Brunata præsenterer rekordregnskab med digitaliseret bygningsdrift
Digitalisering af bygningers forbrugsdata og nye overvågningsservices skaber rekordresultat for Brunata. Regnskabsåret 2021 bød på 17 procent vækst i den danske omsætning. Ledelsen forventer, at vi nu for alvor ser startskuddet på en international vækst i digitaliseret bygningsdrift.
Bedre energi- og forbrugsstyring har tårnhøj prioritet hos de fleste bygningsejere lige nu, som ønsker at spare på energiregningen såvel som CO2-udledningen. Den aktuelle og fremtidige efterspørgsel drives af klimamål, økonomi og lovgivning. Det mærkes lige nu hos danske Brunata, hvor flere års investeringer i nye teknologier og services bærer frugt. Virksomheden satte rekord i omsætning og resultat med 310,7 millioner DKK og 31,5 millioner DKK, hvilket er en vækst på 17 procent i forhold til forrige år. Samtidig er Brunata stærkt rustet til at imødekomme en hastigt stigende efterspørgsel på nye Smart Building og Internet of Things (IoT) services, som overvåger og styrer bygningers energiforbrug.
”I løbet af de kommende fem år vil alt, der vedrører bygningsdrift og forbrug af el, varme og vand blive digitaliseret. Det er det marked, vi ser starten på nu. Klimadagsordenen og de stigende energipriser driver efterspørgslen. Den teknologiske modenhed og priserne har samtidig nået et stadie, hvor flere og flere store bygningsejere erkender, at investeringerne kan tjenes hjem meget hurtigt,” siger Jesper Kristoffersen, CEO i Brunata A/S.
LÆS OGSÅ: Energiforbruget skal ned hvis klimaet skal op
Væksten kommer dels fra Brunatas kerneforretning for forbrugsregnskaber såvel som specifikke helt nye IoT-services baseret på den åbne LoRaWAN®-standard. Det har åbnet døren til flere nye kunder blandt offentlige- og private ejendomsbesiddere såvel som almennyttige boligselskaber. Og blandt de nye succesrige services er Brunatas lækageovervågning, der hurtigst er blevet en succes i Danmark. Løsningen overvåger vandsystemer i realtid og sender en alarm, så snart der uregelmæssigheder eller lækager.
”Vores fordel er, at vi har et komplet løsningsprogram, økonomisk soliditet og de internationale muskler, der gør os til en robust samarbejdspartner for større bygningsejere på deres digitaliseringsrejse. Vi har derfor fået mange nye kunder blandt offentlige myndigheder og private bygningsejere. Lækageløsningen er et godt eksempel på teknologiens fordele. Vandskader er uhyre omkostningskrævende og lækageløsningen har typisk tjent sig selv hjem, hvis blot den forhindrer én,” siger Kristian Voldby Olsen, Managing Director i Brunata International A/S.
På tærsklen til den fuldt digitale bygning
Brunata har mere end 100 års erfaring i at levere løsninger, der måler boliger og bygningers energiforbrug. Indtil for ganske nyligt var den primære opgave at levere pålidelige fordelingsregnskaber. Klima og teknologi har på få år ændret dette.
LÆS OGSÅ: Se de bedste - og værste - kommuner at være elbilist i
De sidste to år har Brunata i Danmark etableret over 3000 LoRa gateways og installeret mere end en kvart million LoRaWAN-baserede enheder. Det betyder, at næsten alle større byer i Danmark er parate til udrulning af IoT-løsninger.
”Danmark er et pionermarked, som foregriber den udvikling, vi forventer kommer i det øvrige EU. Interessen for Smart Building-løsninger er imidlertid stor over hele Europa. Vi har derfor etableret os i seks nye lande blot inden for de seneste 24 måneder,” siger Kristian Voldby Olsen, Managing Director i Brunata International A/S.
-AKJ