Dansk Byggeri: Der er plads til forbedring af nyt tilsyn på byggepladserne
Hos Dansk Byggeri er man positive over forlængelsen af forsøgsordningen med det nye tilsyn på byggepladserne. Men der er plads til forbedring, lyder det fra organisationens arbejdsmiljøchef.
Tilbage i efteråret kunne vi meddele, at Arbejdstilsynet i højere grad vil komme på uanmeldt besøg på landets byggepladser som et led i en ny tilsynsmetode, der blev indført den 1. november.
Nu har beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) og partierne i arbejdsmiljøforligskredsen aftalt at forlænge forsøget, der skal nedbringe nedslidning i byggeriet.
Og det er noget, man glæder sig over hos erhvervsorganisationen Dansk Byggeri:
”Bygge- og anlægsvirksomhederne er meget optaget af at forebygge ulykker og nedslidning i byggeriet, og mange gør allerede en stor indsats for at forbedre arbejdsmiljøet”, siger arbejdsmiljøchef Mette Møller Nielsen.
Læs også: Dansk Byggeri: Vi har brug for reformer, der får flere ud på arbejdsmarkedet
Hun nævner blandt andet projektet Bam-bus, der for nylig har fået tildelt flere ressourcer. Her hjælper Dansk Byggeri sammen med 3F virksomheder og ansatte over hele landet med at holde fokus på arbejdsmiljø og med at sikre, at viden om gode løsninger bliver delt på tværs af branchen.
”Initiativet med de nye byggepladstilsyn er godt, fordi Arbejdstilsynet tager højde for alle aktører på byggepladserne. Vi er glade for, at det også gælder bygherrerne, som har det overordnede ansvar, fordi det er dem, der bestiller byggeriet”, siger Mette Møller Nielsen, der dog samtidig mener, at Arbejdstilsynet bør målrette deres påbud endnu mere, end det er tilfældet i dag:
”Når vi nu ved, at en tredjedel af arbejdsulykkerne stammer fra projektering og planlægning, så håber vi, at de uanmeldte besøg også vil komme til at omfatte arkitekter, ingeniører og andre projekterende”.
Arbejdstilsynet bør målrette påbud yderligere
I dag bruger arbejdsgiverne mange ressourcer på opfølgningsbesøg, når der er givet et påbud. Hos Dansk Byggeri håber man på, at det bliver mere smidigt med tiden.
”Vi opfordrer Arbejdstilsynet til at målrette påbuddene mod dem, der har ansvaret. Hvis der for eksempel er noget galt med en adgangsvej til en byggeplads, så får alle dem, der færdes på vejen i dag et påbud. I sådanne tilfælde kunne Arbejdstilsynet nøjes med at give påbuddet til den, der er ansvarlig for adgangsvejen”, siger Mette Møller Nielsen.
- EL