Den grønne omstilling kræver hurtigere batterier

Teknologisk Institut har netop indviet nyt laboratorium, FastChargeLab, som skal fremme udvikling af batteriteknologi, der kan lades hurtigere, og derved understøtte elektrificering.

Sekretariatschef Claus Meineche, EUDP og GreenLabsDK sammen med administrerende direktør Juan Farré, Teknologisk Institut ved klimakammeret i FastChargeLab, som skal teste hurtigladning under forskellige temperaturer. Foto: Teknologisk Institut. .

For at hjælpe danske og internationale virksomheder med at udvikle batteriteknologi, som kan understøtte lynhurtig opladning, har Teknologisk Institut netop åbnet FastChargeLab. Den nye udviklingsplatform skal understøtte forskning, udvikling, test og validering af batterier, som kan tåle de høje strømstyrker, som hurtigladning kræver. FastChargeLab er målrettet industriens behov for udvikling og test af effektive batteridrevne produkter.

”Klimakrisen og den politiske krise kalder på bæredygtige lønninger. Fremtidens bæredygtige energi fra sol, vind og vand og ikke mindst Power-to-X vil stille store krav til både brugen og transporten af el. Vi går ind i en ny æra for at kunne effektivisere og opruste på el. For at understøtte bæredygtige løsninger må vi skabe et stabilt elnet, der tager højde for de udsving, der kommer med vind og sol. FastChargeLab er en udviklingsplatform hos Teknologisk Institut, som sætter os i stand til at udvikle energilagring og anvendelse af batterisystemer. Nu har vi indviet vores FastChargeLab, som vil accelerere samarbejdet mellem industrien, universiteterne med det formål at lave konkurrencedygtige danske løsninger for fremtiden”, siger administrerende direktør Juan Farré, Teknologisk Institut.

Reelle forbrugsmønstre
FastChargeLab er målrettet industriens behov for test og udvikling af effektive batteridrevne produkter samt behovet for tilpasning til den nye EU batteriforordning, som regulerer batteri-markedet efter EU’s lovgivning.

Laboratoriet ligger på Teknologisk Institut i Aarhus. Blandt faciliteterne er der mulighed for at teste batteri-celler på op til 1.500 ampere og 0-6 volt, og derved teste opladning ved væsentligt højere strømstyrker end i dag. Specialmiljøer for celletests kan efterligne modulsystemer og derved efterligne reelle forbrugsmønstre
Desuden omfatter FastChargeLab flere klimakamre, som for eksempel kan teste batterier under temperaturforhold fra minus 20 til 60 grader, og derved teste batteriers potentiale under alle klimatiske forhold. Endelig har FastChargeLab mulighed for at styre mod solcelle-elproduktion, batteribuffer, varmepumpe-systemer mv. gennem Teknologisk Instituts nuværende EnergyFlexLab. Herved kan man undersøge samspillet med andre teknologier.

Indfri målsætninger
”Hvis eldrevne biler, trucks og entreprenørmaskiner skal kunne konkurrere med nutidens køretøjer med flydende brændstoffer, som kan fyldes hurtigt på tanken, skal den effektive opladningstid sættes ned. Men det giver en række udfordringer som for eksempel, at batterierne lettere kan tage skade ved de høje strømstyrker som det kræver. Desuden kræver hurtigladning af batterier meget høje effekter fra elnettet, som kan sætte det lokale elnet under pres. Det er disse udfordringer, FastChargeLab skal være med til at løse”, siger direktør David Tveit, Teknologisk Institut.

Læs også: Batterier fra Rolls-Royce til solceller i Danmark

FastChargeLab er støttet af det Energiteknologiske Udviklings- og Demonstrationsprogram EUDP og GreenLabs DK. EUDP er en offentlig tilskudsordning under Energistyrelsen. Ordningen støtter ny teknologi på energiområdet, som kan bidrage til at indfri Danmarks målsætninger inden for energi og klima – at skabe vækst og arbejdspladser, øge forsyningssikkerheden og gøre Danmark uafhængigt af fossile brændsler.

”For at sikre forskning, udvikling og demonstration af ny teknologi, der kan omstille vores samfund i grøn retning, er det vigtigt, at der muligheder for at teste løsninger på vej mod markedet. Her er FastChargeLab et godt eksempel på en ny testfacilitet, der kan bidrage til det”, siger sekretariatschef Claus Meineche, EUDP og GreenLabsDK.

- PiB

Eaton Electric Danmark

Sponseret

Vidste du, at elektriske fejl er størst under vedligeholdelsesarbejde?

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

30.08.2024Installator.dk

Gasforbruget steg 8 pct. i første halvår

30.08.2024Installator.dk

Ørsted lukker sidste kulfyrede kraftvarmeværk

12.08.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

Schneider Electric anerkendt som førende aktør i rådgivning om dekarbonisering i byggebranchen

07.08.2024Installator.dk

Unge fravælger energiuddannelser

15.07.2024HELUKABEL Danmark ApS

Sponseret

Hvordan HELUKABEL muliggør bæredygtig energi

15.07.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

Alliance mellem Schneider Electric og Eltel skal løse kapacitetsproblemer på elnettet

08.07.2024Solar Danmark

Sponseret

Solar i strategisk samarbejde med Emaldo®

27.06.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

Schneider Electric kåret som verdens mest bæredygtige virksomhed af Time Magazine

Jobmarked

Se alle

Banedanmark

Teknisk fagspecialist til klimaovervågning langs jernbanen

Vil du være med til at forme udviklingen af fremtidens klimavenlige jernbane?

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

14.09.2024

ABB A/S

Experienced Project Manager, Medium Voltage Products

At ABB, we are dedicated to addressing global challenges. Our core values: care, courage, curiosity, and collaboration - combined with a focus on diversity, inclusion, and equal opportunities - are key drivers in our aim to empower everyone to create sustainable solutions. That's our story. Make it your story.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

ACO Nordic A/S

Intern Salgskoordinator

Vi søger en dedikeret medarbejder til vores salgsteam i Ringsted. Du har sikkert en baggrund som kloakmester, vvs’er eller anden byggefaglig baggrund, som du kombinerer med gode salgsegenskaber, så vores kunder får Danmarks bedste kundeservice.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

ABB A/S

Servicetekniker – UPS service og support

Hos ABB er vi dedikerede til at tackle globale udfordringer. Vores kerneværdier: omsorg, mod, nysgerrighed og samarbejde - kombineret med et fokus på mangfoldighed, inklusion og lige muligheder - er vigtige drivkræfter i vores målsætning om at give alle mulighed for at skabe bæredygtige løsninger.Det er vores historie. Gør den til din historie.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

10.09.2024

BWT

Servicetekniker med el-​baggrund | Vandbehandling til industri

Vi søger servicetekniker med el-​baggrund til Sjælland.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

30.09.2024

Geberit A/S

Bliv Product Manager hos Geberit!

Lige nu søger Geberit en dedikeret Product Manager/Produkt Chef. Som product and category manager vil du være ansvarlig for alle produkter ”foran væggen”, herunder bl.a. badeværelsesmøbler og toiletter fra både Geberit og Ifö.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

ACO Nordic A/S

VVS Produktchef med stor kommerciel erfaring

Som Produktchef i ACO Nordic får du en stor kontaktflade både i Danmark og internationalt, samt ansvar for at rådgive både kollegaer og kunder i de mange løsninger, som ACO tilbyder indenfor VVS / Building Drainage produktsortimentet - en stilling med stort udviklingspotentiale både fagligt og menneskeligt. Læs mere på www.aco.dk/aco/karriere-hos-aco

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Financial controller søges til METRO THERM i Helsinge

Er du uddannet financial controller eller er du en erfaren regnskabsassistent, som motiveres af at arbejde med regnskab og tal? Så er det måske dig, som vi søger til stillingen financial controller hos METRO THERM i Helsinge.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
BOLIGINSTALLATIONER OG TEKNISK BEREGNING PÅ KREDSLØB

Vil du være med til at sikre el til danske boliger? Så få redskaberne til at planlægge, installere og beregne deres el-installationer.

Dato

21.08.2024

Sted

Hellerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Energifysik og energisystemer (fagmodul A)

Vil du levere optimale energiløsninger? Så lær at forstå, hvordan energi skabes, transporteres og lagres.

Dato

02.09.2024

Sted

København NV

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Registrering og tilstandsvurdering for FM-ledere

Fagmodulet klæder dig på til at kunne indgå i at gennemarbejde og belyse beslutningsprocesser omkring drift og vedligehold af din bygningsmasse.

Dato

02.09.2024

Sted

Hellerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Outsourcing og drift af serviceopgaver for Facility Managers

Fagmodulet kvalificerer dig til at indgå i planlægning, implementering og kontrol af kontraktopfyldelse.

Dato

02.09.2024

Sted

Hellerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Forandringsledelse for FM-ledere

Efter fagmodulet kan du lede interesenter godt igennem forandrings- og udviklingsprocesser i din organisation. På et stadigt mere omskifteligt arbejdsmarked er det færdigheder, som vil styrke din fagprofil og dine jobmuligheder.

Dato

03.09.2024

Sted

Hellerup

Solar Danmark
Kursus
Brug mulighederne med generativ AI og ChatGPT i dit arbejdsliv

Du har måske hørt om ChatGPT? Måske du allerede har brugt det privat eller arbejdsmæssigt? Men ved du hvorfor kunstig intelligens er et værktøj, der kommer til at forandre verden? Og hvordan du kan bruge smarte funktioner i ChatGPT til at spare tid i din hverdag? Program - Grundlæggende om Generativ AI: AI’s udvikling, styrker og svagheder ved Generativ AI, introduktion til ChatGPT - Grundlæggende om Generativ AI: prompting, billedegeneration, dataanalyse, webbrowsing, Custom GPT’s - Introduktion til ChatGPTcheat sheet: hvordan man laver et godt prompt og de avancerede funktioner i ChatGPT - Små workshops: ChatGPT’s funktioner: grundlæggende prompting, billedegeneration, dataanalyse, webbrowsing - Integration i MS office - Custom GPT-modeller Læs mere om kurset via linket.

Dato

03.09.2024

Tid

08:45

Sted

Solar Skolen, Industrivej Vest 43, 6600 Vejen