Energiforbruget skal ned hvis klimaet skal op

Vedvarende energi løser ikke alene hele vores klimaudfordring eller afhængigheden af russisk naturgas. Langt fra. Vi skal også reducere energiforbruget markant. Det slår den seneste rapport fra International Energy Agency (IEA) fast med syvtommersøm. Potentialet er kæmpestort, og installatører kan spille en nøglerolle.

Rapporten ’Playing my part’ fremhæver, at energibesparelser i EU let kan spare naturgas-volumen, som svarer til opvarmning af 20 millioner europæiske boliger..

”Vi kan ikke blot sætte vores lid til mere vedvarende energi, hvis vi vil takle klimaudfordringen og også blive uafhængig af russisk naturgas i Europa”, fortæller Lykke Friis, direktør for Tænketanken Europa samt tidligere klima- og energiminister, på Tekniq Arbejdsgivernes Årsdag.

Hun refererer til den seneste rapport fra det anerkendte energiforskningscenter IEA. Rapporten hedder ’Playing my part’, og den fremhæver, at energibesparelser i EU let kan spare naturgas-volumen, som svarer til opvarmning af 20 millioner europæiske boliger.

20 millioner boliger. Det er alligevel en del, og det er kun de såkaldt lavt hængende frugter.

Energi er sikkerhed
”Der sker utrolig meget på den energipolitiske front i Europa lige nu. Det er den største EU-politiske omvæltning siden Murens fald i 1989. Stort set alle lande i EU er på rekordfart på vej til for alvor at sige farvel til naturgas, olie, kul og også uran. Det tydeligste eksempel er no Tysklands farvel til naturgasledningen Nord Stream 2. Vedvarende energi er nu det samme som frihedsenergi, og energipolitik er med Ukraine-krigen blevet det samme som sikkerhedspolitik”, fortæller Lykke Friis.

Naturgas fra Rusland repræsenterer en femtedel af EU’s energiforbrug, så der er ingen tvivl om, at det er en mammutopgave for EU-landene at gøre sig fri af den russiske gas.

Svede for freden
”EU har erklæret, at unionen vil have reduceret forbruget af russisk gas med to tredjedele allerede ved udgangen af 2022. Det er jo stort, men det helt store spørgsmål er: Hvad så med den sidste tredjedel? Hvis der bliver lukket for gassen, og det er et realistisk scenario, så kan det gå udover for eksempel 2 procent af det tyske bruttonationalprodukt. Den tyske kansler Olaf Scholtz vil gerne skubbe den endelige udfasning af naturgas lidt; mens den italienske statsminister Mario Draghi repræsenterer den modsatte fløj i EU, der gerne vil ’svede for freden’, som han formulerer det med henvisning til, at Italien foreslår, alle EU-landene slukker for alle aircondition anlæg i bestræbelsen på at reducere energiforbruget”, fortæller Lykke Friis.

Installatører vil hæve ambitionsniveauet
På samme årsmøde kunne administrerende direktør for Tekniq Arbejdsgiverne Troels Blicher referere til en aktuel medlemsundersøgelse, der konkluderer, at cirka 80 procent af Tekniq Arbejdsgivernes medlemmer mener, at den grønne omstilling skal endnu mere op i gear: ”Der ligger et meget stort forretningspotentiale i den grønne omstilling for danske installatører”.

IEA rapporten “Playing my part: How to save money, reduce reliance on Russian Energy, support Ukraine and help the planet” lister en række konkrete tiltag, som kan resultere i enorme energibesparelser for EU-landene. Rapportens besparelser svarer til en gennemsnitlig besparelse på energiudgifter på cirka 500 euro per husholdning per år. Hvis alle boliger i EU følger IEAs anbefalinger til at spare energi, vil det svare til 220 millioner tønder olie per år og cirka 17 milliarder m3 naturgas.

”Brug af mindre energi kan vise sig at være EU-landenes væsentligste instrument til at støtte det ukrainske folk og skabe uafhængighed af russisk naturgas”, fortæller Ditte Juul Jørgensen, der er European Commission Director-General for Energy og tilføjer: ”Energieffektivitet er et område, hvor alle kan bidrage og gøre en forskel – ligesom det naturligvis udgør en markant økonomisk gevinst for den enkelte i tider med meget høje energipriser”.

Læs også: Installatørernes fremtid er grøn og digital

Mange lavt hængende frugter
Rapporten nævner for eksempel følgende lavt hængende frugter som både borgere, arbejdspladser og regeringer kan bidrage til:

• Skrue ned for varmen – en til to grader lavere temperaturer kan gøre store forskelle.
• Brug mindre air condition – eller sluk helt for anlæggene.
• Arbejd fra hjemmet og spar transportenergi.
• Kør flere sammen i biler eller gør mere brug af kollektiv transport.
• Distance- og telearbejde sparer transportenergi.
• Tag tog i stedet for fly på kortere rejser.
• Regeringer kan støtte offentlig transport og mikro-transport, så det bliver mere attraktivt.
• Støtte til installation af solceller på erhvervsbygninger, offentlige bygninger og private boliger.
• Forbedring af isolering af bygninger.
• Skift til vedvarende energikilder til opvarmning af bygninger.

Rapporten fremhæver for eksempel, at termostater, der sænker temperaturen med én grad, kan spare syv procent af energien til opvarmning. På samme måde kan en regulering af et air condition-anlæg med én grad varmere temperatur resultere i 10 procent lavere energiforbrug til køling af indeluften.

2ctrl ApS

Sponseret

2CTRL er landets førende virksomhed inden for KNX

Elsikkerhed.dk

Sponseret

Installatørmøde 2025 - Kolding

Relateret indhold

19.12.2024Installator.dk

Undersøgelse: Mange dansker misser strømbesparelser i hjemmet

12.12.2024Scankab Cables A/S

Sponseret

Scankab gør fremtiden grønnere med #MovingGreen

Bæredygtighed og digital transformation går hånd i hånd

10.12.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

06.12.2024Brødrene A & O Johansen A/S

Sponseret

Nu er det alvor med solceller

02.12.2024Produal A/S

Sponseret

Analyserer og informerer om miljøforstyrrelser med IQS

02.12.2024Produal A/S

Sponseret

Præcise målinger kompenserer for forvrængninger

29.11.2024B.E.G.

Sponseret

B.E.G. er klar til BR18 og fremtidens energi krav

27.11.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

Grundfos skærer ned på energi og driftsomkostninger med unik teknologi fra Schneider Electric

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle