Nyt projekt vil accelerere biobaseret etagebyggeri

Brandkrav er i dag en showstopper for etagebyggeri med træ og biobaserede materialer til bærende konstruktioner og isolering. Det vil projektet Wood:UpHigh ændre ved at tilvejebringe dokumentation til nye præaccepterede løsninger.

Om Wood:UpHigh munder ud i præaccepterede løsninger, bliver i sidste ende Bolig- og Planstyrelsens afgørelse. Foto: GTS.

Klassiske byggematerialer såsom beton og mineraluldsisolering er i dag rygraden i stort set alt etagebyggeri, når de bærende konstruktioner skal opføres, og byggeriet skal isoleres – ikke mindst fordi deres brandegenskaber er veldokumenterede. Men produktionen af de velkendte byggematerialer udleder meget CO2, og det harmonerer dårligt med målet om, at Danmarks CO2-udledning skal reduceres med 70 procent frem mod 2030.

Derfor lancerede Regeringen sidste år en national strategi for bæredygtigt byggeri, hvor der blandt andet skal udvikles præaccepterede løsninger til bærende konstruktioner i brandbart materiale, som understøtter opførelsen af træbyggeri op til 5 etager. Målet er, at der skal være tilgængelige præaccepterede løsninger for træbyggeri, ligesom det er tilfældet for ikke brandbare byggematerialer. Det mål understøtter DBI’s nye projekt ’Wood:UpHigh’.

LÆS OGSÅ: Brunata præsenterer rekordregnskab med digitaliseret bygningsdrift

”Projektet handler ikke om træfacader eller træbeklædning. Vi går derimod efter det, som har det største CO2-potentiale i byggeriet: De bærende elementer og det, som er inde i bygningen. I dag må man ikke bygge højere end 5,1 meter – svarende til 2 etager – med trækonstruktion og biobaseret isolering, hvis det skal være inden for de præaccepterede løsninger”, siger Christian Fundby Schou, som er leder af Advanced Product Development i DBI.

”Vi vil udfordre nogle grænser i bygningsreglementet og tilvejebringe skalérbare, generiske materialeneutrale løsninger, og alt, hvad vi tester, skal være tilgængeligt i en gratis eksempelsamling”, uddyber han.

Accelereret indsats

Wood:UpHigh har et samlet budget på 5,3 millioner kr. og gennemføres med støtte fra Realdania, Grundejernes Investeringsfond og Uddannelses- og Forskningsstyrelsen, sidstnævnte via DBI’s resultatkontrakt. DBI og entreprenørvirksomheden LOGIK & CO står for brandprøvningerne og den efterfølgende dokumentation.

”Projektet skal medvirke til et opgør med den forskelsbehandling, der er mellem traditionelle byggematerialer og biobaserede byggematerialer i forhold til præaccepterede løsninger. Af hensyn til bæredygtigheden i byggeriet er det vigtigt, at vi nu slår hul på det problem”, siger Balder Johansen, der er daglig leder i LOGIK & CO og initiativtager til projektet sammen med DBI.

LÆS OGSÅ: HandyWoman bruger QuickFix i sine kurser

”Producenter af traditionelle materialer som stenuld og glasuld har haft 50 år til at opbygge deres dokumentation for brandmodstandsevne, og byggeriet kan ikke vente på, at SMV’er, som arbejder med biobaserede byggematerialer, skal være lige så mange år om det. Så det her er en accelereret indsats”, supplerer Christian Fundby Schou.

Gode forudsætninger for præaccepterede løsninger

På halvandet år skal DBI udføre 10 akkrediterede fuldskala-brandprøvninger og 30-40 small-scale indikative brandprøvninger, der skal give dokumentation for, at præaccepterede løsninger kan understøtte nybyg og renovering af biobaseret byggeri op til 5 etager.

”Der er tale om konstruktioner – ikke materialer. Vi ser på helheden. Til de bærende trækonstruktioner vælger vi løsninger, som er skalérbare, så alle producenter kan anvendes, og som isolering vil vi bl.a. afprøve papiruld og træfiberisolering som bats eller granulat”, siger Christian Fundby Schou og tilføjer, at der er et konkret byggeri forbundet med de tests, som skal udføres. Som led i sit MiniCO2-demonstrationsprojekt i Fredericia vil Realdania By & Byg nemlig bygge en etageejendom med seks etager med trækonstruktion og biobaseret isolering.

LÆS OGSÅ: Se de bedste - og værste - kommuner at være elbilist i

Om Wood:UpHigh munder ud i præaccepterede løsninger, bliver i sidste ende Bolig- og Planstyrelsens afgørelse. Men forudsætningerne er optimale, da Styrelsen sidder med ved mødebordet.

”Det er næsten det største scoop. Ét er, at Realdania for første gang nogensinde støtter et projekt, hvor brand er en ‘enabler’ til at accelerere den grønne omstilling. Noget andet er, at Bolig- og Planstyrelsen for første gang er aktivt med i et projekt. Det er en succes, at de er med på vognen”, fastslår Christian Fundby Schou og fortsætter:

”Vi har tiltro til, at med DBI’s anbefalinger, branchen i ryggen og anerkendte og dokumenterede eksempler, så vil Bolig- og Planstyrelsen implementere løsningerne i Bygningsreglementet”.

Læs mere om Wood:UpHigh på DBI’s hjemmeside her.

-AKJ

Solar Danmark

Sponseret

Mød dine kollegaer i branchen til en gratis netværksdag

Installator.dk

Presset branche samler tunge profiler på Varmepumpedagen 2024

Relateret indhold

21.11.2024Installator.dk

Politisk tøven koster virksomheder og Europa dyrt

21.11.2024Installator.dk

Ankenævn slår fast: Det var i strid med konkurrenceloven

20.11.2024Denteks A/S

Sponseret

Vejen til grønnere arbejdstøj

20.11.2024Avidenz A/S

Sponseret

Sikker kørsel i vintervejr

20.11.2024Installator.dk

Arbejdsgivere: Unge iværksættere skal slippe for selskabsskat

20.11.2024Brødrene A & O Johansen A/S

Sponseret

Nordania sætter fokus på AO som hverdagens grønne partner

19.11.2024Installator.dk

Badeværelsestrends: En fusion af individualitet, natur og spa-følelse

19.11.2024Inspectly ApS

Sponseret

Dokumentkaos i byggeriet? Der findes en løsning!

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Avidenz A/S
Kursus
Den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse (Ejby - FYN)

Tag den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse hos Avidenz - autoriseret arbejdsmiljørådgiver.

Dato

12.11.2024

Tid

08:00

Sted

Fjelsted Skov, Store Landevej 92, 5592 Ejby (FYN)

Danvak
Kursus
DS 447:2021 Ventilation i bygninger

Få en gennemgang af DS 447:2021, så du er opdateret på normen for ventilation og ventilationssystemer i alle typer bygninger beregnet til ophold af mennesker.

Dato

21.11.2024

Tid

08:00

Sted

Horisont Hotel & Konference, Agro Food Park 10, 8200 Aarhus N

Avidenz A/S
Kursus
Den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse (Aarhus)

Tag den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse hos Avidenz - autoriseret arbejdsmiljørådgiver.

Dato

26.11.2024

Tid

08:00

Sted

Scandic Aarhus Vest, Rytoften 3, 8210 Aarhus V

ARO ENERGY SOLUTIONS A/S
Seminar
Seminar om afkøling i fjernvarmeinstallationer

ARO ENERGY SOLUTIONS deltager i et vigtigt seminar om afkøling i fjernvarmeinstallationer, der afholdes af Fjernvarme Fyn den 26. november 2024.

Dato

26.11.2024

Tid

14:00

Sted

Fjernvarme Fyn Havnegade 120, 5000 Odense C

Solar Danmark
Messe
Blue Install Network for elinstallatører - Aarhus

Kom til et spændende netværksmøde med fire aktuelle temaer, besøg minimessen og slut dagen af med lidt god mad.

Dato

26.11.2024

Tid

14:00

Sted

Aarhus

Scankab Cables A/S
Messe
Ajour i Odense

Vi er stolte over igen i år at være en del af Ajour - Maskinmesterforeningens erhvervskonference, hvor maskinmestre og eksperter fra forskellige industrier samles for at dele viden, erfaringer og fremtidens løsninger. Scankab Cables er klar til at byde dig velkommen på stand 4101.

Dato

28.11.2024

Tid

08:30

Sted

Odense Congress Center, Ørbækvej 350, 5220 Odense