Dansk Energi: Rekordhøje elpriser får elnettarifferne til at stige i 2022

Prisen på elmarkedet er over de seneste måneder steget markant. Som konsekvens af det, vil også tarifferne for transport af strøm stige i 2022 – fordi netselskabernes elregning er steget markant. Det meddeler Dansk Energi i en ny analyse.

Stigningen i energipriser bekymrer Anders Stouge, viceadministrerende direktør fra Dansk Energi. Foto: Arkivfoto.

Hvis prisen på elmarkedet i 2022 forbliver på det høje niveau, som kunne ses ved udgangen af november 2021, så vil en typisk husholdning i 2022 skulle betale ca. 40 øre mere for hver kilowatttime, som forbrugeren selv er ansvarlig for at købe hos sin elhandler. Det er en ekstraregning på ca. 1600 kr. årligt før moms.        

Oveni vil elnetselskabernes tariffer også stige, og derfor vil husholdningerne i 2022 se frem til, at betalingen til eldistributionsnettet i gennemsnit øges med ca. 6,3 øre per kilowatttime. Det svarer til en ekstraregning før moms på 252 kr. årligt for en gennemsnitsfamilie.

"Alt bliver dyrere lige nu: Energipriserne stiger, inflationen stiger, og det betyder, at netselskabernes omkostninger stiger, som de gør for alle andre både private og virksomheder. De omkostninger skal dækkes, og derfor stiger tariffen – altså prisen for transport af strøm til forbrugerne", siger Anders Stouge, viceadministrerende direktør, Dansk Energi.  

Det er især netselskabernes elregning, der stiger, når de indkøber el til dækning af det såkaldte nettab. Al transport af el gennem kabler, ledninger og transformerstationer ud til forbrugerne medfører et tab af strøm pga. fysikkens love. Det skal elnetselskaberne indkøbe, og det vil også ske til en højere elmarkedspris, som elforbrugerne betaler gennem tarifferne. Oveni skal så lægges effekten af stigende inflation, som gør elnetselskabernes indkøb af materialer, løn m.v. dyrere.

Ny analyse 

På grund af nettabet er netselskaberne blandt landets allerstørste indkøbere af el, og når elprisen stiger, skal netselskaberne, som alle andre, betale mere for den el, de køber. I en ny analyse fra Dansk Energi skønnes, at der i 2021-tarifferne er budgetteret med en elspotpris på ca. 20 øre/kWh. Elspotprisen er over de seneste måneder ekstraordinært steget til ca. 104 øre/kWh ultimo november 2021, svarende til en stigning på 420 pct. i forhold til den budgetterede pris. Samtidig bidrager en højere inflation i form af bl.a. stigende priser på materialer også til stigende omkostninger, og hos en række af landets elnetselskaber vil de stigende omkostninger i løbet af 2022 slå igennem ved, at selskaberne må sætte nettarifferne op.

Elnetselskaberne er tæt reguleret med de såkaldte indtægtsrammer, der fastsætter et loft over det enkelte selskabs samlede indtægter fra elnetkunderne – altså hvor meget selskabet må opkræve i abonnementer og tariffer pr. forbrugt kWh. Og når elnetselskabernes omkostninger stiger, fordi elpriserne og inflationen stiger, så reguleres indtægtsrammerne tilsvarende helt automatisk op.

-AKJ

2ctrl ApS

Sponseret

KNX intelligent lysstyring – fremtiden for nybyggeri

Danfoss Redan A/S

Sponseret

Ajour 2024

Relateret indhold

20.02.2025BLICHFELD POWER & MEASUREMENTS A/S

Sponseret

Hvordan kan man reducere sit ydelsestab på solcelleparken?

06.02.2025Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

03.02.2025Installator.dk

Biogas løser klimaudfordring for danske mursten

30.01.2025Installator.dk

Ny energieffektiv belysning i Københavns Lufthavn

17.01.2025GEMINA TERMIX A/S

Sponseret

Termix iControl: Intelligent regulering og komfort – din garanti for kvalitet

17.01.2025LEDVANCE A/S

Sponseret

LEDVANCE Renewables

17.01.2025Installator.dk

Banebrydende nyt LED-lys koncept taler ind i bæredygtigheds-agendaen

15.01.2025Installator.dk

Udsigt til travlhed: 250.000 boligejere vil benytte håndværkerfradrag

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Grundlæggende ventilationsteknik 1

Tre intensive og spændende kursusdage hvor du kan lære meget om ventilationsanlægs funktion, muligheder og begrænsninger - både i teorien og i praksis.

Dato

25.02.2025

Tid

08:30

Sted

Taastrup

Vølund Varmeteknik A/S
Uddannelse
⭐️ BLIV EKSPERT I SALG AF VARMEPUMPER - salgskursus med gratis overnatning ⭐️

På kurset får du en spændende kombination af teknisk viden og træning i kommunikation, som gør dig i stand til at forklare komplekse varmeløsninger på en enkel måde, der er forståelig for dine kunder.

Dato

26.02.2025

Tid

08:30

Sted

Vølund Varmeteknik Industrivej Nord 7B 7400 Herning

Elsikkerhed.dk
Webinar
Installatørmøde webinar

Hvert år holder ELsikkerhed et webinar i forlængelse af vores fyraftensmøder for elinstallatører og ledende medarbejder med elfaglig baggrund. På webinaret ser vi på de seneste nye tiltag og krav for elektriske installationer. Vi tager den praktiske tilgang til emnerne og sørger for, at du får svar på dine spørgsmål.

Dato

26.02.2025

Tid

09:00

Sted

Microsoft Teams

Dansk Standard
Kursus
Elektrisk sikkerhed på maskiner og anlæg

Kurset introducerer dig for de grundlæggende principper for elektrisk sikkerhed på maskiner og maskinanlæg. Vi gennemgår kravene i standarden EN 60204-1, der vedrører elektrisk sikkerhed på maskiner.

Dato

26.02.2025

Tid

09:00

Sted

Dansk Standard, 12 etage, Sal 1 Göteborg Plads 1 2150 Nordhavn

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Køle- og varmepumpeanlæg med ammoniak

Kurset giver dig dybdegående viden om køle- og varmepumpeanlæg med ammoniak som kølemiddel.

Dato

04.03.2025

Tid

08:00

Sted

Aarhus

Avidenz A/S
Kursus
Den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse (Kolding)

Tag den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse hos Avidenz - autoriseret arbejdsmiljørådgiver.

Dato

04.03.2025

Tid

08:00

Sted

Scandic Kolding, Kokholm 2, 6000 Kolding