22.11.2022

Danskerne historisk upåvirkelige af energipriser

Eksploderende energipriser gør lige nu radiatorerne til en af truslerne mod mange danskeres privatøkonomi. Men skruer vi ned for varmen når prisen stiger? Historiske data fra målervirksomheden Brunata tyder ikke på det.

Aktuelle beregninger fra Brunata viser, at markante prisstigninger på 38-89 procent stort set ingen effekt har haft på forbruget de foregående vintre. Det til trods for, at stigningerne har været varslet. Danskernes reelle evne til at spare på varmen, når priserne ryger op, er med andre ord meget lille.
Hvis dette mønster ikke brydes i år må det give anledning til bekymring for den kommende vinter for både boligselskaber og beboere, advarer Brunatas direktør.

”Vi håber, at resultaterne kan hjælpe boligselskaberne med at forudse og forebygge problemer bedre. Mange af deres beboere er på overførselsindkomster og med en trængt økonomi, som er særligt sårbar overfor prisstigninger”, siger Jesper Kristoffersen, CEO i Brunata A/S.

Varmeforbrug immunt overfor prisstigninger
Ifølge Brunatas kalkuler er den altdominerende faktor, som afgør vores varmeforbrug, hvor kold eller varm vinteren er – de såkaldte graddage. Korrelationen mellem graddage og forbrug er tæt på 100 procent, mens den tilsvarende korrelation til prisstigninger helt fra 38 til 89 procent er tæt på nul. Det betyder, at prisstigninger i de pågældende eksempler kun påvirker forbruget uhyre marginalt hos borgere i fjernvarmeværkets dækningsområde.

Læs også: Nyt projekt vil accelerere biobaseret etagebyggeri

Brunata har foretaget beregningerne baseret på forbrug fra mere end 1,5 million målere i Danmark, graddage og priser fra udvalgte kraftvarmeværker, som enten har hævet prisen voldsomt eller sænket den i perioden januar 2020 til maj 2022. Virksomhedens største kundegruppe i Danmark er de almene boligselskaber, hvor Brunata leverer præcise fordelingsregnskaber for el, vand og varme. Brunata arbejder aktuelt med enorme datamængder fra deres målere i Danmark såvel som andre europæiske lande.

”Målsætningen er, at give ejendomsadministratorer aktuelle og overbliksskabende data om alt lige fra forbrug, energieffektivitet til varsling om lækager, skimmelsvamp og løbende toiletter”, siger Jesper Kristoffersen.

- PiB

Mere fra Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

www.installator.dk

Installator.dk – forum for el, VVS og ventilation – er et erhvervsmedie og community, som dækker alle fagbrancher inden for installation, og som er målrettet direkte til og læses af fagfolk. Partnere på installator.dk kan bidrage aktivt med indhold/erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af installator.dk. Vi udkommer dagligt p…

Se virksomhedsprofil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere