CTS-anlæg fandt ny rolle under corona
CTS-anlæg vinder frem i danske bygninger, fordi de åbner for mange muligheder for at styre og overvåge bygninger. Men under corona-nedlukningen opdagede den landsdækkende elinstallatør EL:CON, at CTS-anlæg kan spare kunder mange penge på en overraskende måde.
Tilbage i det mørke corona-forår i 2020 blev en masse bygninger rundt om i Danmark bogstavelig talt lukket og slukket. Det har bygninger ikke godt af, og i flere tilfælde har ejere og lejere fået ubehagelige overraskelser, når de opdagede, at der havde været skader i løbet af den lange nedlukning.
Det gælder specielt vandskader, som ramte flere af EL:CONs kunder, enten fordi bygningen ikke kunne tåle at stå lukket ned eller på grund af uheld. Men de bygninger, der havde et CTS-anlæg installeret, som overvåger og monitorerer bygningens varme og ventilationsanlæg, har haft den fordel, at de kunne bruge data fra anlægget i sager om skader.
Vi gemmer CTS-data efter aftale med kunden, så man kan gå tilbage og hente rigtig mange informationer, hvis uheldet har været ude, eller der er andre ting ved ens bygning, der skal dokumenteres.
Jesper Johansen
Det fortæller Jesper Johansen, servicechef for Bygningsautomatik i den landsdækkende elinstallatør EL:CON, der har stor erfaring med at gøre bygninger intelligente og grønnere:
”Vi har haft forsikringssager, hvor CTS-systemet har kunnet hjælpe kunder, hvor de ellers skulle betale for at udbedre skader. Det er oftest vandskader, hvor vi kan påvise i systemet, at der er tale om fejl, der ikke kan tilskrives vores kunde”.
Læs også: Nye digitale teknologier skal bane vejen for energifleksibel bygningsdrift
Alt blev lukket
Andre var dog mindre heldige. For i iver efter at spare mest muligt på strømregningen er hovedafbryderen ukritisk blevet trukket flere steder. Og så slukker man også for automationen, lyder det fra Jesper Johansen.
”I det tilfælde har man ikke en jordisk chance for at dokumentere fejlen bagefter, for selve CTS-systemet har jo været lukket ned. Heldigvis har vi i de fleste tilfælde en alarm på systemer, når det slås fra, men det er desværre ikke en løsning, alle kunder tilvælger”, siger Jesper Johansen.
Energioptimering i vækst
Bortset fra de nye anvendelsesmuligheder for CTS har Jesper Johansen og hans folk dog ikke mærket en nedgang eller mindre aktivitet under corona. Tværtimod har de haft rigtig travlt.
”Mange af kunderne har jo brugt tiden under nedlukningen konstruktivt og fået optimeret deres bygninger både på drift og energiforbrug. Det er blandt andet sket med CTS, så vi har været i fuldt vigør hele tiden. Og så har vi jo også en masse kunder, hvor vi sørger for, at driften kører gennem CTS, så vi har ikke kedet os”, siger Jesper Johansen.
En af de store tendenser i CTS-faget er netop, at kunderne i større omfang lægger drift og overvågning af CTS i “skyen”, som EL:CON leverer. Og det kan være godt givet ud at gemme de mange data i lang tid, hvis man vil holde øje med skader.
Læs også: Bæredygtige energisystemer og -komponenter skal finde bedre sammen
”Vi gemmer CTS-data efter aftale med kunden, så man kan gå tilbage og hente rigtig mange informationer, hvis uheldet har været ude, eller der er andre ting ved ens bygning, der skal dokumenteres. Derfor er det oplagt at tænke data ind i forsikringssager eller i forhold til energioptimering af bygninger, som virkelig er i vækst”, siger Jesper Johansen.