CTS er en vigtig spiller i reduktion af CO2
Optimering af CTS-anlæg er en af de praktisk anvendelige veje til at overholde Danmarks forpligtigelser om reduktion af CO2-udledning, mener projektleder Palle Madsen fra SE Big Blue. Han kunne tænke sig en smiley-ordning.
SE Big Blue har specialiseret sig i at skabe energieffektive løsninger for sine kunder. Virksomheden har stået for mange CTS-projekter (Central tilstandskontrol og styring), og ifølge projektleder Palle Madsen er der i øjeblikket fem projekter i gang. Han er ikke i tvivl om, hvordan man opnår en forbedring af indeklimaet og samtidig sænker energiforbruget i virksomheder og kommuner.
”Det bedste, man kan gøre, er at måle luftkvaliteten i rummet ved hjælp af CO2-følere. Ofte ser vi, at der kun bliver reguleret ud fra temperaturen i et rum, men indeklimaet kan jo sagtens være dårligt, selv om temperaturen er i orden. Så den bedste løsning fås ved at kombinere regulering af temperatur og CO2-indhold”, siger Palle Madsen.
Han fremhæver, at det desuden er vigtigt kun at ventilere efter behov.
”Førhen var mantraet, at man altid skulle ventilere i et rum, men det betød, at man i mange tilfælde ventilerede i et kontor, hvor der ikke var nogen tilstede. CO2-følere reagerer på, at der er mennesker i rummet og er derfor bedre end ure, der er indstillet til at styre ventilationen mellem 7 og 15. Som regel får man ikke stillet dem, når folk er væk”, siger Palle Madsen.
CTS i vækst
SE Big Blue har i de seneste år oplevet en vækst inden for CTS, som Palle Madsen tilskriver, at virksomheder og kommuner er blevet mere opmærksomme på de besparelser, der ligger i energieffektive løsninger. Han ser CTS spille en vigtig rolle i overholdelsen af de aftaler om reduktion af CO2-udledning, som mange lande har forpligtet sig til.
Ofte ser vi, at der kun bliver reguleret ud fra temperaturen i et rum, men indeklimaet kan jo sagtens være dårligt, selv om temperaturen er i orden.
Palle Madsen, projektleder i SE Big Blue
Et andet forhold, der har betydning for udbredelsen af CTS-anlæggene, er prisen, og her er tendensen ifølge Palle Madsen, at komponenterne bliver billigere, da en øget efterspørgsel får flere producenter på banen.
For kunderne kan der ligge store besparelser gemt i en energioptimering af indeklimaet, men det kan dog variere meget fra et projekt til et andet. SE Big Blue har eksempelvis leveret en CTS-løsning, hvor besparelsen det første år var på mere end en million kilowatt, fortæller Palle Madsen.
Kontrol med eftersyn
På trods af, at det i 2007 blev lovpligtigt at få udført energieftersyn af større ventilationsanlæg hvert femte år for at fremme besparelser og øge energieffektiviteten, kniber det ifølge Palle Madsen for virksomhederne med at overholde eftersynet.
Fakta
- SE Big Blue rådgiver om klima- og energieffektiviseringer.
- SE Big Blue er ejet af SE – Danmarks 3. største energiselskab.
- Projektleder Palle Madsen har over ti års erfaring med CTS og har de seneste seks år været ansat i firmaet SE Big Blue, der tidligere hed HO Service.
- CTS er en forkortelse af Central tilstandskontrol og styring.
”Derfor mener jeg, at der er brug for en øget kontrol med, at eftersynene bliver gennemført. Måske kunne man forestille sig en slags smiley-ordning, som vi kender det fra levnedsmiddelkontrollen, hvor en virksomhed får en smiley efter, hvor meget CO2 ventilationsanlægget står for at udlede”, siger Palle Madsen.
At der er god grund til at skærpe kontrollen med eftersynet understreges blandt andet af erfaringerne fra Center for Energibesparelsers ventilationstjek, der ifølge www.tjekdinventilation.dk viser, at eftersynets forslag og råd ofte giver besparelser på mere end 25 procent årligt første gang og ofte ti procent eller mere årligt ved de følgende eftersyn af et anlæg.