Knauf går forrest med nye EPD’ere
Med regeringens nye CO2-regler for nybyggerier, er det afgørende at kunne vurdere byggeriets egentlige livscyklus med Environmental Product Declaration (EPD). Knauf har udarbejdet produktspecifikke EPD’ere på størstedelen af virksomhedens produkter, og som viser klart forbedrede miljøpåvirkninger på samtlige gipsplader og akustiklofter.
Regeringen har vedtaget, at der fra 2023 bliver sat et lovbestemt maksimum for, hvor meget CO2 nye bygninger må udlede, inkl. klimapåvirkningen fra selve produktionen af byggematerialerne, transporten, byggeprocessen, energiforbruget, vedligehold og eventuelle udskiftninger set over en 50-årig periode. Det skal samlet set være med til at sikre en yderligere grøn omstilling af den danske byggebranche.
Hidtil har byggebranchen i vid udstrækning opereret med såkaldte brancheværdier for en produktgruppes miljømæssige påvirkning af klimaet. Det er imidlertid ikke godt nok, vurderer gipsproducenten Knauf, som med de senest offentliggjorte EPD’er nu har produktspecifikke EPD’ere på langt størstedelen af virksomhedens produktkatalog.
Og det kan virksomheden roligt gøre. De seneste år har Knauf nemlig arbejdet intenst med at miljøoptimere og EPD-beregne på alt lige fra produktion til konstruktion, drift, nedrivning og genanvendelse af virksomhedens produkter.
LÆS OGSÅ: Stor interesse for uddannelsestruck på DM i Skills
Produktspecifikke EPD’ere giver mere præcise beregninger
De væsentligste forbedringer tilskrives en lang række faktorer, men især investeringen i et nyt anlæg, som opsamler overskudsvarmen fra gipsproduktionen og sender den direkte videre til de danske forbrugere.
”Vi mener, at man får en mere præcis og troværdig livscyklusberegning på et byggeri ved at anvende produktspecifikke EPD'ere. Ligesom man i flere bæredygtighedscertificeringer opnår flere point ved at anvende produktspecifikke EPD'ere - eksempelvis ved DGNB-certificering af et byggeri. Som noget nyt indeholder vores EPD’ere nu også fase D, hvor produktets genanvendelsespotentiale beskrives. Her opnår Knaufs gipsplader og akustiklofter et negativt CO2-aftryk, da gipsmaterialets cirkulære egenskaber gør, at det efter endt levetid kan nedknuses og genanvendes i produktion af nye gipsplader. Alt i alt er vi meget tilfredse med disse resultater”, siger administrerende direktør i Knauf, Morten Søborg.
LÆS OGSÅ: Data skal bane vejen for et grønne Danmark
Dokumentation af betydelige fald
Samtlige EPD’ere på Knaufs gipsplader og akustiklofter dokumenterer betydelige fald i det såkaldte GWP-tal (Global Warming Potential) sammenlignet med tidligere EPD’ere. Den væsentligste reducering af GWP blandt gipsplader findes på Knauf Secura Board, som falder med hele 57,4 procent, mens eksempelvis Knaufs mest solgte akustikloft Designpanel opnår en reducering på hele 37,2 procent. Knaufs gipsplader består i øvrigt allerede af op til hele 30 procent genbrugsgips.
De store byggerier herhjemme udgør omkring 54 procent af alt nybyggeri i kvadratmeter, men rent byggesagsmæssigt svarer denne andel til under 350 byggesager om året. Det relativt overskuelige antal byggesager betyder, at branchens store aktører kan prøve de nye krav af, før alle byggerier, også de små familiehuse, bliver omfattet af EPD-dokumentationskravet i 2025.
-AKJ