Nyt projekt vil accelerere biobaseret etagebyggeri

Brandkrav er i dag en showstopper for etagebyggeri med træ og biobaserede materialer til bærende konstruktioner og isolering. Det vil projektet Wood:UpHigh ændre ved at tilvejebringe dokumentation til nye præaccepterede løsninger.

Om Wood:UpHigh munder ud i præaccepterede løsninger, bliver i sidste ende Bolig- og Planstyrelsens afgørelse. Foto: GTS.

Klassiske byggematerialer såsom beton og mineraluldsisolering er i dag rygraden i stort set alt etagebyggeri, når de bærende konstruktioner skal opføres, og byggeriet skal isoleres – ikke mindst fordi deres brandegenskaber er veldokumenterede. Men produktionen af de velkendte byggematerialer udleder meget CO2, og det harmonerer dårligt med målet om, at Danmarks CO2-udledning skal reduceres med 70 procent frem mod 2030.

Derfor lancerede Regeringen sidste år en national strategi for bæredygtigt byggeri, hvor der blandt andet skal udvikles præaccepterede løsninger til bærende konstruktioner i brandbart materiale, som understøtter opførelsen af træbyggeri op til 5 etager. Målet er, at der skal være tilgængelige præaccepterede løsninger for træbyggeri, ligesom det er tilfældet for ikke brandbare byggematerialer. Det mål understøtter DBI’s nye projekt ’Wood:UpHigh’.

LÆS OGSÅ: Brunata præsenterer rekordregnskab med digitaliseret bygningsdrift

”Projektet handler ikke om træfacader eller træbeklædning. Vi går derimod efter det, som har det største CO2-potentiale i byggeriet: De bærende elementer og det, som er inde i bygningen. I dag må man ikke bygge højere end 5,1 meter – svarende til 2 etager – med trækonstruktion og biobaseret isolering, hvis det skal være inden for de præaccepterede løsninger”, siger Christian Fundby Schou, som er leder af Advanced Product Development i DBI.

”Vi vil udfordre nogle grænser i bygningsreglementet og tilvejebringe skalérbare, generiske materialeneutrale løsninger, og alt, hvad vi tester, skal være tilgængeligt i en gratis eksempelsamling”, uddyber han.

Accelereret indsats

Wood:UpHigh har et samlet budget på 5,3 millioner kr. og gennemføres med støtte fra Realdania, Grundejernes Investeringsfond og Uddannelses- og Forskningsstyrelsen, sidstnævnte via DBI’s resultatkontrakt. DBI og entreprenørvirksomheden LOGIK & CO står for brandprøvningerne og den efterfølgende dokumentation.

”Projektet skal medvirke til et opgør med den forskelsbehandling, der er mellem traditionelle byggematerialer og biobaserede byggematerialer i forhold til præaccepterede løsninger. Af hensyn til bæredygtigheden i byggeriet er det vigtigt, at vi nu slår hul på det problem”, siger Balder Johansen, der er daglig leder i LOGIK & CO og initiativtager til projektet sammen med DBI.

LÆS OGSÅ: HandyWoman bruger QuickFix i sine kurser

”Producenter af traditionelle materialer som stenuld og glasuld har haft 50 år til at opbygge deres dokumentation for brandmodstandsevne, og byggeriet kan ikke vente på, at SMV’er, som arbejder med biobaserede byggematerialer, skal være lige så mange år om det. Så det her er en accelereret indsats”, supplerer Christian Fundby Schou.

Gode forudsætninger for præaccepterede løsninger

På halvandet år skal DBI udføre 10 akkrediterede fuldskala-brandprøvninger og 30-40 small-scale indikative brandprøvninger, der skal give dokumentation for, at præaccepterede løsninger kan understøtte nybyg og renovering af biobaseret byggeri op til 5 etager.

”Der er tale om konstruktioner – ikke materialer. Vi ser på helheden. Til de bærende trækonstruktioner vælger vi løsninger, som er skalérbare, så alle producenter kan anvendes, og som isolering vil vi bl.a. afprøve papiruld og træfiberisolering som bats eller granulat”, siger Christian Fundby Schou og tilføjer, at der er et konkret byggeri forbundet med de tests, som skal udføres. Som led i sit MiniCO2-demonstrationsprojekt i Fredericia vil Realdania By & Byg nemlig bygge en etageejendom med seks etager med trækonstruktion og biobaseret isolering.

LÆS OGSÅ: Se de bedste - og værste - kommuner at være elbilist i

Om Wood:UpHigh munder ud i præaccepterede løsninger, bliver i sidste ende Bolig- og Planstyrelsens afgørelse. Men forudsætningerne er optimale, da Styrelsen sidder med ved mødebordet.

”Det er næsten det største scoop. Ét er, at Realdania for første gang nogensinde støtter et projekt, hvor brand er en ‘enabler’ til at accelerere den grønne omstilling. Noget andet er, at Bolig- og Planstyrelsen for første gang er aktivt med i et projekt. Det er en succes, at de er med på vognen”, fastslår Christian Fundby Schou og fortsætter:

”Vi har tiltro til, at med DBI’s anbefalinger, branchen i ryggen og anerkendte og dokumenterede eksempler, så vil Bolig- og Planstyrelsen implementere løsningerne i Bygningsreglementet”.

Læs mere om Wood:UpHigh på DBI’s hjemmeside her.

-AKJ

Eaton Electric Danmark

Sponseret

Teknisk seminar om 3 fasede UPS

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

Relateret indhold

25.04.2025Installator.dk

Lemvigh-Müller har indgået toårig aftale med InstallatørGruppen

24.04.2025Installator.dk

Klimaministeren overlevede mistillidsafstemning

24.04.2025METRO THERM A/S

Sponseret

Mød METRO THERM på VVS-messen

23.04.2025Installator.dk

Tidligere ledelse i skandaleramt forsyningsselskab stævnes

23.04.2025Geberit A/S

Sponseret

VVS’25 byder på nyt fokus og en opgradering af en gammel klassiker

23.04.2025Wexøe A/S

Sponseret

Udnævnelse Mikkel Mikaelsen - fokus på øget værdiskabelse og nye stærke koncepter.

22.04.2025Lemvigh-Müller A/S

Sponseret

Lemvigh-Müller er valgt som en af InstallatørGruppens foretrukne grossister

22.04.2025Installator.dk

Rekruttering: Ram de rigtige kandidater – i det rette miljø

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Kommunikation, samarbejde og byggejura i byggeprocessen

På faget Kommunikation, samarbejde og byggejura i byggeprocessen lærer du at vurdere byggesagens juridiske problemstillinger på baggrund af en juridisk granskning og kunne formidle disse til byggesagens samarbejdspartnere.

Dato

28.04.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup + Online

Avidenz A/S
Kursus
Den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse (Ringsted)

Tag den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse hos Avidenz - autoriseret arbejdsmiljørådgiver.

Dato

29.04.2025

Tid

08:00

Sted

Scandic Ringsted, Nørretorv 57, 4100 Ringsted

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Varmeinstallation bolig

Lær at håndtere arbejdet på mindre varmeanlæg med tilhørende automatik.

Dato

30.04.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup

Eaton Electric Danmark
Seminar
Teknisk seminar om 3 fasede UPS - Brøndby

Eaton inviterer til teknisk seminar om 3 fasede UPS. Bliv klogere på hvordan du designer fremtidens UPS-løsninger til bygninger, sundhedssektoren, industrien og datacentre.

Dato

06.05.2025

Tid

07:30

Sted

Gammelager 14, 2605 Brøndby (Hos Solar)

Vølund Varmeteknik A/S
Kursus
🔧 TEKNISK BASISKURSUS varmepumper 🔧

Kurset giver dig kendskab til varmepumpernes styringsprincipper, anlægsopbygning og giver dig en generel viden om opstart af varmepumper - både jordvarme og luft-til-vand varmepumper. Kurset vil indeholde en del praktiske opgaver.

Dato

06.05.2025

Tid

08:30

Sted

Vølund Varmeteknik Industrivej Nord 7B 7400 Herning

Dansk Standard
Kursus
El-sikkerhed, diplomkursus - 2 dage

Over 2 dage giver kurset et godt kendskab til lovgivning og standarder indenfor elektrisk sikkerhed, og til hvordan kravene efterleves i praksis.

Dato

06.05.2025

Tid

09:00

Sted

Scandic Kolding Kokholm 2 6000 Kolding