger Claus Frøslund-Jensen.

Udbredt i Sverige

Flere svenske el-installatører anvender computersimulering til at vinde kunder. Johnny Petré, regionalformand for Tekniq´ svenske søsterorganisation Elektriska Installatörsföreningen fortæller, at computersimuleringerne er med til at vinde kunder. Hans egen virksomhed, Lindsténs Elektriska udfører selv både 2- og 3D-simuleringer og han vurderer, at omkring ti procent af de større svenske installatører selv udfører computersimuleringer for kunderne.

Læs også: Faba flytter ind hos Dansk Center for Lys

”Simuleringerne gavner og har ofte ganske stor betydning i forhandlingen, for det er svært for kunden at forstå, hvordan projektet vil se ud uden en simulering. Og så er det sjovere at skabe design og ikke bare trække kabler”, siger Johnny Petré.

Dansk modstand

For øjeblikket foretager producenter og grossister computersimulering for installatørerne. Vil man undgå at være afhængig af deres løsning, kan man lave sin egen visualisering. Det tager for eksempel omkring en dag at indkode data for en villa med bygningstegning, møbler, reflekterende overflader og valgte armaturer.

”El-installatørerne har mange opgaver i dagligdagen. Hvis jeg skal være lidt grov, så får mange installatører let en ”hvor svært kan det være”-holdning, men det er vanskeligt og vigtigt. Det rette lys har en kolossal virkning på, hvor godt vi har det, og hvor produktive vi er”, siger Anne Bay, direktør hos Dansk Center for Lys.

Elsikkerhed.dk

Sponseret

Installatørmøde 2025 - Kolding

Danfoss Redan A/S

Sponseret

Ajour 2024

Relateret indhold

22.01.2025Installator.dk

Ventilationsvirksomhed kan blive Danmarksmester i digitalisering

EVENT: AVEVA World 2025

21.01.2025Schneider Electric A/S

Sponseret

21.01.2025Installator.dk

Green Power Denmark: Sort energi vil ikke bringe USA på vinderkurs

21.01.2025Installator.dk

Schneider Electric får ny direktør i Danmark

21.01.2025Brødrene A & O Johansen A/S

Sponseret

Derfor ser du CO₂-tal i din AO-app

20.01.2025Installator.dk

Der skal mere fart på de grønne energiløsninger

20.01.2025Installator.dk

VVS-firma i Herning bliver en del af InstallatørGruppen

17.01.2025Inspectly ApS

Sponseret

Ny podcast-episode af Kvalitetsklubben i 2025

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Vølund Varmeteknik A/S
Webinar
Bliv klogere på fremtidens varmepumpe (uden ude-del) til nybyggeri og udskiftning 🎓

Vi afholder et gratis webinar om den nye boligventilationsvarmepumpe S735, hvor du vil få mere viden om produktet, der skal installeres uden udedel, og som allerede nu bliver efterspurgt til fremtidens boligbyggeri.

Dato

24.01.2025

Tid

10:00

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Økonomiforhold i mindre bygge- og anlægsprojekter og -virksomheder

Lær at styre økonomien i mindre byggesager.

Dato

27.01.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup

ABB A/S
Kursus
Certificeret KNX Basic kursus

Tilmeld dig

Dato

27.01.2025

Tid

08:30

Sted

ABB A/S, Barmstedt Alle 9, 5500 Middelfart

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Solcelleteknik for VE-installatører

Lær at planlægge og installere mindre, nettilsluttede solcelleanlæg, samt at dimensionere anlægget, så det er tilpasset en given bygnings konstruktion og elbehov. Lær også at udvælge solcellepaneler, invertere og kabler, så de udgør et teknisk og økonomisk optimeret anlæg.

Dato

28.01.2025

Tid

08:30

Sted

Taastrup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Indeklima og energiforbrug i komplekse bygninger (Fag C)

Få redskaberne til at rådgive om sundt indeklima og energibesparelser i større bygninger.

Dato

28.01.2025

Tid

08:30

Sted

København NV

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
GPS - geometrisk tolerancesætning

Brug af GPS-tolerancer muliggør funktionsrigtigt tegningsmålsætning. Dette er helt afgørende for brug af underleverandører og da GPS-systemet er internationalt, vil landegrænser ikke være en hindring.

Dato

28.01.2025

Tid

09:00

Sted

Kursus