09.06.2020  |  EL  |  Branchen

Den økonomiske sommerpakke skal indfri de grønne ambitioner

I coronakrisens skygge er regeringen på vej med en økonomisk sommerpakke. Tekniq Arbejdsgiverne opfordrer til, at den bliver grøn, og peger på 14 konkrete initiativer, der kan være med til at sætte gang i den grønne omstilling.

Skrot oliefyrene, udfas naturgas, stil krav om intelligent styring af energiforbruget, og indfør en mærkningsordning for totaløkonomi.

Det er blot nogle af 14 anbefalinger, som blandt andre Tekniq Arbejdsgiverne peger på i forbindelse med regeringens klimapartnerskab for bygge og anlæg.  Brancheorganisationen mener samtidig, at der er tale om nogen af de billigste og mest effektive veje til CO2-reduktioner – og de kan alle sættes i gang øjeblikkeligt. 

"Det er bare om at komme i gang. Bygninger står for omkring 40 procent af landets energiforbrug og er et af de områder, hvor man kan opnå de største CO2-gevinster til den laveste pris", siger Troels Blicher Danielsen, administrerende direktør hos Tekniq Arbejdsgiverne, der har fungeret som sekretariat for en af arbejdsgrupperne i klimapartnerskabet.

”Den grønne omstilling er en bunden opgave. Men det er genopretningen af Danmark efter coronakrisen også. Det er derfor sund fornuft at sætte initiativer i gang, som slår to fluer med et smæk ved både at nedbringe CO2-udledningen og skabe flere job med investeringer i de grønne initiativer”, fortsætter han. 

Klimavenlige husråd
Ifølge Tekniq Arbejdsgiverne bør der eksempelvis indføres et krav om, at alle 80.000 oliefyr i Danmark skrottes senest i 2025. Samtidig skal der sættes turbo på overgangen fra oliefyr og naturgas ved at udvide BoligJobordningen til også at omfatte materialer som for eksempel varmepumper.

Læs også: Tekniq Arbejdsgiverne: Behov for yderligere politiske initiativer

Derudover mener organisationen, at der bør stilles krav om intelligent styring, når boligerne skal renoveres eller der bygges nyt. Det kan være ved hjælp af automatisk styring af lys, varme og ventilation. En rapport fra EA Energianalyse viser da også, at man alene ved intelligent varmestyring kan spare otte procent af forbruget i enfamiliehuse og etageboliger, mens besparelsen er på 14 procent i butikker.

”Alligevel ser vi alt for ofte, at de intelligente installationer nedprioriteres, når der skal energirenoveres. Bygningernes drift er sjældent top-of-mind hos hverken bygningsejere eller lejere. Det betyder, at bygningsautomattik enten nedprioriteres eller måske endda skæres helt væk i løbet af byggeprocessen for at nedbringe prisen på kort sigt. Men på den lange bane er det en dårlig strategi”, siger Troels Blicher Danielsen.

Bæredygtighed er langsigtet
Derfor mener direktøren, der også skal være fokus på totaløkonomi. Det vil sige, at der ikke kun er tænkt på anlægsprisen, men også drift og økonomi på lang sigt og dermed også på klimaet.

”Hvis du skal købe en vaskemaskine til hjemmet, kigger du jo nok ikke kun på prissedlen i butikken. I stedet vil du sikkert også studere energiforbruget nærmere for at få en fornemmelse af dit el- og vandforbrug i løbet af de år, du forventer at have maskinen. Det giver altså ingen mening kun at fokusere stift på her-og-nu-prisen”, siger han.

- HCL

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere