Danmark halter efter Sverige i lyskilde-genanvendelse
I Danmark sender vi kun halvdelen af vores lyskilder til genanvendelse. Dermed er vi langt efter vores svenske naboer, som genanvender 75 procent af deres lyskilder.
Sidste år blev der, ifølge Lyskildebranchens WEEE Forening (LWF), indsamlet 682 tons brugte sparepærer, lysstofrør og andre lyskilder til genanvendelse i Danmark. Det svarer til 50 procent af de i alt 1374 tons lyskilder, der blev sendt på markedet. Det betyder, at de danske husholdninger halter markant efter de svenske, der indsamlede 75 procent af deres lyskilder i 2013.
Læs også: Grundfos og grossister går sammen om genbrugskoncept
Derfor opfordrer belysningsfabrikanten Osram de danske forbrugere til at begrænse spild og forurening af jordens ressourcer og i stedet genanvende flere lyskilder.
Danmark er helt klart langt bagefter Sverige i indsatsen for at genanvende lyskilder. Mange virksomheder har sat genanvendelsen i system. Nu er vi meget opsatte på, at forbrugerne også skruer op for indsatsen, så vi kan indhente svenskernes forspring. LWF (Lyskildebranchens WEEE Forening red.) og genbrugsstationerne har sørget for, at indsamlingsmodellen er på plads, så der er i dag ikke er nogen forhindringer for, at forbrugerne kan genanvende materialerne og undgå at forurene, siger Henrik Worsøe fra Osram.
Selv om genanvendelse generelt har fået stor opmærksomhed i samfundsbevidstheden, har mængden af genanvendte lyskilder ligget uforandret på 50 procent siden 2011.
Det er til trods for, at genanvendelse af lyskilder er blevet nemmere for hr. og fru Jensen. LWF, som siden september 2013 har stået for indsamlingen af brugte sparepærer og lysstofrør, modtager i dag brugte lyskilder fra i alt 193 kommunale genbrugspladser, og forbrugere kan, ved at indtaste deres postnummer på LWFs hjemmeside, finde det nærmeste indsamlingssted.
Derfor håber Jan Bielefeldt, der er administrerende direktør i Lyskildebranchens WEEE Forening (LWF), at de danske husholdninger begynder at vise, at de godt kan genvende lyskilder.
Læs også: Osram: Vintertid skader vores helbred
Genanvendelse er ikke kun for virksomheder. Tiltag som eksempelvis postnummer-søgefunktionen har virkelig åbnet nye døre og gjort det meget nemmere for os alle at sikre, at både værdifulde ressourcer og skadelige stoffer, såsom kviksølv i sparepærer og lysstofrør, bliver genanvendt i stedet for at havne i dagrenovationen, siger Jan Bielefeldt.
-SSM