Dansk Byggeri kaster sig over omstillingen til cirkulær økonomi
Den danske bygge- og anlægsbranche har sat sig i spidsen for udviklingen af europæiske løsninger til et cirkulært byggeri, som kan medvirke til at sikre en hurtig og gennemgribende grøn omstilling.
En stor del af reguleringen i byggeriet sker gennem europæiske standarder, der fastlægger krav til funktioner, holdbarhed og dokumentation af byggevarer og byggeri. Dette fokus udvides nu til også at omhandle cirkulær økonomi, idet Dansk Standard efter flere års arbejde har fået igennem, at der nedsættes en komité for cirkulær økonomi i byggeriet på europæisk plan. Komitéen bliver dansk ledet. Samtidigt er det lykkedes Dansk Standard at sikre, at Danmark kommer til at stå i spidsen for arbejdet med fremtidens grønne standarder.
”Hvor der tidligere har været stort fokus på funktionalitet og sikkerhed, har vi nu sikret et lige så stort fokus på den grønne omstilling, fordi vi har fået godkendt en dansk ledet europæisk komité med det klare mål at styrke den cirkulære omstilling”, siger Anne Holm Sjøberg, afdelingschef i Dansk Standard med ansvar for byggeriet.
Om fremtidens fælles europæiske standarder for cirkulær økonomi i byggeriet
Dansk Standards skal lede og drive en ny europæisk komité, der skal udvikle fremtidens standarder inden for cirkulær økonomi i bygge- og anlægssektoren i samarbejde med både den danske og europæiske bygge- og anlægsbranche. Projektet med at drive komiteen er støttet af midler fra Realdania.
Danske projekter og initiativer spilles ind i det europæiske arbejde med udviklingen af fælles standarder, der kommer til at forme fremtidens marked.
Arbejdet begynder i starten af det nye år, hvor Dansk Standard afholder kickoff møde 14. januar. Her kan alle, der gerne vil påvirke fremtidens marked og de kommende standarder være med.
Hun påpeger, at det er en stor sejr for Danmark, at vi nu skal drive arbejdet med at udvikle europæiske standarder, der kan fremme den cirkulære omstilling af byggeri og anlæg.
For den danske byggebranche betyder det, at de nu har mulighed for at forme fremtidens marked og sætte ambitionerne højt for cirkulært byggeri. Flere danske aktører har allerede igangsat og gennemført cirkulære projekter og dermed indhentet værdifuld viden og erfaring.
Danske virksomheder får et vigtigt forspring
Anne Holm Sjøberg mener, at standarder kan styrke byggebranchens udvikling dels ved at give de danske virksomheder et forspring ved at skalere de gode danske løsninger til resten af Europa. Og dels ved at give redskaber, der kan skabe tillid og troværdighed i markedet blandt andet ved dokumentation af klimaeffekterne.
Dette gør Lene Espersen, administrerende direktør i Danske Arkitektvirksomheder, sig enig i:
”Nu rykker vi fra pionerindsats til mainstream, og skal skalere de gode løsninger. Med standardiseringsarbejdet får vi en struktur, så mange flere kan komme med, og pionererne kan udnytte den opbyggede viden på internationale markeder. Nu viser vi, at det rykker, når Danmark er foregangsland i den grønne omstilling”, siger hun.
Noget af det første som danske aktører i bygge- og anlægsbranchen ønsker at starte med, er udviklingen af en standard for materialepas. Det skal understøtte mulighederne for at genbruge byggematerialer, idet man dermed kan få styr på, hvad de enkelte materialer indeholder, og hvordan de er blevet behandlet. Derudover er der tanker om standarder for blandt andet selektiv nedrivning, take back-ordninger og øget ressourceeffektivitet.
-CH