17.06.2022  |  EL  |  El-materiel

Se de bedste - og værste - kommuner at være elbilist i

Selvom der blev sat over 600 nye ladestandere op i marts, er det kun få kommuner, der lever op til EUs anbefaling om én ladestander per 10. elbil. Værst ser det ud i Gribskov, Allerød og Brøndby, mens Frederiksberg, Ærø og Københavns kommune ligger helt i top. Det viser en ny analyse fra elbilsplatformen Monta.

På et år er antallet af elbiler fordoblet på de danske veje, men det samme kan ikke siges om antallet af ladestandere. Ifølge en ny analyse fra elbilsplatformen Monta er det kun tre ud af landets 98 kommuner, der lever op til EUs anbefaling om én ladestander per 10. elbil. I bunden ligger Gribskov, hvor 1471 el- og hybridbiler skal deles om seks offentlige ladestandere, mens Frederiksberg kan bryste sig af at være den bedste med 346 ladestandere til kommunens 2053 el- og hybridbiler. 

Den manglende udvikling skyldes delvist, at kommunerne i langt tid ikke kunne opsætte ladestandere selv. Men det er ændret med den nye AFI-lovgivning, som giver kommunerne større råderum på området.

LÆS OGSÅ: Danskerne vælger de sikre løsninger på badeværelset

“Med de nye regler må kommunerne medfinansiere opsætning af ladestandere på kommunale områder og gøre dem offentlig tilgængelige, så almindelige borgere kan få opladet deres elbiler. Det betyder, at kommunerne kan bidrage endnu mere til udrulningen af ladestandere i Danmark, samtidig med de benyttes af flest mulige mennesker”, fortæller Casper Rasmussen, administrerende direktør i Monta.  

Analysen viser, at Danmark samlet set har én ladestander per 28.8 el- og hybridbil, hvilket er værre end vores svenske naboer, som har én ladestander per 16.7 el- og hybridbil.

Se Montas interaktive kort her.

Uforløst potentiale ved at involvere lokale virksomheder

Selvom kommunerne nu kan opsætte ladestandere selv, kan meget gøres på kort tid ved at involvere lokale virksomheder i planlægningen af ladeinfrastrukturen. Det mener Casper Rasmussen, der ser et stort potentiale i at få lokale virksomheder til at åbne deres ladestandere for resten af befolkningen.

LÆS OGSÅ: Danmark er klar til at undvære olie fra Rusland

“Mange virksomheder vil gerne bidrage til den grønne omstilling har derfor allerede ladestandere til deres medarbejdere. Gøres disse ladestandere offentlige f.eks. uden for arbejdstiden, øges lademulighederne markant og på den mest bæredygtige måde. Det er vigtigt at involvere lokale virksomheder, da vi sammen har de bedste forudsætninger for at skabe den mest optimale ladeinfrastruktur i Danmark”, afslutter Casper Rasmussen.

-AKJ

Mere fra Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

www.installator.dk

Installator.dk – forum for el, VVS og ventilation – er et erhvervsmedie og community, som dækker alle fagbrancher inden for installation, og som er målrettet direkte til og læses af fagfolk. Partnere på installator.dk kan bidrage aktivt med indhold/erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af installator.dk. Vi udkommer dagligt p…

Se virksomhedsprofil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere