Der arbejdes på højtryk for at lagre vindenergi

Virksomheden SAN Electro Heat vil lave et varmeelement til lagring af grøn energi. Udfordringen er, at varmeelementet skal kunne modstå meget varm afløbsrens. Det har et MADE Materiale Demonstrationsprojekt fundet en løsning på.

Virksomheden SAN Electro Heat vil lave et varmeelement til lagring af grøn energi. Udfordringen er, at varmeelementet skal kunne modstå meget varm afløbsrens. Det har et MADE Materiale Demonstrationsprojekt fundet en løsning på. Foto: 123rf.com..

De svingende elpriser illustrerer meget fint udfordringen. På dage uden vind og sol stiger prisen, mens den falder, når vindmøllevingerne snurrer, og solcellerne suger lysstråler. Der er behov for at kunne lagre overskydende grøn energi til de dage, hvor det ellers er nødvendigt at skrue op for de fossile brændsler, som belaster både klima og økonomi.

Skal levere varmeelement til pilotanlæg
Én løsning er lagring af energi i flydende hydroxidsalt, som opvarmes fra 350 til 700 grader. Saltet kan holde på varmen i op til to uger og til enhver tid blive omdannet til damp, der kan anvendes til produktion af el og fjernvarme. En tank, som er 10 meter høj og 20 meter i diameter, kan lagre 1 GWh energi – hvilket svarer til energi fra 333 vindmøller ifølge Energy Efficiency & Renewable Energy.

Traditionel svejsning kan ødelægge emnerne
Sådan et pilotanlæg skal opføres i Esbjerg, og SAN Electro Heat leverer heateren – et varmeelement – der omdanner den grønne strøm til varme i saltlageret. Hydroxidsalt er bedre kendt som kaustisk soda, så populært sagt skal heateren konstant være i glohed afløbsrens.

”MADE Materiale Demonstrationsprojektet har bragt os et stort skridt videre. Det har givet os adgang til eksperter, deres udstyr og ny viden”, siger Peter Munk, Technical Sales & Quality Manager i SAN Electro Heat.

Stort potentiale i grøn omstilling
Projektet har afdækket to produktionsmetoder til at forsegle spalterne. Den ene er vakuumlodning, som sker ved høj temperatur og uden ilt. Den anden er en ring, der fungerer som adapter og dækker spalten. Den minimerer svejsningen og dermed varmepåvirkningen.

Begge metoder har fordele og ulemper, men SAN Electro Heat har valgt at arbejde videre med adapterringen, fordi vakuumlodning sker i en vakuumovn. I fuld skala skal den være over fire meter høj for at kunne rumme de lange varmelegemerør. Ifølge SAN Electro Heat er sådan en ovn ikke tilgængelig og skal specialdesignes.

Læs også: Ny strømpyramide skal hjælpe med energibesparelser

Metoden med adapterring kræver finjustering. FORCE Technology har hjulpet med at designe den og er kommet med anbefalinger til svejseteknik. De metallurgiske undersøgelser, som også har været en del af MADE Materiale Demonstrationsprojektet, viser nemlig, at varmelegemerørets grundmateriale bliver påvirket af svejsningen.

”Nu vil vi optimere svejsningen på baggrund af FORCE Technologys anbefalinger, og derefter tester vi i praksis, hvordan varmelegemerørene klarer sig i pilotanlægget. Demonstrationsprojektet har bragt os et stort skridt videre. Det har givet os adgang til eksperter, deres udstyr og ny viden”, siger Peter Munk og fortsætter:

”Der er et stort potentiale for SAN Electro Heat i den grønne omstilling, hvis vi kan levere udstyr til energilagring i hydroxidsalt. Desuden kan metoden give os yderligere muligheder i fødevarebranchen og medicinalindustrien som et alternativ til vores eksisterende løsning”.

- PiB

Elsikkerhed.dk

Sponseret

Installatørmøde 2025 - Kolding

Danfoss Redan A/S

Sponseret

Ajour 2024

Relateret indhold

17.01.2025GEMINA TERMIX A/S

Sponseret

Termix iControl: Intelligent regulering og komfort – din garanti for kvalitet

17.01.2025LEDVANCE A/S

Sponseret

LEDVANCE Renewables

17.01.2025Installator.dk

Banebrydende nyt LED-lys koncept taler ind i bæredygtigheds-agendaen

15.01.2025Installator.dk

Udsigt til travlhed: 250.000 boligejere vil benytte håndværkerfradrag

03.01.2025Dimex

Sponseret

På ISH 2025 styrer vi smart kontrol og AI mod nul i byggesektoren

19.12.2024Installator.dk

Undersøgelse: Mange dansker misser strømbesparelser i hjemmet

12.12.2024Scankab Cables A/S

Sponseret

Scankab gør fremtiden grønnere med #MovingGreen

Bæredygtighed og digital transformation går hånd i hånd

10.12.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Vølund Varmeteknik A/S
Webinar
Bliv klogere på fremtidens varmepumpe (uden ude-del) til nybyggeri og udskiftning 🎓

Vi afholder et gratis webinar om den nye boligventilationsvarmepumpe S735, hvor du vil få mere viden om produktet, der skal installeres uden udedel, og som allerede nu bliver efterspurgt til fremtidens boligbyggeri.

Dato

24.01.2025

Tid

10:00

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Økonomiforhold i mindre bygge- og anlægsprojekter og -virksomheder

Lær at styre økonomien i mindre byggesager.

Dato

27.01.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup

ABB A/S
Kursus
Certificeret KNX Basic kursus

Tilmeld dig

Dato

27.01.2025

Tid

08:30

Sted

ABB A/S, Barmstedt Alle 9, 5500 Middelfart

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Solcelleteknik for VE-installatører

Lær at planlægge og installere mindre, nettilsluttede solcelleanlæg, samt at dimensionere anlægget, så det er tilpasset en given bygnings konstruktion og elbehov. Lær også at udvælge solcellepaneler, invertere og kabler, så de udgør et teknisk og økonomisk optimeret anlæg.

Dato

28.01.2025

Tid

08:30

Sted

Taastrup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Indeklima og energiforbrug i komplekse bygninger (Fag C)

Få redskaberne til at rådgive om sundt indeklima og energibesparelser i større bygninger.

Dato

28.01.2025

Tid

08:30

Sted

København NV

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
GPS - geometrisk tolerancesætning

Brug af GPS-tolerancer muliggør funktionsrigtigt tegningsmålsætning. Dette er helt afgørende for brug af underleverandører og da GPS-systemet er internationalt, vil landegrænser ikke være en hindring.

Dato

28.01.2025

Tid

09:00

Sted

Kursus