Coronakrisen får antallet af lærlinge til at styrtdykke
Siden coronakrisens indtog har installationsbranchen oplevet et markant fald i antallet af indgåede uddannelsesaftaler.
Efter i en årrække at have toppet alle statistikker over antallet af lærlinge og uddannelsesaftaler, får installationsbranchen nu også coronakrisens konsekvenser at mærke på dette område.
Antallet af indgåede uddannelsesaftaler i perioden fra den 12. marts til den 29. april er således faldet med knap 50 procent på VVS-energiuddannelsen og elektrikeruddannelsen i forhold til samme periode i 2019.
”Det er en meget alvorlig, om end forventelig, udvikling, som tydeligt viser den kritiske situation, branchen står i”, siger Tina Voldby, underdirektør hos Tekniq Arbejdsgiverne, og uddyber:
Læs også: Behov for lærlingepakke nu
”Den usikkerhed, som coronakrisen har udløst, omkring aktiviteten i branchen både under og efter det øjeblikkelige virusudbrud, får naturligt nok virksomhederne til at holde igen, når det gælder om at ansætte lærlinge. Virksomhederne reducerer deres omkostninger og har svært ved at overskue, om ordrebøgerne bliver fyldt op. Derfor vælger mange at stoppe op og vurdere situationen nøje, inden man laver 3-4-årige kontrakter med nye lærlinge”.
Tina Volby understreger at situationen kalder på et voldsomt og akut behov for, at man fra politisk side får vedtaget en lærlingepakke, der kan stimulere virksomhedernes lyst til og muligheder for igen at lukke op for flere lærlinge – ikke mindst set i lyset af, at mange netop er ved at afslutte grundforløbet og skal ud og finde en praktikplads.
”Vi efterlyste allerede politisk handling for mere end en måned siden. Men intet er sket, og nu ser vi konsekvenserne. Vi har brug for initiativer, der midlertidigt dækker virksomhedernes omkostninger ved at have lærlinge og stimulerer virksomhederne til at ansætte nye lærlinge, ellers taber vi de unge på gulvet”, siger Tina Voldby.
- HCL