05.08.2019  |  EL  |  Branchen

Dansk El-Forbund indgår lønaftale med udenlandsk virksomhed

En ny aftale mellem Dansk El-Forbund og Constructel Denmark giver de ansatte en lønstigning. Desuden skal afatlen sikre mod social dumping og åbne for bedre organisering af udenlandsk arbejdskraft.

Constructel Denmark, der har opereret i Danmark i en længere årrække og i 2017 blev registreret som dansk virksomhed, har fornylig indgået en aftale med Dansk El-Forbund, der har en indbygget sikring mod social dumping.

Læs også: 300 elektrikere nedlægger arbejdet i protest mod lønforhandlinger

Hos Dansk El-Forbund betragter de aftalen som et gennembrud. For danske virksomheder betyder aftaler af denne karakter nemlig, at de får fair vilkår, når de skal konkurrere om udbud med udenlandske virksomheder.

Aftalen indebærer en markant lønstigning til medarbejderne. En beregning viser, at alt inklusive vil de omkring 45 ansatte på elområdet over de næste to år tilsammen få cirka 6,5 mio. kroner mere udbetalt, end de ville få, hvis deres lønforhold var fortsat uændret.

Afdelingen i København har længe været i konstruktiv dialog med virksomheden for at få tilpasset de ansattes vilkår, så niveauet kan sammenlignes med andre virksomheder i Danmark inden for samme område. Nu er det ved fælles indsats lykkedes at formalisere samarbejdet og indgå aftaler, der i løbet af en overgangsperiode sikrer dette løft.

Får ret til personlig lønforhandling
Den nye aftale har to hovedelementer. I det ene skal retten til en årlig personlig lønforhandling hæve det gennemsnitlige lønniveau. Det andet sikrer bundniveauet, så der ikke forekommer løndumping.

Virksomheden har typisk aflønnet flere af de portugisiske medarbejdere tæt på fagets mindsteløn. I forhandlingerne accepterede virksomheden, at grundlønnen skal op på fagets de facto mindsteløn.

Dén grundløn er indført med virkning fra 1. juni 2019 og reguleres årligt. Ingen kan ansættes til en løn under dette niveau, og dermed er der indført et værn mod løndumping. Samtidig blev der aftalt mere fleksibilitet i forhold til virksomhedens tilrettelæggelse af arbejdet, så den bedre kan planlægge de igangværende projekter.

Medarbejderne får endvidere en kompensation for tidligere ansættelsesvilkår et år bagudrettet, som udbetales af afdeling København. Det sker på baggrund af aftaler med den enkelte om medlemskab. 

Læs også: Flere elektrikere vil være en del af Dansk El-Forbund

Constructel Denmark har medvirket i store projekter for TDC i samarbejde med Huawei og YouSee om udbygning af mobilt netværk, blandt andet 4G-net. På el-området beskæftiger virksomheden i øjeblikket godt 45 mand fra Portugal.

- JMA

Mere fra Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

www.installator.dk

Installator.dk – forum for el, VVS og ventilation – er et erhvervsmedie og community, som dækker alle fagbrancher inden for installation, og som er målrettet direkte til og læses af fagfolk. Partnere på installator.dk kan bidrage aktivt med indhold/erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af installator.dk. Vi udkommer dagligt p…

Se virksomhedsprofil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere