Danske Leaneco innoverer nødstrømsanlæg
Med en nye type nødstrømsanlæg bliver strømmen sendt derhen, hvor der er brug for den. Det lyder simpelt, men den nye type anlæg har skabt både opmærksomhed og ros fra internationale investorer og forskere.
Når der er strømsvigt på et hospital eller i en bank, er det vigtigt, at det følsomme udstyr får strøm med det samme. Det sørger nødstrømsanlægget for.
Men nu er der kommet en ny måde at tænke nødstrømsanlæg på, skriver Ingeniøren. Og den er dansk.
Det er virksomheden Leaneco, der står bag udviklingen af systemet, der i alt sin enkelthed går ud på, at nødstrømsanlægget leverer strøm til en givet virksomheds vigtigste enheder. Virksomheden har så mulighed for dynamisk at bestemme, hvilke enheder der udfylder rollen som vigtigst, så nødstrømsanlægget udnyttes bedst muligt.
Læs også: Nyt dansk nødstrømsanlæg
Sådan har det nemlig ikke fungeret hidtil. Traditionelle nødstrømsanlæg oplader et batteri fra elnettet via en ensretter. Dette batteri træder så i kraft under strømsvigt, hvor nødstrømsanlægget tækker strøm ud af batteriet og vekselretter den, så den kan bruges til det vigtige udstyr. Nødstrømsanlægget er koblet til bestemte strømforbrugende systemer, hvilket langt fra giver den samme fleksibilitet som den nye type anlæg, hvor strømmen netop kommer efter behov.
International opmærksomhed
Leanecos grundlægger, Klaus Moth, har en fortid hos nødstrømsproducenten APC Denmark i Kolding, i dag Schneider Electric IT Denmark, og det var den, der fik ham til at kigge på, om nødstrømsanlæggets funktion kunne omdefineres.
Siden har han rejst både i og uden for Europa for at præsentere idéen for mulige investorer. Senest har Leaneco også selv haft besøg af tre professorer fra Stanford University, der var interesseret i teknologien. Det har givet Klaus Moth en endnu større tro på sit eget produkt.
I vores dialog med både amerikanere og tyskere kan vi nu se, at der er tale om et langt større paradigmeskift inden for nødstrømsanlæg, end vi selv gik og troede, fortæller Klaus Moth til Ingeniøren.
-CHM