25.11.2019  |  EL  |  Energi

Danskerne mangler viden om energioptimering i privaten

Ifølge en spørgeskemaundersøgelse fra YouGov og Schneider Electric mangler danskerne generelt viden om energioptimering i privaten - hvor særligt nordjydernes svar i undersøgelsen skiller sig ud.

Det er ikke kun politikerne, der kan gøre noget for at modvirke den globale opvarmning – som virksomhed eller privat er der også masser af muligheder.

Læs også: De unge boligejere gør mindst for energioptimering i hjemmet

En af disse er at energioptimere sit hjem. Desværre viser en ny undersøgelse, udarbejdet af YouGov på vegne af Schneider Electric Danmark, der omfatter et repræsentativt udsnit af danskere med enten andels- eller ejerbolig, at der generelt mangler viden på området.

Undersøgelsen peger på en række regionale forskelle i danskernes tilgang til energioptimering i privatboligen. Eksempelvis vores brug af LED-belysning, udskiftning af vinduer og døre til mere energirigtige modeller, efterisolering af huset eller udskiftning af oliefyret med en varmepumpe.

Ganske bemærkelsesværdigt stikker Region Nordjylland flere gange ud, hvad angår holdningen til energirenovering i privaten. Her finder man i mindre grad end i resten af landet energioptimering i privaten relevant.

Simple løsninger kan gøre en forskel
”En af vores overordnede konklusioner på undersøgelsen er, at danskerne over en bred kam mangler viden om energioptimering af privatboligen, og at en del af initiativerne endda er tilskudsberettigede”, siger vicepræsident i Schneider Electric Danmark, Thomas Andersen, og fortsætter:

”Derfor er vi meget glade for at kunne sætte fokus på et område, hvor der i høj grad er plads til forbedringer – også i Nordjylland. Fakta er, at potentialet er stort, og selv små og simple løsninger kan gøre en forskel for både miljøet og boligejernes økonomi”.

Ifølge Det Internationale Energiagentur står bygninger for omkring 36 procent af det globale energiforbrug og 40 procent af den samlede CO2-udledning.

Læs også: Effektiv energioptimering bliver ofte overset

Thomas Andersen understreger derfor, at effektiv energioptimering af alle typer bygninger er af afgørende betydning, hvis Danmark skal kunne leve op til regeringens klimaplan om at reducere vores CO2-udledning med 70 procent i 2030.


Resultaterne af undersøgelsen viser blandt andet:

  • 35 procent af nordjyderne finder ikke energirenovering i hjemmet relevant. Det er højst blandt alle landsdele.
  • 11 procent af nordjyderne foretager ikke mindre energibesparende initiativer som at slukke for lyset og skrue ned for varmen, når rummene ikke er i brug. Det er højst blandt alle landsdele.
  • 89 procent af nordjyderne kender til muligheden for at automatisere diverse funktioner i hjemmet (fx tænd/sluk af lys og varme). Det er højst blandt alle landsdele. Dog har kun 17 procent af nordjyderne taget initiativ til at automatisere deres energiforbrug via netop automatisk tænd/sluk for lys og varme. Det er til gengæld lavest blandt alle landsdele.
  • Seks procent af nordjyderne erklærer sig helt uenige i udsagnet ”Klimapotentialet for samfundet er stort, hvis danske boligejere bliver bedre til at energirenovere deres private hjem”. Det er højest blandt alle landsdele. 23 procent af nordjyderne erklærer sig helt enige i udsagnet. Det er lavest blandt alle landsdele.

- JMA

Mere fra Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

www.installator.dk

Installator.dk – forum for el, VVS og ventilation – er et erhvervsmedie og community, som dækker alle fagbrancher inden for installation, og som er målrettet direkte til og læses af fagfolk. Partnere på installator.dk kan bidrage aktivt med indhold/erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af installator.dk. Vi udkommer dagligt p…

Se virksomhedsprofil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere