10.11.2017  |  VVS  |  Branchen

Dansk Byggeri og 3F: Social dumping truer danske byggefirmaer

Hvis ikke regeringen prioriterer arbejdet med at kontrollere landets byggepladser for svindel, kan det i sidste ende medføre, at de sunde firmaer går konkurs, advarer Dansk Byggeris direktør og 3F's social dumping-ordfører.

Danske byggefirmaer med sund økonomi kan risikere at dreje nøglen om, hvis ikke arbejdet med at kontrollere landets byggepladser for svindel fortsat har højeste prioritet.

Sådan lyder advarslen i et læserbrev fra Dansk Byggeri og 3F, der står i fælles front mod social dumping. Her beskriver Dansk Byggeris direktør, Peter Stenholm, og forbundssekretær i 3F, Henning Overgaard, hvordan udenlandske svindlerfirmaer kan presse de danske entreprenører til at lukke:

”I Dansk Byggeri og 3F er vi stærkt bekymrede. Vi frygter, vi skal se sunde, danske virksomheder bukke under for virksomheder, som sætter deres medarbejderes liv på spil ved ikke at sikre deres arbejdsplads, underbetale deres medarbejder og svindle starten for store beløb i skat og moms”, skriver de begge ifølge Fagbladet 3F.

Læs også: Dansk Byggeri: Kommunen stjæler arbejde fra håndværkere

Kontrol af dumping giver millionoverskud
Siden 2012 har de tre myndigheder i Skat, Arbejdstilsynet og politiet arbejdet tæt sammen for at stoppe social dumping på de danske arbejdspladser, herunder især på landets byggepladser.

Her har Arbejdstilsynet ført tilsyn med 12.580 udenlandske virksomheder, hvor over halvdelen fik en reaktion fra Arbejdstilsynet.

I 75 procent af tilsynets reaktioner var der tale om alvorlige brug på arbejdsmiljøloven, hvilket i de fleste tilfælde kan føre til, at en byggeplads må lukke.

Derudover har Skat sendt regninger til dumping-firmaer for i alt 870 millioner kroner for snyd med skat og moms, hvilket har resulteret i næsten 500 millioner kroner i statskassen i rent overskud i løbet af de sidste tre år.

Partierne bør prioritere social dumping på finansloven
Men selvom myndighedernes indsats har virket indtil videre, er det imidlertid ikke helt nok. Således bliver pengene til at bekæmpe social dumping om 14 måneder beskåret i en sådan grad, at man kan blive nødt til at stoppe indsatsen – og på regeringens finanslovsforslag er der ikke sat midler af til at fastholde projekter, skriver Fagbladet 3F.

Læs også: Nordjysk byggefirma opstiller hjertestartere på byggepladser

Det har fået Peter Stenholm og Henning Overgaard til at lange ud efter regeringen:

”Når Arbejdstilsynet, Skat og politiet har fået fat i så mange brodne kar, skyldes det, at myndighedsindsatsen mod social dumping igennem en årrække er blevet prioriteret på finansloven. Desværre ser det ikke ud til at fortsætte”, skriver de og fortsætter:

”Vi vil opfordre de partier, der sidder med ved forhandlingsbordet i Finansministeriet, om at prioritere og sikre permanente bevillinger til myndighedsindsatsen – til gavn for hele samfundet”.

- EL

Mere fra Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

www.installator.dk

Installator.dk – forum for el, VVS og ventilation – er et erhvervsmedie og community, som dækker alle fagbrancher inden for installation, og som er målrettet direkte til og læses af fagfolk. Partnere på installator.dk kan bidrage aktivt med indhold/erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af installator.dk. Vi udkommer dagligt p…

Se virksomhedsprofil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere