13.01.2020  |  EL  |  Energi

Danmark skal lære af norske elbil-udfordringer

Selvom Norge i flere år har været frontløber i udbredelsen af elbiler, er andelen af salget faldet betydeligt det sidste år. Grunden er mangel på ladestandere, og er, ifølge Tekniq Arbejdsgiverne, et problem Danmark også kan komme til at opleve.

Sammenlignet med Norge har Danmark endnu ikke oplevet det samme gennembrud i salg af elbiler. Ifølge brancheorganisationen Tekniq Arbejdsgivere er en grundlæggende forudsætning for, at dette kan øges, muligheden for lettilgængelige ladestandere rundt omkring i landet. Men udviklingen i etableringen af danske ladestandere går for langsomt ifølge organisationen, der mener, at regeringen bør øge ambitionsniveauet.

På nuværende tidspunkt har regeringen valgt at indføre få regler på området, og flere steder i landet fokuseres der ikke på lokal planlægning, som skal give plads til offentlige ladestandere. Foreløbig er der, med regeringens initiativer, ikke udsigt til ændringer.

Læs også: Kommune afsætter én million kroner til el-ladestandere

”Det er ikke godt nok, hvis danskerne i stigende grad skal overbevises fornuften i at investere i en elbil. Og hvis vi vil gøre os håb om at leve op til regeringens egne planer om at reducere CO2-udledningen med 70 procent, er det nødvendigt med at sætte turbo på elektrificeringen af vejtransporten”, siger Simon O. Rasmussen, underdirektør i Tekniq Arbejdsgiverne.

Løsningen er flere ladestandere
Muligheden for tilgængelige ladestandere har tilsyneladende stor indvirkning på borgernes lyst til at skaffe sig en elbil. Denne sammenhæng kan ses i Norge, hvor 42,4 procent af nybilsalg i 2019 bestod af elbiler. I årets sidste tre måneder faldt salget til gengæld og elbilerne endte med at udgøre 30,5 procent i december. Ifølge den norske elbilforening ligger grunden til nedgangen i manglen på ladestandere.

”Med de norske erfaringer in mente er der med andre ord god grund til, at den danske regering hæver ambitionsniveauet og sætter yderligere gang i opstillingen af ladestandere”, siger Simon O. Rasmussen og uddyber:

”Ellers kan vi om få år meget vel stå i præcis den samme situation som i Norge på et tidspunkt, hvor det ellers er bydende nødvendigt, at vi gør alt for at fremme den grønne omstilling”.

- HCL

Mere fra Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

www.installator.dk

Installator.dk – forum for el, VVS og ventilation – er et erhvervsmedie og community, som dækker alle fagbrancher inden for installation, og som er målrettet direkte til og læses af fagfolk. Partnere på installator.dk kan bidrage aktivt med indhold/erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af installator.dk. Vi udkommer dagligt p…

Se virksomhedsprofil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere