Coronakrisen påvirker installationsbranchen kraftigt
Virusudbruddet påvirker omsætningen og den daglige drift. Og selvom det er gået fremad fra april til maj, så er el- og VVS-brancherne stadig de delbrancher inden for bygge- og anlægsbranchen, der er hårdest ramt. Det viser en nylig opgørelse.
Danmarks Statistiks opgørelse over, hvordan coronaepidemien påvirker dansk erhvervsliv i maj, viser, at godt 38 procent af elinstallatørerne og 36 procent af VVS- og blikkenslagervirksomhederne er meget eller noget påvirkede af de inden- og udenlandske restriktioner i forbindelse med coronaepidemien.
Til sammenligning gælder det for 17 procent af byggeentreprenørerne og 12 procent af virksomhederne indenfor tømrer- og bygningsvirksomhederne.
”Selvom der er åbnet mere op, så er hele økonomien fortsat under pres. Vi ser ind i et år, hvor virksomhederne er hårdt ramt på omsætningen, og hvor både privatforbrugere og virksomheder vil være for tilbageholdende med at fortage forbedringer af boligen eller investeringer i produktionsapparatet”, siger Maria Schougaard Berntsen, cheføkonom i Tekniq Arbejdsgiverne.
Læs også: Coronakrisen bider sig fast i installationsvirksomhederne
Langsigtede konsekvenser
Tallene fra Danmarks Statistik viser, at tre ud af fire virksomheder i elbranchen og to ud af tre i VVS-branchen oplever, at omsætningen var reduceret i maj. Det stemmer overens med Tekniq Arbejdsgivernes egne undersøgelser blandt medlemsvirksomhederne.
”Der er kun lidt færre virksomheder i dag, som er ramt på omsætningen, end i chokdagene lige efter regeringens pressemøde, hvor landet blev delvist lukket. Det er selvfølgelig positivt, at udviklingen er gået i den retning, men vi skal ikke glemme proportionerne. Tallene viser, at hovedparten er ramt. Og blandt de ramte er der en forventning om, at det kommer til at trække tråde langt ind i efteråret og op til et helt år frem”, siger Maria Schougaard Berntsen og fortsætter:
”Derfor skal hjælpepakkerne skal ikke bare stoppe fra den ene dag til den anden, men der skal derimod sikres en gradvis udfasning. Samtidig skal politikerne med den anden hånd stimulere økonomien, så den bekymring, der sidder i befolkningen, kan mindskes – uden det bliver der alt for stor tilbageholdenhed, når det gælder både investeringer og forbrug”, siger Maria Schougaard Berntsen.
- HCL