Danske super-supermarkeder skal levere fjernvarme

Et nyt projekt vil udarbejde en drejebog til, hvordan supermarkeder udnytter deres overskudvarme til både internt brug og fjernvarmenettet.

Supermarkeder bruger rigtig meget strøm. Faktisk står de for omkring to procent af det samlede strømforbrug i Danmark, hvilket også gør, at potentialet i overskudsvarme fra supermarkederne er kæmpe stort. Ifølge Lotte Gramkow fra Clean er der således en estimeret overkapacitet på op til 70 procent fra vores supermarkeder.

Derfor har projektet SuperSupermarkets sat sig for at vise, at det er muligt omkostningseffektivt at optimere og standardisere udnyttelsen af overskudsvarme fra supermarkeders kølesystemer til internt brug og til levering til fjernvarmenettet.

Det skriver Energy Supply.

Læs også: Coops LED-projekt skærer 60 procent af lysregningen

Inden projektet kan foldes ud - først til Coops cirka 800 butikker -  dernæst til de resterende 1.900 danske supermarkeder - skal løsningen demonstreres i tre testsupermarkeder: SuperBrugsen i Bramming, Bjerringbro og Vindinggård i tæt samarbejde med Bramming Fjernvarme, Gudenådalens Energiselskab og Mølholm Fjernvarme.

”De får installeret de tekniske anlæg over de næste par måneder”, fortæller Lotte Gramkow fra Clean, der er projektkoordinator.

Når grundlaget for businesscasene er afstemt, kan der tages stilling til, i hvilket omfang opgaverne skal bydes ud. Herefter skal der tages stilling til de enkelte tilbud og arbejdet sættes i gang. Efter ombygning skal anlæggene køres ind, og dokumentation med målinger kan påbegyndes.

Baggrunden for projektet er en succesfuld implementering af genvinding i 10-15 danske supermarkeder.

”Vi står på skuldrene af nogen, der har gjort det før. Løsningen er ikke ny, men den skal standardiseres og optimeres. Målet er at skabe plug-and-play-løsninger”, fortæller Lotte Gramkow.

Fleksibelt elforbrug
Projektet handler dog ikke kun om udnyttelse af overskudsvarmen, men også om fleksibelt elforbrug.

Her er der fokus på central styring af alle Coops supermarkeder, og hvor man i en situation med lave elpriser skruer op for energiforbruget ved for eksempel at lave underkøling.

”Lad os antage, at man kan øge temperaturen i køledisken fra -18 grader til -24 grader, når strømmen er billigst. Når det bliver dyrt igen, så kan man drosle ned på kølingen, men man har stadig et lager, fra da strømmen var billig. Det skal projektet vise. Det fungerer dog ikke bare på ét supermarked. Der skal en del supermarkeder med i det her. Det er aldrig set før”, siger Lotte Gramkow.

Læs også: Rema 1000 energioptimerer 200 butikker

Hun lægger heller ikke skjul på, at der på trods af, at projektet allerede er i fuld gang, fortsat er mange udfordringer forbundet med det.

”Dataopsamling er en stor udfordring, da der ikke er nogen form for ensartet installation af måleudstyr, og da det ikke er det samme, der måles på. Bare det at begynde at få alle de informationer ind og få det ensartet. Det har krævet en hel del”, fortæller Lotte Gramkow og nævner også afgifter, som lidt af en party-killer:

”Der er mange barrierer, og afgifter har været en af dem. Hvis man anvendte al overskudsvarme fra alle processer i hele Danmark, ville man kunne dække det samlede danske varmebehov. Hvorfor spænde ben for det”?

Når projektet med udgangen af november 2019 er bragt til ende, skulle det færdige projekt gerne være en drejebog til, hvordan man gør i fremtiden.

- JMA

Elsikkerhed.dk

Sponseret

Installatørmøde 2025 - Kolding

Danfoss Redan A/S

Sponseret

Ajour 2024

Relateret indhold

20.01.2025DVI - Dansk Varmepumpe Industri

Sponseret

Induflex reducerer energiforbruget markant med en varmepumpeløsning

17.01.2025Installator.dk

Udskældt prisloft på overskudsvarme er fjernet

17.01.2025METRO THERM A/S

Sponseret

Derfor er METRO Delta fremtidens grønne varmepumpe

14.01.2025Erik Larsen & Søn

Sponseret

Smarte produkter til køl og ventilation

10.01.2025XOLTA A/S

Sponseret

Gaspriserne steg 51% i 2024 - her er hvad virksomheder bør gøre

10.01.2025Installator.dk

Dansk Fjernvarme: Prisloftet på overskudsvarme skal helt væk

10.01.2025METRO THERM A/S

Sponseret

Sådan udskifter du varmelegemet i vores varmtvandsbeholdere

07.01.2025Installator.dk

Ukrainsk træk kan påvirke prisen i Danmark

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Vølund Varmeteknik A/S
Webinar
Bliv klogere på fremtidens varmepumpe (uden ude-del) til nybyggeri og udskiftning 🎓

Vi afholder et gratis webinar om den nye boligventilationsvarmepumpe S735, hvor du vil få mere viden om produktet, der skal installeres uden udedel, og som allerede nu bliver efterspurgt til fremtidens boligbyggeri.

Dato

24.01.2025

Tid

10:00

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Økonomiforhold i mindre bygge- og anlægsprojekter og -virksomheder

Lær at styre økonomien i mindre byggesager.

Dato

27.01.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup

ABB A/S
Kursus
Certificeret KNX Basic kursus

Tilmeld dig

Dato

27.01.2025

Tid

08:30

Sted

ABB A/S, Barmstedt Alle 9, 5500 Middelfart

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Solcelleteknik for VE-installatører

Lær at planlægge og installere mindre, nettilsluttede solcelleanlæg, samt at dimensionere anlægget, så det er tilpasset en given bygnings konstruktion og elbehov. Lær også at udvælge solcellepaneler, invertere og kabler, så de udgør et teknisk og økonomisk optimeret anlæg.

Dato

28.01.2025

Tid

08:30

Sted

Taastrup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Indeklima og energiforbrug i komplekse bygninger (Fag C)

Få redskaberne til at rådgive om sundt indeklima og energibesparelser i større bygninger.

Dato

28.01.2025

Tid

08:30

Sted

København NV

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
GPS - geometrisk tolerancesætning

Brug af GPS-tolerancer muliggør funktionsrigtigt tegningsmålsætning. Dette er helt afgørende for brug af underleverandører og da GPS-systemet er internationalt, vil landegrænser ikke være en hindring.

Dato

28.01.2025

Tid

09:00

Sted

Kursus