Danskerne er usikre på bæredygtige byggematerialer

Bæredygtige byggematerialer har et stort klimamæssigt potentiale, men de færreste af os putter dem i indkøbsvognen eller efterspørger dem, når vi står i byggemarkedet. Årsagen er manglende viden. Det viser en ny undersøgelse fra Videncentret Bolius og Realdania.

Tre ud af fire danskere svarer i en ny undersøgelse, at de i mindre grad eller slet ikke har viden om bæredygtige byggematerialer. Foto: Lisbeth Holten.

Den grønne omstilling er for alvor rykket ind i mange danske boliger med affaldssortering, fokus på grøn energi og mindre kød i køleskabet. Til gengæld kniber det en anelse mere med at vælge bæredygtige byggematerialer, når der skal renoveres eller bygges om i vores bolig.

Det viser en ny undersøgelse fra YouGov foretaget for Videncentret Bolius og den filantropiske forening Realdania.

Her svarer tre ud af fire danskere, at de i mindre grad eller slet ikke har viden om bæredygtige byggematerialer. Og hele 63 procent af de adspurgte har det stort set ikke i tankerne, når de står i byggemarkedet og skal købe ind til et bygge- eller renoveringsprojekt i deres bolig.

LÆS OGSÅ: Knauf går forrest med nye EPD’ere

Og det ærgrer Lennie Clausen, der er programchef i Realdania. For byggeriet står for intet mindre end en tredjedel af Danmarks samlede CO2-udledning, hvor selve byggematerialerne estimeres at tælle omkring 10-15 procent af den årlige udledning.

”At bygge om eller bygge nyt er nogle af de mest klimabelastende aktiviteter, vi kan give os i kast med i vores bolig. Derfor ligger der et stort potentiale i at gøre danskerne mere bevidste om, at de rent faktisk har mulighed for at træffe mere bæredygtige valg, når der skal indkøbes byggematerialer. Derfor er vi begyndt at række ud til flere af landets byggemarkeder for at få en dialog med dem om, hvordan vi kan gøre flere danskere nysgerrige på bæredygtige byggematerialer. For ifølge vores undersøgelse er det netop byggemarkederne, der topper listen over de steder, hvor vi helst vil hente viden om byggematerialer – herunder de mere bæredygtige af slagsen”, siger Lennie Clausen.  

Det komplekse skal gøres forståeligt for danskerne

Sammen med Videncentret Bolius har Realdania i 2021 lanceret indsatsen Bo Bæredygtigt, der skal gøre danskerne klogere på, hvad det vil sige at bo bæredygtigt og inspirere dem til en mere bæredygtig hverdag i og omkring deres bolig. 

Og meget tyder på, at der er behov for meget mere oplysning til boligejerne om deres muligheder, når det kommer til at vælge mere bæredygtige byggematerialer.  

For når man spørger danskerne, hvad der skal til for, at byggematerialer er bæredygtige, svarer næsten hver tredje, at det ved de ikke. Og på spørgsmålet om, hvorfor de ikke tidligere har valgt bæredygtige byggematerialer, svarer ca. hver femte, at de slet ikke har tænkt over det som en mulighed. Lige så mange svarer, at uvidenhed har været årsagen. 

”Det er et meget komplekst område, og det er lige nu de færreste danskere, der ved, hvad de kan og skal gøre. Her er det vores opgave som videncenter at gøre det komplekse forståeligt og tilgængeligt for den enkelte dansker, så de nemmere kan træffe de for klimaet rigtige valg. Derfor sætter vi nu gang i en kampagne under Bo Bæredygtigt med særligt fokus på byggematerialers klimaaftryk”, siger Kristine Virén, der er formidlingschef i Videncentret Bolius. 

LÆS OGSÅ: Kalder byggebranchen: Hvordan får vi klimaaftrykket fra nybyggede boliger i bund?

Prisen har en betydning, når vi vælger bæredygtige materialer

Ifølge undersøgelsen er der masser af kommende anledninger til at vælge mere bæredygtigt, når der skal indkøbes byggematerialer. Næsten halvdelen af de adspurgte i undersøgelsen fra Videncentret Bolius og Realdania svarer, at de i løbet af det kommende år har byggeprojekter i støbeskeen enten i deres egen bolig eller i deres sommerhus. Det er især vedligeholdelse af facader og tag, forbedringer af badeværelset og køkken samt udskiftning af vinduer og gulve. 

Men involverer de kommende byggeprojekter så bæredygtige byggematerialer? I nogen grad, lyder det fra 41 procent af de adspurgte, mens 28 procent svarer i høj grad eller meget høj grad.

Til gengæld har prisen stadig en betydning, når det kommer til at vælge mere bæredygtigt til byggeprojektet derhjemme. I undersøgelsen svarer over halvdelen, at for høje priser vil kunne afholde dem fra at vælge bæredygtige byggematerialer. Tæt efterfulgt af dårlig kvalitet.

-AKJ

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Niko etablerer med det nye navn Wygwam en særskilt division for sensorer og bygningsautomatisering

Vølund Varmeteknik A/S

Sponseret

BLIV EKSPERT I SALG AF VARMEPUMPER

Relateret indhold

08.11.2024Installator.dk

Schneider: Fremtidens bygninger mangler fleksibilitet i el-distributionen

07.11.2024Installator.dk

Andelen af nye solgte elvarebiler er fordoblet på et år

07.11.2024Inspectly ApS

Sponseret

Fra god til ekstraordinær: Vigtigheden af kvalitetsstyring

07.11.2024Installator.dk

Populær tilskudspulje til robotter og digital omstilling fortsætter

Aarhus Vand styrker vandforsyningen i kommunen med digital tvilling fra Schneider Electric

07.11.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

07.11.2024Carlog System

Sponseret

Kan du koordinere medarbejdere og styre tidsforbruget?

06.11.2024Installator.dk

Digitalisering står højt på agendaen i installationsbranchen

06.11.2024Inspectly ApS

Sponseret

DS1140 i lyd – lyt til Kvalitetsklubben her

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Avidenz A/S
Kursus
Den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse (Ejby - FYN)

Tag den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse hos Avidenz - autoriseret arbejdsmiljørådgiver.

Dato

12.11.2024

Tid

08:00

Sted

Fjelsted Skov, Store Landevej 92, 5592 Ejby (FYN)

Danvak
Kursus
Indregulering af vand- og varmeanlæg

Få metoderne til design af varme-, køle- og brugsvandsanlæg, så de opfylder BR18’s krav til indregulering og funktionsafprøvninger

Dato

12.11.2024

Tid

08:30

Sted

Horisont Hotel & Konference, Agro Food Park 10, 8200 Aarhus N

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Ibrugtagning af bygninger (baseret på Commissioning/DS3090)

Kursus om ibrugtagning af bygninger, baseret på Commissioning / DS3090 - en vej til at undgå lange mangellister og deraf følgende gener og omkostninger.

Dato

12.11.2024

Tid

08:30

Sted

Kongsvang Allé 29, 8000 Aarhus C

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Termografering

Få styr på anvendelse af termografering til screening af bygninger og på de muligheder, termograferingen skaber for professionelt at formidle dine anbefalinger til forbedringer på bygningen.

Dato

12.11.2024

Tid

08:30

Sted

Gregersensvej 1, Taastrup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Varmepumper - VE-installatør

Vil du være VE-installatør af varmepumper? KEA får dig klar til godkendelse.

Dato

12.11.2024

Tid

08:30

Sted

Hellerup

Vølund Varmeteknik A/S
Uddannelse
BLIV EKSPERT I SALG AF VARMEPUMPER

Er du klar til at tage din salgsstrategi til næste niveau? Vores salgskursus om varmepumper er designet til at give dig de nødvendige værktøjer og viden til at rådgive dine kunder effektivt og øge dit salg.

Dato

13.11.2024

Tid

08:00

Sted

Vølund Varmeteknik Industrivej Nord 7B 7400 Herning