02.11.2021  |  EL  |  Byggeri

Den digitale revolution rykker tættere på byggebranche

Indhold fra partner Hvad er dette?

Digitaliseringen af byggesektoren bevæger sig fremad med små skridt. Udviklingen er i gang, og viljen er til stede, men en række forhold besværliggør processen.

Af Stefan Lindau, Country Manager for Panasonic Toughbook i Norden

Byggebranchen har i flere år haft det ærgerlige kendetegn, at en række store projekter har været forbundet med overskridelser af budgetterne - både i forhold til økonomi og tidsforbrug.

Grundlæggende er situationen i byggebranchen den, at jo større byggeprojekterne bliver, jo flere entreprenører er typisk involveret i dem. Og i sådanne situationer kan en hurtig og effektiv kommunikation være en stor udfordring. Det betyder blandt andet, at fejl og ændringer i byggeprocessen kan akkumulere sig igennem kæden af aktører og resultere i spild, forsinkelser og ekstra omkostninger. Et forhold som i vidt omfang kan løses ved hjælp af teknolog. For eksempel via virtuelle modeller, hvor alverdens byggeløsninger kan testes digitalt, inden de bliver til virkelighed. Den slags mindsker alt andet lige mængden af fejl. Ligeledes er der hjælp at hente i diverse softwareløsninger, hvor bygherrer, rådgivere og entreprenører kommunikerer i realtid igennem hele processen. Den slags øger effektiviteten og minimerer ligeledes mængden af fejl.

Byggebranchen har brug for en gennemgribende digitalisering. Både fordi fordelene for branchen vil være enorme, og fordi digitaliseringen er en forudsætning for at gå i retning af en mere bæredygtig fremtid.

Heldigvis ser vi flere tegn på, at udviklingen er i gang. Den går langsomt, men ikke desto mindre er den i gang. Og vigtigst af alt er viljen til forandring til stede. For eksempel har mange virksomheder allerede gjort en indsats for at implementere BIM – Bygnings Informations Modelering, som danner grundlaget for at skabe en samlet digital model af et bygningsværk. Problemet er imidlertid ofte mangel på personale eller ressourcer. Nogle gange begge dele. Derudover er byggeri overordnet set en kompliceret affære med mange forskellige aktører, hvilket betyder, at flere forskellige teknologier skal forbindes med hinanden. Det kræver omfattende datastyring og -analyse. Foruden store investeringer. Det er ikke nemt at få digitaliseringsbolden til at rulle i byggebranchen.

En anden barriere for yderligere digitalisering i byggebranchen er, at mange byggeprojekter er unikke og kun bliver gennemført én gang. Det gør det alt andet lige sværere at standardisere og ændre på de faste procedurer. En udfordring der stiller byggebranchen anderledes end for eksempel landbrug, industri og detailhandel, hvor det i højere grad er muligt at implementere nyt på varig basis. Netop derfor finder mange aktører i byggebranchen det vanskeligt at bevæge sig endeligt i retning af kunstig intelligens, robotteknologi, IOT eller 3D-print. Alle områder med enorme perspektiver for branchen.

Et andet område med store fremtidsmuligheder er brugen af droner i byggebranchen. Droner er således ikke kun gode til at gøre tv- og filmproduktioner smukke. De er også meget brugbare til via luftfotos at visualisere svært tilgængelige steder, til at dokumentere rørledningssystemer, til at udvikle 3D-modeller og generelt til at indsamle alverdens data. Ligeledes eksisterer en lang række robuste enheder i form af computere, tablets og telefoner, som er skabt til byggebranchens hårde belastninger og klar til at sætte strøm til branchens digitalisering, når parterne når tættere på.

Fremtidens byggebranche er enormt spændende og uden tvivl digital. Det handler udelukkende om at komme op i et højere tempo i forhold til at integrere løsningerne. Mens der altså endnu er bump på vejen, vil en fuldt digitaliseret byggebranche gøre byggeriet langt mere effektivt, koordineret, fleksibelt og ikke mindst bæredygtigt. Mange virksomheder stiller allerede krav til deres leverandører og samarbejdspartnere om at agere bæredygtigt. Den tendens alene vil sende byggeribranchens aktører i retning af yderligere digitalisering. Jeg glæder mig ekstremt til at følge udviklingen.

Mere fra Panasonic Danmark

Panasonic Danmark

  • +45 369 277 99

Med mere end 30 års erfaring og leverancer til mere end 120 lande over hele verden er Panasonic uden diskussion en førende aktør inden for opvarmnings- og kølesektoren. Inden for sit omfattende netværk af faciliteter til produktion, forskning og udvikling fremstiller Panasonic innovative produkter med integreret banebrydende teknologi, som sætter nye standarder for klimaanlæg over hele verden. Som…

Se virksomhedsprofil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere