Dansk Energi: 5 energifakta, der er værd at bemærke
Elforbruget er nu på det højeste, der er blevet registreret i 10 år, meddeler Dansk Energi. Det er dog ikke entydigt negativt da elektrificeringen blandt andet er med til at mindske brugen af fossile brændstoffer.
Energipriserne skød i vejret i 2021. Det meddeler Dansk Energi på interesseorganisationens hjemmeside. Jonas Westphal Rasmussen, konsulent i organisationen, har i denne forbindelse markeret fem bemærkelsesværdige energifakta, som kan læses i nærmere detalje nedenunder.
Overordnede pointer
1. Energipriserne har nået rekordhøjder.
2. CO2-kvoter er meget dyrere end sidste år.
3. Vi udnytter solenergi som aldrig før.
4. Svimende elforbrug følger regeringsplan om elektrificering.
5. Vi importerer mere el end nogensinde før – men der er også gang i eksporten.
Energipriserne har nået rekordhøjder
Verdensøkonomiens genåbning fra det foregående års corona-nedlukninger medførte en eksplosiv efterspørgsel på energi, og det kunne ses på priserne. Andet halvår af 2021 oplevede nemlig markante prisstigninger på gas, kul, olie og elektricitet.
Det er ikke stigninger, man kan spøge med. Eksempelvis oplevede naturgas en prisstigning på 815 procent i forhold til gennemsnitsprisen, elprisen 1004 procent i forhold til gennemsnittet de seneste seks år, kul 270 procent i forhold til det normale gennemsnit.
CO2-kvoter er meget dyrere end sidste år
Fordi de største forbrugere af fossile brændstoffer er omfattet af det europæiske kvotemarked, skal de købe CO2-kvoter for at få lov til at udlede. Disse kvoter kostede gennemsnitligt 184,1 kr./ton i 2020, men er steget til 667 kr./ton. Det er dog ikke entydigt negativt ifølge Dansk Energi.
”Stigningen på en faktor 3,5 siden 2020 er med til at sætte farten i vejret på den grønne omstilling i hele Europa”, skriver Jonas Westphal Rasmussen, konsulent i Dansk Energi.
LÆS OGSÅ: Giv dig selv en lavere elregning i nytårsgave
Vi udnytter solenergi som aldrig før
Danmark har aldrig produceret så meget el fra solceller som i 2021. Den samlede elproduktion fra solceller udgør nu 4,3 procent og produktionen overgår 2021 med 12 procent. Ifølge Dansk Energi, kan dette forklares ved tilslutningen af Nordeuropas største solcellepark i Holstebro til det danske elnet i oktober måned sidste år.
Svimende elforbrug følger regeringsplan om elektrificering
I takt med regeringens plan om at reducere CO2-udledningerne igennem elektrificering af det danske samfund, er elforbruget forudsigeligt nok også steget. Faktisk er det steget til det højeste niveau, der er registreret de sidste 10 år og er nu syv procent højere end året før, oplyser Dansk Energi.
Vi importerer mere el end nogensinde før – men der er også gang i eksporten
Ud fra de foreløbige tal, forventer Dansk Energi at importen af el vil stige til over 19 TWh i 2021 mod 18,5 TWh i 2020. Det er dermed den største import af el, Dansk Energi nogensinde har registreret. 88 procent af strømmen, Danmark importerer, er baseret på vedvarende energi, hvilket bidrager til fortsatte fald i CO2-indholdet i el.
Hvad angår eksporten, går udviklingen dog også fremad. I 2021 eksporterede Danmark 13,9 TWh mod 11,7 TWh i 2020. Noget af grunden til denne udvikling kan forklares af Danmarks kobling til Holland igennem COBRA-kablet, oplyser Dansk Energi.
-AKJ