29.10.2018  |  EL  |  Intelligente installationer

Kunstig intelligens-app skal gøre livet lettere for installatører

Danfoss har lanceret en app, der bruger kunstig intelligens. Med hjælp fra den kan tekniske installatører fremover komme til at spare både tid, fejlbestillinger og tabt produktion, lyder prognosen.

En teknisk installatør tager et billede med sin smartphone, og med hjælp herfra analyserer han fejlene i et system. Det scenarie er ikke længere langt ude i fremtiden. Kunstig intelligens er her, og kan allerede ses helt konkret i noget så hverdagskendt som en smartphone-app.

Blandt andre Danfoss sat sig for at finde ud af, hvad kunstig intelligens kan gøre, og virksomheden har netop lanceret en app, der kan gøre livet lettere for tekniske installatører som beskrevet ovenover.

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

Det skriver Børsen.

Læs også: Dansk byggeri: Digitalisering i byggeriet er godt på vej

"Baggrunden for, at vi kiggede på det her område, var, fordi vi vidste, der var udfordringer og mangel på køleinstallationsteknikere. Mange af de softwareløsninger, vi udvikler, skal gøre det nemmere for installatører at løse problemer. Vi kan ikke påvirke udbuddet af teknikere, men vi kan gøre noget mere effektivt. Produktet rammer ned i det”, siger digital entreprenør i Danfoss, Kasper Risbjerg, til Børsen.

Appen scanner eksempelvis en reservedel, som behandles i skyen ved hjælp af såkaldt 'AI deep learning', som er en af de mere avancerede løsninger inden for kunstig intelligens. Derefter giver appen et svar med 92 procent nøjagtighed og fortæller en af Danfoss' 30.000 reparatører, hvilken konkret reservedel der skal udskiftes og bestilles, når de servicerer en af de mange forskellige maskiner ude hos Danfoss' kunder. Det sparer både tid, fejlbestillinger og tabt produktion.

"Vi starter ikke med teknologien for teknologiens skyld. Vi starter med et kundeproblem eller forretningsmulighed og spørger os selv, om den her teknologi kan bruges. Der, hvor vi kan skabe en forskel, er, når en computer kan kende forskel på eksempelvis to ventiler, for det kræver specialistviden”, siger ansvarlig for digital transformation i Danfoss, Thomas Kolster, til Børsen.

Danmark fører i Europa
Udover Danfoss er flere andre større danske virksomheder i gang med at arbejde med kunstig intelligens. I en ny undersøgelse, der er udarbejdet af Microsoft, viser det sig, at 96 procent af de 25 største danske virksomheder arbejder med kunstig intelligens. Det gør dermed Danmark til det førende land sammenlignet med resten af Europa, hvor gennemsnittet ligger på 71 procent.

Det glæder digitaliseringspolitisk chef i Dansk Industri, Christian Hannibal, der også ser det som forventet.

"Danmark er europamester i digitalisering, så vi skulle gerne være over det europæiske gennemsnit. Det, vi bliver målt på normalt, er basal digitalisering, som hvor mange der har en hjemmeside. Så det er godt at se, at vores styrkepositioner på det basale også smitter af på det mere avancerede, som undersøgelsen viser, som kunstig intelligens”, siger han til Børsen og fortsætter:

"Kunstig intelligens er en teknologi, der kan omkalfatre ret store dele af ens forretning. Det tror jeg, de fleste af de her virksomheder har indset potentialet i”.

Læs også: Augury og Grundfos i digitalt partnerskab

Det er dog ikke nemt at få skabt værdi ud af kunstig intelligens. Undersøgelsen påpeger, at 52 procent af de danske virksomheder sidder fast i pilotfasen, og blot otte procent af virksomhederne vurderer, at de er på et avanceret stadie i arbejdet med kunstig intelligens.

- JMA

Denne artikel er en del af temaet Tema: Digitalisering 2018

Mere fra Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

www.installator.dk

Installator.dk – forum for el, VVS og ventilation – er et erhvervsmedie og community, som dækker alle fagbrancher inden for installation, og som er målrettet direkte til og læses af fagfolk. Partnere på installator.dk kan bidrage aktivt med indhold/erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af installator.dk. Vi udkommer dagligt p…

Se virksomhedsprofil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere