COOP Danmark på vej mod fossilfri butikker

COOP er meget tæt på at nå sit mål om at gøre COOP Danmarks egne 600 butikker fossilfri. Det sker ved at udskifte gas og olie med varmepumper. Samtidig arbejder dagligvaregiganten på en langt større udnyttelse af overskudsvarmen bl.a. gennem intelligent styring. Og her kommer COOP´s energichef med en efterlysning.

Målet er at gøre alle COOP egne butikker fossilfrie.. Foto: COOP

Der er fuldt fart på omstillingen fra fossilenergi til varmepumper i COOP Danmarks 600 egne butikker. Og lige nu går det godt med at skaffe den nødvendige arbejdskraft hos installatørerne, der er helt afgørende for at COOP når sit delmål om at reducere sin CO2 udledning med 75 pct. På egen bygningsdrift i 2025 i forhold til niveauet i 2018. 

”Men faktisk havde vi store udfordringer her under energikrisen, hvor alle bestilte varmepumper på samme tid. Der stod vi faktisk til ikke at kunne nå vores mål. Hele branchen er så belastet, at der ikke skal komme mange bump på vejen igen,” siger Nicki Pagh Børgesen, der er energichef i COOP og dermed står i spidsen for den omfattende transformation, der skal nedbringe COOP´s  CO2-udledning fra egen drift med 91 procent i 2030. 

Men afskaffelsen af fossilfri drift af de 600 butikker står ikke alene. COOP har også et stort projekt i gang for at udnytte overskudsvarmen fra de tusindvis af kølemontre og frysere, der frem mod 2030 skal udskiftes for at få udfaset HFC-kølemidlerne til fordel for CO2, propan eller andre naturlige kølemidler. 

”Overskudsvarmen skal vi blive dygtige til at udnytte i butikkerne, og den kan dække helt op til 70-75 pct. af varmeforbruget, ligesom overskudsenergi skal kunne sendes tilbage i systemerne. Og her har vi brug for al den hjælp vi kan få fra intelligente energistyringssystemer.” 

Og så kommer vi til energichefens efterlysninger. 

Oplever du, at man er helt up-to-date i de virksomheder, der skal hjælpe jer? 

 ”Nej, det gør jeg ikke. Jeg synes, der mangler efteruddannelse mange steder, så man kan bringe sig helt i front i forhold til styring, automatisering, udnyttelse af kunstig intelligens, m.m. 

Den grønne omstilling løber så stærkt derude, og der er virkelig behov for, at der er nogle kloge hoveder, der kan hjælpe os til at omsætte vores strategiske mål og visioner til reelle handlinger”. 

 Det overordnede strategiske mål for COOP Danmark om at blev sat i 2016. 

Her blev det besluttet, at COOP skulle arbejde for at reducere sin CO2-udledning med 75 pct.  

Ifølge energichefen har det været helt afgørende at sætte fuld damp på det energiledelsessystem, der er det bærende element på hele rejsen frem mod målet om at sikre en reduktion af CO2 udledningen med 75 pct. i 2025 og 91 pct. i 2030. 

”Det er megavigtigt, fordi det er den løftestang jeg har, når jeg går ud til vores butikker, til vores ledelse, vores driftsafdeling eller til vores etableringsafdeling, så er det ikke mig, der siger, at vi gerne vil noget – nej, det er vores ledelse i store COOP, der har en fælles målsætning. Så jeg bruger energiledelsessystemet til at få alle vores energibesparende tiltag igennem. Om det er låger på kølemøbler, varmepumper eller noget helt tredje, så er det energiledelse jeg bruger som løftestangen til at bære tingene igennem”. 

Nicki Pagh Børgesen med den internationale energipris Award of Excellence in Energy, som COOP vand tidligere i år.. Foto: COOP

At COOP har grebet det rigtigt an, fik de i sommer et synligt bevis på, da virksomheden – som den første danske – vandt den internationale energipris Award of Excellence in Energy 

Management. Prisen uddeles af Clean Energy Ministerial (CEM).  

CEM er en sammenslutning af verdens ledende lande, virksomheder samt eksperter, og organisationen fungerer som en international platform til at accelerere omstillingen af energisektoren mod rene energiformer samt styrke udviklingen af 

nye teknologier.   

CEM uddeler hvert år priser til en række virksomheder og organisationer, der 

har demonstreret bæredygtig praksis gennem et certificeret energiledelsessystem ISO 50001, og Award of Excellence in Energy Management er den højeste anerkendelse.  

Prisen gives til virksomheder og organisationer, der i særlig grad har implementeret energistyringssystemer med succes for at opnå energimæssige, økonomiske og bæredygtige fordele. COOP´s energiledelsessystem ISO 50001 er Danmarks største inden for branchen. 

”Vi vandt prisen, fordi vi har implementeret et system, der gennemsyrer organisationen, så man ikke bare går ud og køber en varmepumpe med det laveste energiforbrug eller et køleskab, fordi det er billigt. Vi har nogle kriterier, der skal være opfyldt; det skal bl.a. være nemt at drifte og vedligeholde og have det rigtige energimærke,” siger Nicki Pagh Børgesen. 

Når energichefen til daglig skal fortælle, hvad god energiledelse er, handler det om tre ting: Investering, optimering og brugeradfærd. Han kalder det energiledelsens ABC. 

”Varmepumpen eller belysningsamarturer er det, vi kan investere os ud af. Optimeringen handler om at få mest muligt ud af investeringen – altså hvordan styrer vi, så vi får den sidste energibesparelse med. Brugeradfærden handler om, at brugerne skal drifte udstyret korrekt, så vi får den fulde besparelse”. 

For at nå i mål med CO2 besparelsen satser COOP også stort på udnyttelse af den overskudsvarme, der kommer fra utallige kølemontre og frysediske. 

Lige nu har koncernen gang i et projekt, der skal udnytte overskudsvarmen i 40 Kvickly-butikker landet over. 

”Det fjerner et stort energioptag fra fjernvarmenettet og er med til at lave yderligere energibesparelser og dermed fjerne CO2 fra vores energiregnskab. Når vi er færdige dér, skal vi videre til de andre kæder. Det er det helt store bærende element, der skal hjælpe os i mål med vores energihandlingsplan.  

Mit mål er, at når vi rammer 2030, så er mest mulig at den overskudsvarme, der kommer fra køleproduktionen, blevet udnyttet igen, så vi ikke optager unødvendig energi fra nettet. 

Der har indtil for et par år siden været nogle regulatoriske barrierer mod at udnytte overskudsvarmen, men dem har vi i COOP været med til at få fjernet,” siger Nicki Pagh Børgesen. 

Helt generelt opfordrer han politikerne til at sætte handling bag ordene, hvis Danmark skal nå sine klimamål. Han peger f.eks. på det uhensigtsmæssige i de puljer, der kommer og går til privates konvertering til varmepumper, der fører til flaskehalse.  

”Prisstigninger kan også være med til at gøre grønne projekter urentable, lige som manglen på håndværkere kan forsinke den,” tilføjer energichefen i COOP. 

Problemerne med at skaffe arbejdskraft gav COOP et bump på vejen mod målet, men er nu tilbage på sporet. 

”Sidste år skar vi næsten 10 pct. af vores energiforbrug, så lige nu er vi lidt foran planen. Vi mangler nu kun 20 GWh i forhold til den oprindelige plan for 75 pct. Reduktion i 2025 for energi,” siger han. 

De intelligente energiløsninger i COOP er også koblet på et system, der benyttes af Energinet til at sikre stabilitet i nettet.  

”Vi har valgt at gå med på platformen, TrueGreen, der er udviklet af SC Nordic. Vi har i dag aktivt 100 butikker på systemet, hvor vi laver intelligent afrimning på vores kølemøbler og på den måde aflaster elnettet. Mit mål er at alle COOP´s butikker skal deltage i systemydelsesmarkedet,” siger Nicki Pagh Børgesen. 

Eaton Electric Danmark

Sponseret

Vidste du, at elektriske fejl er størst under vedligeholdelsesarbejde?

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

03.07.2024Installator.dk

Varmepumpeindustrien glæder sig over prisloft på fjernvarme

02.07.2024Installator.dk

Politisk aftale vil indføre prisloft på fjernvarme

12.06.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

Vi mødes på Folkemødet 2024 ...

06.06.2024Installator.dk

Hver fjerde boligejer vil investere i solceller

29.05.2024Installator.dk

Hybrid Greentech vinder Green Power Prisen 2024

28.05.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

Ses vi til Spildevandsteknisk Årsmøde den 7. juni i Odense?

23.05.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

Robotter og tæt samarbejde om udvikling giver den grønne omstilling en hjælpende hånd

23.05.2024Installator.dk

Større rammer med energioptimerede løsninger venter

Jobmarked

Se alle

Solar Danmark

Er du vores kollega som Account Manager – Specialist på ABA/AVA

Er du teknisk velfunderet, drevet af salg og kan du formidle tekniske løsninger kommercielt? Vi søger en kollega til Danmarks skarpeste sikrings-team. Skal det være dig?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.08.2024

Vølund Varmeteknik A/S

Intern tekniker til kundesupport

Vølund Varmeteknik A/S har egen serviceorganisation med 30 medarbejdere over hele landet. Vi søger nu endnu en teknisk kollega - denne gang til kundesupport på kontoret i Herning.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Vi søger en ny salgschef for fjernvarme

Er du en erfaren salgsprofil inden for fjernvarmeområdet? Og trives du med både strategisk ledelse og operationelt salgsarbejde? Så er det måske dig, vi søger som vores nye salgschef for fjernvarmeteamet hos METRO THERM.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Silhorko

Servicetekniker

Har du en håndværksmæssig baggrund? Er du skarp til fejlfinding og brænder for at udføre tekniske serviceopgaver? Kunne du tænke dig at bringe dine tekniske kompetencer i spil i en af Danmarks førende virksomheder indenfor vandbehandling? Så er det måske dig, vi søger som vores nye udekørende Servicetekniker til kunder på Sjælland ved Silhorko-Eurowater A/S

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

09.07.2024

Vølund Varmeteknik A/S

Teknisk salgskonsulent til VVS-branchen

Vi søger en teknisk salgskonsulent til vores stærke team, og du har nu muligheden for at blive en del af markedets førende leverandør af bæredygtige varmetekniske løsninger.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Vølund Varmeteknik A/S

Er du vores nye servicetekniker?

Vølund Varmeteknik A/S har i de senere år udviklet en professionel serviceorganisation med i øjeblikket 25 eksterne serviceteknikere, som alle kører ud hjemmefra og i tæt dialog med et professionelt serviceteam på kontoret.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Financial controller søges til METRO THERM i Helsinge

Er du uddannet financial controller eller er du en erfaren regnskabsassistent, som motiveres af at arbejde med regnskab og tal? Så er det måske dig, som vi søger til stillingen financial controller hos METRO THERM i Helsinge.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle